9 Ιανουαρίου 2022

Ζητιάνος του χρόνου της ζωής μας

 
Ο Χριστός μας, ο Λυτρωτής μας, η αιώνια αγάπη, είναι ο εύσπλαγχνος Θεός, αλλά και ο ικετευτικός ζητιάνος. Μας κτυπά την πόρτα της καρδιάς και μας ικετεύει να του προσφέρουμε κάτι. Τι μας ζητά; Μας παρακαλεί λέγοντας: «Υιέ μου, δος μοι σην καρδίαν» (Σοφ. Σολ. 18΄ 26)! Τι κρίμα, εμείς δεν τον ακούμε και, φυσικά, δεν του προσφέρουμε τίποτα, ούτε την καρδιά μας, που μας ζητά, αλλά ούτε ένα λεπτό του χρόνου της ζωής μας, ένα λεπτό μετανοίας· ένα λεπτό που είναι υπεραρκετό να φωνάξουμε το του ευγνώμονος Ληστού: «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη Βασιλεία Σου» (Λουκ. κγ΄ 42).
 
Ζητιάνος ο Θεός μας, Αυτός που μας παρέχει πλούσια τα αγαθά Του και το μεγαλύτερο αγαθό, τον χρόνο της ζωής μας, τον χρόνο για εκζήτηση μετανοίας, ώστε να μας αγκαλιάσει στην ολόθερμη αγκαλιά Του και μας μας χαρίσει το δώρο της αιωνιότητος, την Βασιλεία των Ουρανών.  
 
Έγινε ζητιανός ο Θεός μας, για να μας κάνει άρχοντες, πλούσιους, ευγενείς, αγίους, να μας δείξει τον μόνο προορισμό μας, την μετάβασή μας από το «κατ’ εικόνα» στο καθ’ ομοίωσιν», στην θέωση. Ζητιάνος όχι για δικό Του όφελος, αλλά για δικό μας. Αυτή είναι η ύψιστη αγάπη. 
 
Έγινε ζητιάνος, Αυτός που δημιούργησε τα σύμπαντα, τον ήλιο, την σελήνη, την γη μας, τα άστρα, όλο το στερέωμα, που δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή έχοντας κάθε δημιούργημα ένα προορισμό, από τον οποίο δεν ξεφεύγει ούτε κατ’ ελάχιστον.  
 
Και ενώ όλα στο στερέωμα έχουν τον προορισμό τους, το ακριβότερο, η κορωνίδα της δημιουργίας, εμείς, οι άνθρωποι ξεφεύγουμε από τον προορισμό μας, από την επιθυμία του ζητιάνου Δημιουργού που μας προτρέπει: «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμι» (Α΄Πετρ.α΄ 16).  
 
Πλούσιος δωρεοδότης ο Χριστός μας σε κάθε ένα δίνει το δώρο της ζωής. Το κάθε έτος που μας χαρίζει, θέλει να το αξιοποιήσουμε, να το κάνουμε χρόνο μετανοίας. Σε κάθε έτος μας έχει δώσει 365 ημέρες που περιέχουν 8760 ώρες και 525.300 λεπτά. Απ’ αυτές τις χιλιάδες τα λεπτά που ο ίδιος μας χαρίζει με αγάπη έρχεται ζητιανεύοντας να μας ζητήσει να του δώσουμε ένα λεπτό. Και αυτό εμείς η δεν το δίνουμε, η το δίνουμε με τσιγγουνιά και γογγυσμό. Είμαστε αχάριστοι, αγνώμονες, απέναντι στην ευεργεσία του χρόνου που μας χαρίζει.Και αυτό γιατί έχουμε ξεχάσει τον προορισμό μας, την επιδίωξη της θεώσεως. Στον ετήσιο χρόνο μας δεν εργαζόμαστε πνευματικά, δεν αναλωνόμαστε σε έργα αγάπης, στην ψυχοτρόφο προσευχή που μας ανεβάσει στον ουρανό, σε έργα ειρήνης, συμπαραστάσεως ασθενών, ενισχύσεως πτωχών, ψυχικής κενώσεως στις ανάγκες των εμπεριστάτων. Είμαστε σπάταλοι του χρόνου μας. Τον καταναλώνουμε σε έργα πρόσκαιρων ηδονών, καλοπεράσεως, ακολουθώντας το «φάγωμεν, πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν» (Ησ. κβ΄ 13).  
 
Για πολλά ζητήματα δίνουμε μεγάλη σημασία στον χρόνο της ζωής μας, ζητήματα, όμως, μικρότερης σημασίας από την αξιοποίησήτουγιά την επιδίωξη του προορισμού της υπάρξεώς μας. Προσέχουμε γιατί για λίγα λεπτά μπορεί να χάσουμε το μεταφορικό μέσο, λεωφορείο, τραίνο, καράβι, αεροπλάνο, που θα μας μεταφέρει σε κάποιον από τους πρόσκαιρους προορισμούς μας. Προσέχουμε, γιατί λίγα λεπτά καθυστέρηση μπορεί έναν ασθενή μας να τον οδηγήσουμε στον θάνατο,μια μικρή φωτιά να την μετατρέψουμε σε πυρκαιά, οκανή να κάψει μια τεράσια έκταση. Προσέχουμε, γιατί λίγα λεπτά αναμονής βοηθείας σε μια μάχη μπορεί να οδηγήσει σε συντριπτική ήττα.  
 
Εάν τα λεπτά της ζωής μας έχουν τόσο μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα πόσο μεγάλη σημασία έχουν για την εκπλήρωση του προορισμού μας, για τήνοποία, δυστυχώς, δείχνουμε αμέλεια! Αυτήν βλέποντας ο Χριστός μας έρχεται ζητιάνος και μας παρακαλεί να του δώσουμε ένα λεπτό μετανοίας, ένα λεπτό που δεν είναι δικό μας, δικό Του είναι αυτό, αλλά δεν Του το χαρίζουμε. Δεν του λέμε: «Τα Σα εκ των Σων»!  
 
Ο σοφός Χίλων ο Λακεδαιμόνιος έλεγε: «Χρόνου φείδου» και ο Όσιος Ιωάννης ο Δομβοΐτης, ο οικονόμος του χρόνου της ζωής έγραφε:  
 
Θα διέλθω άπαξ μόνον  
φεύ! του βίου την οδόν  
κι’ ας προσέχω πάντα χρόνον  
παν μου βήμα των ποδών.  
Κι’ από την ζωήν την άλλην  
εις την γην δεν θάλθω πάλιν.  
 
Ο χρόνος μας είναι ανεκτίμητος. Για την σπατάλη του θα δώσουμε λόγο στον ζητιάνο Χριστό μας, που στέκει μπροστά στην πόρτα και της καρδιάς μας και μας παρακαλεί να του δώσουσε, έστω ένα λεπτό. Ένα λεπτό μετανοίας, ένα λεπτό σωτηρίας, για να γιατρευτούμε ψυχικά και σωματικά, για να μην καούμε στο πυρ το εξώτερο, για να μην χάσουμε το τραίνο του ποθεινού προορισμού μας, της Βασιλείας των ουρανών.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.