29 Απριλίου 2021

Η αντιμετώπιση του κράτους προς τους αιχμάλωτους μιας προδοσίας

Του ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 
 
34 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το 2008, καθιερώνεται η 23η Απριλίου, ως ημέρα μνήμης και τιμής, των αιχμαλώτων μιας προδοσίας.
 
Αιχμάλωτοι. Αυτοί οι βασανισμένοι, ψυχή τε και σώματι, συμπολίτες μας, που τόσα υπέφεραν στα χέρια των βάρβαρων τούρκων εισβολέων, αγωνίζονται μέχρι σήμερα να ξεπεράσουν τις φοβερές τραυματικές μνήμες, των όσων βίωσαν στις πιο σκοτεινές μέρες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Για αυτούς, δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από την φρικτή εκείνη ώρα της σύλληψης, του δράματος και της κολάσεως επί γης.  
 
Ακούγοντας την ιστορία του καθενός ξεχωριστά, η φαντασία σου αρνείται να αντιληφθεί το μέγεθος της ανθρώπινης ταπείνωσης, των εξευτελισμών και των βασάνων που υπέστησαν.  
 
Η Εθνική Φρουρά, του 1974, τότε όργανο της προδοσίας, πλήρως αποδιοργανωμένη, μέσα από σωρεία λαθών και ενώπιον μιας πανίσχυρης τουρκικής δύναμης, κυριολεκτικά διαλύθηκε. Μονάδες της εγκλωβίστηκαν, διαλύθηκαν, εγκατέλειψαν αβοήθητα χωριά, αμάχους και στρατιώτες.  
 
Στο κάλεσμα της πατρίδας, όλοι προσέτρεξαν με ενθουσιασμό να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Κάτω από αντίξοες και πρωτοφανείς συνθήκες, άλλοι προσέφεραν την ζωή τους, άλλοι είναι αγνοούμενοι μέχρι σήμερα και άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν.  
 
Πολλοί από τους συμπολίτες μας, χωρίς την θέληση τους οδηγήθηκαν από την αδυναμία της πολιτείας να τους προστατεύσει, στην αιχμαλωσία. Αναφέρομαι σε αθέλητη υπό τις περιστάσεις αιχμαλωσία, γιατί διερωτώμαι ποιος νοήμων άνθρωπος, θα παραδιδόταν με την θέληση του, γνωρίζοντας την τύχη του στα χέρια των βαρβάρων εισβολέων; Από τότε είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς στάσης και συμπεριφοράς του κράτους μας.  
 
Το 2008, επί κυβερνήσεως Δημήτρη Χριστόφια, έγινε για πρώτη φορά μια σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος των αιχμαλώτων σε σωστή και δίκαιη βάση. Στην συνέχεια, δυστυχώς, άλλα δεν υλοποιήθηκαν, άλλα καταργήθηκαν και άλλα εφαρμόζονται υποτυπωδώς, ημιτελώς και κατά το δοκούν.   
 
Η πολιτεία μας, 46 χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει να συμπληρώσει τους καταλόγους αυτών των ανθρώπων που ήταν θύματα μιας ανείπωτης προδοσίας.  
 
Η κυβέρνηση μας, επικαλούμενη «νομικό κώλυμα», αρνείται να δώσει ένα ενθύμιο της αθέλητης αιχμαλωσίας των, που θα αποκαθιστά και αναγνωρίζει και την δική τους προσφορά στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και συνάμα θα διορθώσει τον απαράδεκτο αιώνιο στιγματισμό της προσωπικότητας τους. Αρνούνται λες και παραδόθηκαν εθελοντικά στον βάρβαρο τούρκο εισβολέα, για να εκτελεσθούν;;;!!!!!!  
 
Στο απολυτήριο τους μέχρι πρότινος, ανεγράφετο η επαίσχυντη φράση «Άγνωστος ο τρόπος σύλληψης και διαγωγής κατά την αιχμαλωσία», η οποία αφού αναγνωρίσθηκε ότι ήταν λανθασμένη, διεγράφη με διορθωτικό, αντί να εκδοθεί ένα νέο πεντακάθαρο, χωρίς σκιές και υπόνοιες.  
 
Με την καθιέρωση του ΓΕΣΥ, τους καταργήθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους είχε παραχωρηθεί το 2008. Το επιχείρημα της κυβέρνησης «δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις», «θα ζητήσουν και άλλοι εξαίρεση», λες και όλα και όλοι είναι όμοια. Λες και τα ψυχοσωματικά τραύματα των ανθρώπων αυτών, εξαφανίστηκαν δια μαγείας.  
 
Η πολιτεία στο αίτημα τους για ένα μικρό επίδομα επιβίωσης, τους δίνει 7 ευρώ και κάτι και αυτό, ανάλογα και με προϋποθέσεις. Οι αιχμάλωτοι της προδοσίας δεν είναι ζητιάνοι!!! Είναι οι άνθρωποι σου. Όλες οι χώρες, έχουν καθιερώσει ένα αξιοπρεπές, ισόβιο επίδομα, το οποίο τους χορηγούν με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση.  
 
