16 Απριλίου 2021

Neuralink: Πίθηκος με τσιπ στον εγκέφαλο έπαιξε παιχνίδια με τη σκέψη!!!

H Neuralink του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ (Elon Musk) παρουσίασε την Παρασκευή βίντεο όπου ένας πίθηκος εμφανιζόταν να παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιώντας τη σκέψη του, μέσω εμφυτευμάτων. 
 
Στο τρίλεπτο βίντεο της Neuralink φαίνεται ο Pager, ένας αρσενικός μακάκος με τσιπ εμφυτευμένα στην κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, να παίζει «Mind Pong». Αν και, όπως γράφει το Reuters έχει εκπαιδευτεί να κινεί ένα joystick, αυτό είναι αποσυνδεδεμένο. Ο ίδιος παίζει το παιχνίδι απλά και μόνο κουνώντας το χέρι του πάνω ή κάτω.
 
«Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιεί ένα smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που το κάνει με τα δάχτυλά του» έγραψε σχετικά ο Μασκ.  
 
«Οι επόμενες εκδόσεις θα είναι σε θέση να στέλνουν σήματα από τα Neuralinks στον εγκέφαλο σε Neuralinks σε συμπλέγματα νευρώνων, επιτρέποντας, για παράδειγμα, σε παραπληγικούς να ξαναπερπατήσουν» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η συσκευή φορτίζεται ασύρματα, έτσι ώστε ο χρήστης να έχει την αίσθηση του φυσιολογικού.  
 
Το Neuralink λειτουργεί καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας ηλεκτρικά σήμερα από τον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας πάνω από 2.000 ηλεκτρόδια εμφυτευμένα σε τομείς του κινητικού φλοιού που συντονίζουν τις κινήσεις των χεριών, σύμφωνα με το βίντεο.  
 
«Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ρυθμίζουμε τον αποκωδικοποιητή δημιουργώντας μαθηματικά μοντέλα για τη σχέση μεταξύ των μοτίβων της νευρωνικής δραστηριότητας και των διαφορετικών κινήσεων joystick που παράγουν».  
 
Αντικείμενο της Νeuralink είναι η εμφύτευση ασύρματων τσιπ υπολογιστή για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως το Alzheimer, η άνοια, τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη κ.ά. – και η ένωση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη.  
 
Τον Αύγουστο το 2020 ο Μασκ είχε παρουσιάσει ένα γουρούνι με ένα εμφυτευμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, περιγράφοντάς το ως «Fitbit στο κρανίο σας».  
 
Όπως έγραψαν σε σχετικό blogpost οι ερευνητές, «σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό κλινικό σύστημα ΒΜΙ (Brain Machine Interface) που είναι ασύρματο και πλήρως εμφυτεύσιμο».  
 
«Πρώτος μας στόχος είναι να δώσουμε στους ανθρώπους με παράλυση πίσω την ψηφιακή τους ελευθερία, να επικοινωνούν ευκολότερα μέσω κειμένου, να ακολουθούν την περιέργειά τους στο web, να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους μέσω φωτογραφίας και τέχνης και ναι, να παίζουν βιντεοπαιχνίδια».
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.