28 Απριλίου 2021

Ο Εσταυρωμένος Χριστός και η Εκκλησία Του

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Διερχόμαστε τη Μεγάλη Εβδομάδα, που κορυφώνεται στην Κυριακάτικη Ανάσταση του Χριστού και το σωτηριώδες μήνυμα που Αυτή ευαγγελίζεται δια της Εκκλησίας Του. Οι Έλληνες ζούμε έντονα την Ανάσταση, την πανηγυρίζουμε. Μπορεί να μην εισερχόμαστε ιδιαίτερα στη Θεολογία του Μυστηρίου της ενανθρωπήσεως του Υιού του Θεού, των όσων υπέστη στην επίγεια ζωή Του και της Αναστάσεώς Του, αλλά νιώθουμε ότι αυτό το Μυστήριο, είναι συνυφασμένο με τη ζωή μας, είναι ριζωμένο στην ψυχή μας.
 
Τις άγιες αυτές ημέρες οι Έλληνες βρίσκουμε την ευκαιρία να εκδηλώσουμε την αγάπη μας προς τον Χριστό, την εθνική, την κοινωνική και την εκκλησιαστική μας συνέχεια και συνοχή. Ιδιαιτέρως η συμμετοχή μας στις Ακολουθίες, στις Θείες Λειτουργίες και στη Θεία Μετάληψη τη Μεγάλη Εβδομάδα βοηθάει στην ανάπαυλα από την τύρβη της καθημερινότητας και στη βίωση του Πάθους και της Ανάστασης του Χριστού. Η προσκύνηση του Εσταυρωμένου Ιησού, η συμμετοχή στην περιφορά του Επιταφίου και η εκδήλωση της χαράς της Αναστάσεως είναι η πιστοποίηση της Πίστης των Ελλήνων.
 
Αυτά τα ριζωμένα βιώματα του λαού μας, που επιβιώσανε μέσα μας όλους τους προηγούμενους αιώνες υπάρχουν σήμερα γεγονότα που δείχνουν ότι σχετικοποιούνται και εκλαμβάνονται ως απλές κοινωνικές δραστηριότητες, που επιδέχονται μεταφορές, περικοπές, αλλοιώσεις. Αιτία δεν είναι η πανδημία, είναι η αντιμετώπιση αυτών των βιωμάτων μας μέσα στην πανδημία. Η υπερισχύουσα αντίληψη είναι η εξίσωση των βιωμάτων που συνιστούν την ιδιοπροσωπία μας με τις ωφελιμιστικές αντιλήψεις περί της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.  
 
Για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων στη λειτουργία των Ναών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα απαιτείται γνώση και αποδοχή της Ορθόδοξης πνευματικότητας και των εθνικών μας παραδόσεων. Χρειάζεται όσοι παίρνουν τις αποφάσεις να μην έχουν συμπλέγματα ιδεολογικής κατωτερότητας έναντι όσων δήθεν αποτελούν την εκσυγχρονιστική ιντελιγκέντσια της χώρας μας. Χρειάζεται επίσης να έχουν διάθεση να εξηγούν τα μέτρα στο λαό, όπως γίνεται με τον εμβολιασμό, να μην επιδεικνύουν αλαζονεία και να μην δίδουν την εντύπωση ότι γνωρίζουν θέματα, που προφανώς αγνοούν.  
 
Για τη στάση των πολιτικών μας ευθύνη μεγάλη έχει η εκκλησιαστική ηγεσία. Δείχνει ότι προτιμά να εκτελεί τις εντολές τους, γιατί θέλει την ησυχία της, παρά να εξηγεί και να πείθει τους καλόπιστους τουλάχιστον πολιτικούς υπέρ των δικαίων του πιστού λαού, όταν αυτά παραβιάζονται. Είναι λυπηρό ότι ο λαός από την εκκλησιαστική του ηγεσία παραμένει επί 13 χρόνια χωρίς ποιμαντική μέριμνα. Για το τί «αποφασίζει» η ΔΙΣ το πληροφορείται μέσω των ΜΜΕ, αφού έχει επιβάλλει σιγή σε όλους τους κληρικούς της Επικράτειας... 
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικοινωνεί δια εγκυκλίων μόνο με τους Μητροπολίτες και για τη Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί θλιβερό γεγονός ότι ανέλαβε να έχει ΜΟΝΗ της την ευθύνη για τα όσα θα συμβούν το Μεγάλο Σάββατο εκτός της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της λαϊκής μας παράδοσης, αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτό... -Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.