29 Απριλίου 2021

Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων: Περί της τελετής της Αναστάσεως

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
 
Από σήμερα εισήλθαμε στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Δυστυχώς, πολλά συμβαίνουν και πολλά έχουν επιβληθεί στην Εκκλησία, ξένα και παράδοξα.
Στο ερώτημα περί του πότε θα πρέπει να γίνει η τελετή της Αναστάσεως, οφείλω να πω ότι:
 
1) Η σωστή ώρα είναι 12:00 τα μεσάνυχτα. Και τούτο διότι η Ανάσταση του Κυρίου έλαβε χώρα μετά τα μεσάνυχτα της “πρώτης των Σαββάτων”, δηλ. μετά από τα μεσάνυχτα και ξημερώματα της Κυριακής, δηλ. “την πρώτη των Σαββάτων “. Επίσης, η πρώτη επίσκεψη των Μυροφόρων έλαβε χώρα “όρθρου βαθέως”, δηλαδή τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα.  
 
2) Είναι γνωστόν, ότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός έμεινε στα βάθη του Άδου συνολικά για 33 ώρες, όσα αριθμητικά ήταν τα χρόνια της επί γης ζωής Του, με σκοπό να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά και την αιχμαλωσία του θανάτου.  
 
3) Η Λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας, βασισμένη επάνω στην Αγία Γραφή, απαιτεί η Θεία Λειτουργία να τελείται μιά φορά μέσα στο εικοσιτετράωρο. Διότι ο Άγιος Απόστολος Παύλος μας διδάσκει, ότι ο Κύριος μιά φορά πρόσφερε την μοναδική Θυσία επάνω στο Σταυρό.  
 
4) Εκείνος που τελεί δύο Λειτουργίες μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο ξανασταυρώνει τον Χριστό. Ούτε επιτρέπεται οι πιστοί να κοινωνούν δύο φορές μέσα σε μία ημέρα.  
 
5) Οι ιεροί Κανόνες απαιτούν την καθαίρεση όσων τελέσουν δύο Λειτουργίες την ίδια ημέρα.  
 
6) Εάν παραθεωρήσουμε τα πιό πάνω, τότε θα μοιάζουμε με τους αιρετικούς Παπικούς και Προτεστάντες, που βρίσκονται εκτός Εκκλησίας.  
 
7) Στα ζήτημα της Πίστεως και Ιεράς Αποστολικής Παραδόσεως δεν χωρεί καμία “οικονομία”. Η οικονομία εφαρμόζεται μόνον στη χρήση των Ιερών Κανόνων, ουδέποτε σε θέματα Πίστεως. Η ακρίβεια της τήρησης των Αγιογραφικών, Αποστολικών και Πατερικών Παραδόσεων είναι ζωτικής σημασίας για την γνησία αγάπη μας προς τον Κύριο Ιησού Χριστόν και την ορθοτόμησις της Αληθείας.  
 
8) Ούτε κατά την περίοδον των μεγάλων διωγμών, ούτε την περίοδον της κατακτήσεως των Ιεροσολύμων από τους Πέρσες και Οθωμανούς κατακτητές τον 7ον αιώνα μ.Χ., ούτε την περίοδον των 400 και αλλού 500 χρόνων της Τουρκοκρατίας, ούτε κατά τους 1ο και 2ο Παγκοσμίους Πολέμους, ούτε σε άλλες πιό θανατηφόρες πανδημίες, κανένας Πατριάρχης, Μητροπολίτης, Επίσκοπος, Ηγούμενος, αλλά ούτε καμία Ιερά Σύνοδος τόλμησε να μεταθέσει την ώρα της Αγίας Αναστάσεως.  
 
9) Τέλος, ποιά η λογική των επιχειρημάτων που προβάλλουν, και απαιτούν να γίνει η Ανάστασις στις 9:00 μ.μ.; Δηλαδή, ο Κορωνοιός COVID-19 υπάρχει τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά δεν υπάρχει στις 9:00 μ.μ.; Όταν τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα, (μάσκες και αποστάσεις) πού είναι το πρόβλημα;  
 
Στις πολιτικές συγκεντρώσεις, στα κορωνοπάρτια, στο άνοιγμα του Τουρισμού και αλλού δεν υπάρχει ο κίνδυνος του Κορωνοιού; Μόνον μέσα στις Ιερές Ακολουθίες βρίσκεται ο κίνδυνος μετάδοσης του Κορωνοιού COVID-19; Και αποτρέπουν, μάλιστα, οι άπιστοι να μη μετέχουν οι πιστοί στην Θείαν Κοινωνίαν, αγνωούντες ότι είναι Σώμα και Αίμα του Θεανθρώπου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά, αντιθέτως, θεραπεύει πάσαν νόσον.  
 
Λίγη σοβαρότητα, λοιπόν. Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη του Ελληνικού Ορθοδόξου λαού.  
 
Άς προσέξουμε όλοι. “Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου”! Άς τηρήσουμε τις αρχαίες Παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.  
 
Ευελπιστώ, ότι μ’ αυτά τα απλά και σύντομα επιχειρήματα απάντησα στο σοβαρό αυτό ερώτημα.  
 
Υπακοή μετά διακρίσεως απαιτούν οι θεοφόροι Πατέρεα, και όχι τυφλή υπακοή.  
Το βέβαιο και ουσιαστικότερον είναι ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, αναστήθηκε εκ των νεκρών, “πρωτότοκος των νεκρών γενόμενος”. Ενίκησε τον θάνατον με τον δικόν Του θάνατον.. “Θανάτω θάνατον πατήσας”  
 
Ο Άγιος Θεός να μας λυπηθεί.  
 
+ Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων  
Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  
Κάλυμνος, 25 Απριλίου, 2021
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.