5 Απριλίου 2021

Κεμαλιστές ναύαρχοι κατά του Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα άρχισαν οι συλλήψεις.....

103 απόστρατοι τoν κατηγορούν για ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατού και για προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης Μοντρέ
 
Μπαϊράκι στον Ερντογάν σήκωσαν 103 ναύαρχοι εν αποστρατεία με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, σε μια εξέλιξη με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες. Οι απόστρατοι αξιωματικοί του τουρκικού πολεμικού ναυτικού -σε μια εμφανή επίδειξη ισχύος- κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης του Μοντρέ (1936) αλλά και της προσπάθειας ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
 
Οι 103 τονίζουν τη σημασία της συνθήκης του Μοντρέ, με βάση την οποία τα εμπορικά πλοία απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου, και σημειώνουν πως αποτελεί συμπλήρωμα της Συνθήκης της Λωζάννης και ως εκ τούτου πρέπει να αποφευχθούν πράξεις αλλά και οποιαδήποτε ρητορική για την αλλαγή της. 
 
Η πρωτοβουλία τους, φυσικά, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού προ ημερών -και με αφορμή το «έμφραγμα» στη Διώρυγα του Σουέζ- ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ είχε υπαινιχθεί πως η Τουρκία ενδεχομένως να αποχωρήσει από την εν λόγω συνθήκη, αφού και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μιλήσει πολλάκις για το φαραωνικό έργο της διάνοιξης άλλης διώρυγας στον Βόσπορο, η οποία δεν θα δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες. Οι 103 ναύαρχοι, εκπρόσωποι του κεμαλικού κράτους και με στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, χρεώνουν επίσης στον Τούρκο πρόεδρο προσπάθεια ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κάνοντας σαφή αν και έμμεση αναφορά στις εικόνες εν ενεργεία ναυάρχου να προσεύχεται σε χώρο ισλαμικού τεμένους φορώντας σαρίκι, οι 103 τόνισαν πως τέτοια συμβάντα προκαλούν βαθιά θλίψη. 
 
«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες αρχές που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας» αναφέρεται στο κείμενό τους. «Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωσή της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν» τονίζεται. 
 
Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η Αγκυρα μετέφρασε ως «απειλή πραξικοπήματος». 
Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους ναυάρχους να ξέρουν τα όριά τους. Η εισαγγελία της Αγκυρας ήδη άρχισε έρευνα, ενώ οι Ιμπραήμ Καλίν και Φουάτ Οκτάι προειδοποίησαν: «Καθίστε φρόνημα, γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις». 
 
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπενθύμισε πως νικά το έθνος τους συνωμότες πραξικοπηματίες, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν (AKP) Ομέρ Τσελίκ. 
 
Γεγονός είναι, πάντως, πως η πρωτοβουλία των 103 έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ουάσινγκτον τηρεί άκρως επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα και ανησυχεί για την εύκολη πρόσβαση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειo, ανησυχία που συνδέεται με τον πόθο του Ερντογάν να ανοίξει μια νέα διώρυγα που δεν θα εμπίπτει στους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ, προσφέροντας στον Τούρκο πρόεδρο έναν ακόμα «διπλωματικό άσο» έναντι τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. 
 
 
Κι άρχισε το πανηγύρι.....
 
Ερντογάν: «Κακόβουλη» η επιστολή των ναυάρχων με «υπαινιγμούς για πολιτικό πραξικόπημα» 
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ομάδα απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το σχέδιό του για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ο Τούρκος πρόεδρος τους κατηγόρησε ότι υπονοούν ένα «πολιτικό πραξικόπημα».
 
«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
 
«Αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης. Σε μια χώρα της οποίας η ιστορία είναι αμαυρωμένη από πραξικοπήματα, αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο σουλτάνος και χαρακτήρισε την επιστολή «κακόβουλη», λέγοντας ότι στην Τουρκία «γίνονται πάντα πραξικοπήματα μετά από τέτοιες δηλώσεις».
 
Μένει (μέχρι να φύγει) στη Συνθήκη του Μοντρέ
 
Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο. Περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
 
Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας μπορεί να υπονομεύσει τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.
 
Ωστόσο, η Συνθήκη επιβάλλει περιορισμούς στη διέλευση από τα τουρκικά στενά πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν στις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα.
 
Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, μια πιθανή αμφισβήτηση της Συνθήκης μέσω της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα, κάτι που η Ρωσία βλέπει με κακό μάτι.
 