Τα ερωτήματα που πλανούνται στην σκέψη κάθε λογικού πολίτη είναι «τι απαξιωτική συμπεριφορά είναι αυτή, προς τους τόσο βασανισμένους, για χάρη της πατρίδας αγωνιστές;», «με πιο ηθικό έρεισμα, θα καλέσεις ξανά τον λαό σου να προσφέρει την ζωή του για την πατρίδα, όταν οι άνθρωποι σου που υπέφεραν για την ελευθερία του συνόλου, τυγχάνουν τόσο απαξιωτικής και απαράδεκτης αντιμετώπισης;».  
 
Η στήριξη των ανθρώπων αυτών, είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία από τα ανείπωτα λάθη της εποχής εκείνης, τους οδήγησε στην απαξίωση. Οι αιχμάλωτοι της Κύπρου το δικαιούνται, όχι μόνο για τους ιδίους, αλλά πρώτιστα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους και την περηφάνεια τους.  
 
Η πολιτεία, οφείλει σε τέτοιες εξαιρετικές καταστάσεις να στέκεται αρωγός στους ανθρώπους της, που στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να οδηγούνται στην διεκδίκηση των αυτονόητων, αλλά το ίδιο το κράτος να το επιδίωκε ως αρχή. Με τον τρόπο αυτό, δίνονται στην κοινωνία τα σωστά μηνύματα και εμπεδώνεται το αίσθημα δικαίου και χρηστής διοίκησης.  
 
Εύχομαι η έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων αυτών, να γίνει άμεσα, προτού και οι τελευταίοι απομείναντες, φύγουν με το έντονο αίσθημα πικρίας και αδικίας που τους διακατέχει και αναπαυθούν οι ψυχές, όσων ήδη έχουν αποδημήσει.  
 
*Αντιστράτηγος ε.α.
 Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...


Σαράντα χρόνια μετά, την 1η Αυγούστου 2004, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της μάχης της Τηλλυρίας, ο Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος αναφέρει: «Σας βεβαιώνουμε, νεκροί συμπολίτες μας, ότι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τον απρόσφορο θάνατο σας. Έτοιμοι για όλα, όταν σε λίγο εκμετρώντας τον βίο μας, βρεθούμε απέναντι σας. Αλίμονο στους ανέτοιμους που ζουν με τις ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγουν το κολαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, που επέρχεται ως καταλύτης και κριτής αδυσώπητος, για όσα έπραξαν εις βάρος αυτών που τους εμπιστεύτηκαν». ... (Και για τα όσα πράττουν!)

Προσβάλλουμε βάναυσα τους αιχμαλώτους πολέμου, που βίωσαν τα αίσχη στις τουρκικές φυλακές και πολλοί πέθανα από βασανιστήρια και προσθέτω ταυτόχρονα και το πιο κάτω αναίσχυντο και προσβλητικό και για τους άνανδρα σφαγιασθέντες εθνομάρτυρες μας.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΚ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ. ΦΤΟΥ.
Γνωμάτευση για την αιτία θανάτου των ηρώων .... "Τραύμα στο κρανίο", έγραφε μόνο ο δόλιος!!!! ΩΣ ΕΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΠΕΡΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟΥ ....
Από τι το διαμπερές τραύμα στο κρανίου αναίσχυντε τρισάθλιε ιατροδικαστή και χωρίς να αναφέρεις τα σπασμένα δόντια και οστά από βασανιστήρια και κακοποίηση, χωρίς να αναφέρεις ότι υπήρχαν καμένα οστά... (Οι βάρβαροι περιέλουζαν τους αιχμαλώτους με βενζίνη .... τους έκαιγαν και το διασκέδαζαν .... Την εσχάτη και όταν πλέον οι εθνομάρτυρες άφηναν την τελευταία τους πνοή τους έριχναν και την "χαριστική βολή¨ οι εγκληματίες ....)

Με βάση την ιατροδικαστική έκθεση αυτού του αισχρού Κύπριου ιατροδικαστή ( στον οποίο έστειλα 3 φορές προσβλητικές απαντήσεις, αλλά ποτέ δεν έλαβα απάντηση - Όποιος δεν ντρέπεται ο κόσμος είναι δικός του και ο σιωπών συναινεί) το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ... απέρριπτε αγωγές κατά Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου...θεωρώντας ότι η αιτία θανάτου ήταν αδιευκρίνιστη !!!!!
Για όσους κυβερνητικούς αμφισβητούν τα πιο πάνω ας ψάξουν στο αρχείο τους τα καταχωνιασμένα Ιατρικά πιστοποιητικά υπ αρίθμο 089753 ημερ. 13/08/2010.....
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΧΟΣ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝ ΑΥΤΩ .....ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ .... ΑΙΔΩΣ!!!!!!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΑ.... ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ....
ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.