26 Απριλίου 2021

Σχολεία στα γκέτο

Στη Γαλλία έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη σύνθεση των τάξεων στις γειτονιές γκέτο. Αφορμή στάθηκαν τα παράπονα μίας μουσουλμάνας στον πρόεδρο Μακρόν, ότι το παιδί της δεν γνωρίζει αν όντως υπάρχουν παιδιά με το όνομα Pierre ή αν αυτό το όνομα υπάρχει μόνο στα βιβλία.
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
 
Και αυτό επειδή στο σχολείο του παιδιού της υπάρχουν μόνο μουσουλμανάκια. Τα γαλλικά media «έκλαψαν» που τα παιδιά αυτά γκετοποιούνται, γιατί οι Γάλλοι προτιμούν να αλλάξουν τα παιδιά τους σχολείο και να μη συναναστρέφονται μουσουλμάνους. Να υποθέσω ότι ουδείς από τους ευσυγκίνητους δημοσιογράφους δεν έσπευσε να πάει το παιδί του σε ένα σχολείο των γκέτο και να δώσει το καλό παράδειγμα. 
 
Να υποθέσω, ωστόσο, ότι και η μητέρα με τη μαντίλα που παραπονέθηκε ότι οι Γάλλοι δεν γράφουν τα παιδιά τους στα σχολεία των γκέτο θεώρησε ότι φταίνε οι Γάλλοι. Δεν φταίει ότι όλες αυτές οι κοινότητες με τον τρόπο ζωής τους διέλυσαν τα σχολεία. Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν τα παιδιά τους να βλέπουν μαντίλες, να ακούν αμανέδες και να κινδυνεύουν από συμμορίες. 
 
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον το κανάλι να ενδιαφερόταν για τους Γάλλους που είτε ξεσπιτώθηκαν για να αλλάξουν τα παιδιά τους σχολείο είτε ξεπουλήθηκαν για να τα πάνε σε ιδιωτικό, προκειμένου να τους παρέχουν κάποια στοιχειώδη παιδεία. Οπως κάνουν και οι Έλληνες στις γειτονιές γκέτο. Τα σχολεία, οι μαθητές και οι γονείς τους πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αθρόας εισροής μουσουλμάνων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. 
 
Και αυτό είναι ένα θέμα που κανείς δεν αγγίζει. Ενώ υπάρχουν στοιχεία, δεν ανακοινώνουν επισήμως τίποτα. Μέσα στα σχολεία όλη η σχολική κοινότητα γνωρίζει ότι με την είσοδο αυτών των παιδιών το επίπεδο πέφτει κατακόρυφα, γιατί απλά δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα της χώρας όπου ζουν. Ακόμη και αν τη γνωρίζουν, ελάχιστα από αυτά θα δείξουν κάποιο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν και το αμελητέο ποσοστό τους δεν θα βελτιώσει το επίπεδο της τάξης. Ο δε εκπαιδευτικός δεν γνωρίζει τις γλώσσες τους, ώστε να μπορεί να τα βοηθήσει, και η γλώσσα του σώματος ή η νοηματική δεν ενδείκνυται για μάθημα. Είναι, επίσης, γνωστό σε όλη τη σχολική κοινότητα ότι τα σχολεία με πολλές εθνικότητες και ελάχιστους γηγενείς είναι σχολεία με συμμορίες ανά εθνικότητα, με παραβατικότητα, με πολλά προβλήματα και με μεγάλη σχολική διαρροή. Κανείς, όμως, δεν τολμά να μιλήσει. Στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης, όλα είναι αποδεκτά. Ακόμη και το να μένεις αγράμματος. 
 
Σχολεία που αφήνονται στην τύχη τους, παιδιά παρατημένα, σχολεία-βιτρίνες μιας δήθεν κανονικότητας, που δεν υπάρχει. Αυτά είναι τα «σχολεία» των περιοχών γκέτο. 
 
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.