«Η σύνδεση που έγινε (από τους απόστρατους) μεταξύ της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και της Συνθήκης του Μοντρέ είναι εντελώς εσφαλμένη», υποστήριξε ο Ερντογάν. «Δεν να την εγκαταλείψουμε», τόνισε προσθέτοντας ωστόσο πως «αν προκύψει ανάγκη στο μέλλον, μπορούμε να τροποποιήσουμε οποιαδήποτε συνθήκη εάν αυτό επιτρέπει στη χώρα μας να προχωρήσει μπροστά».
 
«Θεωρούμε σημαντικά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Συνθήκη του Μοντρέ στη χώρα μας και θα παραμείνουμε δεσμευμένοι σε αυτήν τη Συνθήκη μέχρι να βρούμε καλύτερες ευκαιρίες», συμπλήρωσε.
 
 
Αιμοβόρος και εκδικητικός ο Ερντογάν – Κόβει συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τους 103 απόστρατους ναυάρχους
 
Το αληθινό του πρόσωπο δείχνει για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν, που μονίμως αναζητά εχθρούς για να καταφέρει να επιζήσει πολιτικά. Αυτή τη φορά τους ανακάλυψε στο πρόσωπο των 103 απόστρατων ναυάρχων, που υπέγραψαν κείμενο, ανησυχώντας για τον δρόμο που παίρνει η χώρα τους με τις κινήσεις και αποφάσεις του σουλτάνου. 
 
Όπως λοιπόν αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, με εντολή Ερντογάν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα «κόψουν» συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συγκεκριμένων αποστράτων, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα να μένουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δεν θα τους παρέχεται φρουρά. 
 
Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι ο Ερντογάν δεν υπολογίζει απολύτως κανέναν νόμο, είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι δικαστές τόσο του Αρείου Πάγου, όσο και του Συμβουλίου Επικρατείας ξεκαθάρισαν ότι η δήλωση των αποστράτων δεν παραβιάζει κανένα νόμο! Φυσικά τα περί ελευθερίας λόγου είναι άγνωστα για τον Ερντογάν, με τον οποίο επιμένουν όχι μόνο να συνομιλούν αλλά και να τον κανακεύουν οι Ευρωπαίοι! 
 
 
Με συνοπτικές διαδικασίες: Υπό κράτηση 10 ναύαρχοι της επιστολής των 104, μεταξύ τους και ο πατέρας της «Γαλάζιας πατρίδας»!
 
Ο χαμός που γίνεται στην Τουρκία είναι μεγάλος, με κρυφά και φανερά μέσα να φωνασκούν και να προπαγανδίζουν κατά των ναυάρχων.
 
Από τη μια πλευρά η τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και από την άλλη η συνεχής δημοσκοπική πτώση του καθεστώτος. Άρα δεν αποτελεί έκπληξη το ότι έπρεπε να βρεθεί κάτι για να… ταράξει τα νερά και να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό. Και η επιστολή των 104 απόστρατων ναυάρχων έδωσε το απόλυτο πάτημα στον Ταγίπ Ερντογάν και την παρέα του.
 
Ήδη ο χαμός που γίνεται στην Τουρκία είναι μεγάλος, με κρυφά και φανερά μέσα να φωνασκούν και να προπαγανδίζουν κατά των ναυάρχων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τον εξισλαμισμό του στρατού που επιχειρεί ο Ερντογάν και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.
 
Η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα και ήδη εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι πρώτοι «εχθροί», αφού έτσι έσπευσε να τους παρουσιάσει το σύστημα του σουλτάνου, κάνοντας λόγο ακόμα και για προετοιμασία πραξικοπήματος.
 
Ανάμεσα στους μέχρι στιγμής δέκα συλληφθέντες ξεχωρίζει ένα όνομα: αυτό του Cem Gürdeniz, τη σύλληψη του οποίου ανακοίνωσε η σύζυγός του. Ο Gürdeniz είναι ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο άνθρωπος που έδωσε όνομα στην τουρκική «μεγάλη ιδέα».
 
Συνελήφθησαν μεταξύ άλλων και οι Turgay Erdağ, Ali Sadi Ünsal, Can Erenoğlu, Alaettin Sevim, Ergun Mengi, Kadir Sağdıç και Atilla Kezek, ενώ οι Atilla Kıyat, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu και Mustafa Özbey κλήθηκαν από τον Εισαγγελέα για να καταθέσουν.
Οι έρευνες στα σπίτια των απόστρατων ναυάρχων είναι ήδη σε εξέλιξη.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.