3 Νοεμβρίου 2020

Η δόξα της Ελλάδας

Της Μαρίας Κορνάρου
 
Η παγκοσμιοποιημένη, εκδυτικισμένη και κοσμοπολίτικη κοινωνία μας περνά, εδώ και μερικές δεκαετίες, ένα μεταβατικό στάδιο. Πρόκειται για την μετάβαση από την εθνική κοινωνία στην πολυπολιτισμική κοινωνία. Η μετάβαση αυτή μεθοδεύεται με διάφορους τρόπους, πρωτίστως με τον αποχρωματισμό της εθνικής παιδείας και την εγκατάσταση αλλογενών πληθυσμών στη χώρα. Με τους δύο αυτούς βασικούς τρόπους, η από-εθνικοποίηση του έθνους-κράτους μπορεί να επέλθει de facto, εντός λίγων μόλις γενεών. Ήδη οι μεγαλύτεροι μπορούν με μια αναδρομή στη ζωή τους να δουν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, η οποία έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά εθνικής συνείδησης και ομοιογένειας εντός μιας μόνο γενεάς! 
 
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εθνικής αλλοίωσης συνεπικουρούνται και από το κράτος, το οποίο βεβαίως ρυθμίζει την παιδεία, αλλά και φροντίζει με πληθώρα νόμων να αποσυνδέσει τη θρησκευτική και εθνική ταυτότητα από τη δημόσια σφαίρα – μία απλή ματιά στην εξέλιξη των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας το καθιστά σαφές και στον πλέον αγαθό παρατηρητή. Με τη συνεπικουρία εντόπιων και αλλοδαπών εταιρειών προώθησης συμφερόντων, αλλά βεβαίως και ιδία βουλήσει ημών των πειθήνιων Ελλήνων, οι νεότερες γενιές ήδη βιώνουμε ένα περιβάλλον προοδευτικά αφελληνισμένο.
 
Κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν προκαλεί την έκπληξη, ούτε θα έπρεπε να είναι πηγή ανησυχίας. Η ανησυχία προκύπτει κυρίως από την σταδιακή διείσδυση της ιδεολογίας υποβιβασμού του έθνους και στην Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία ήταν που στήριξε το γένος όταν το κράτος αρνούνταν ή αδυνατούσε να το πράξει. Εάν λοιπόν σήμερα το κράτος αδιαφορεί ή και νομοθετεί για πολιτικές εθνικής μειοδοσίας, αυτό δε θα μπορούσε να προκαλέσει το φόβο των Ελλήνων, παρά μόνο εάν εξέλιπε η Εκκλησία για να αναλάβει τον ρόλο της εθνικής σωτηρίας. 
 
Η Εκκλησία, βεβαίως, δε θα εκλείψει ποτέ – «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής»! Όταν, όμως, η Εκκλησία στα πλαίσια της «Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας» σε ένα ουσιαστικά άθεο κράτος, διολισθήσει στην αποδοχή ιδεών που υποβιβάζουν το έθνος, δε θα μπορέσει βέβαια να στηρίξει τον Ελληνισμό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας του. Θα παρασυρθεί δε, όπως ήδη κάνει ο τυφλός κόσμος από το ένα άκρο στο άλλο – προς τον ακραίο εθνομηδενισμό μετά από την εποχή του ακραίου εθνικισμού. Η Εκκλησία μας, όμως, δεν έχει σχέση με τα άκρα, ούτε με τις υπερβολικές διορθώσεις με τις οποίες αποπειράται η ανθρωπότητα, σε στιγμές ντροπής για τα ανοσιουργήματα του παρελθόντος, να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Η Εκκλησία μας έχει σχέση με την Αλήθεια, και αυτή αναζητά στην προσέγγιση κάθε πτυχής της ζωής του ανθρώπου, άρα και στην προσέγγιση της εθνικής ταυτότητας.  
 
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχάς, ότι η Εκκλησία μας είναι πράγματι «πολυπολιτισμική». Κηρύττει το Χριστό, ο οποίος δίδαξε δια στόματος του Αποστόλου Παύλου ότι «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». Είναι άξιο θαυμασμού, στην ιεραποστολή της Ορθοδοξίας μέσα στους αιώνες, πως κατάφερε όχι να εξουδενώσει την πολιτισμική ιδιοπροσωπία των λαών που προσέγγιζε, αλλά να συνδυάσει τα στοιχεία του Ορθόδοξου ήθους με την κληρονομιά και την παράδοση του κάθε ξεχωριστού έθνους. Το κατόρθωσε αυτό η Ορθοδοξία σε αντιδιαστολή με τον επιβλητικό και εχθρικό προς τις ντόπιες «απολίτιστες» παραδόσεις Καθολικισμό, και με το ισοπεδωτικό προς κάθε μη «αραβικό» στοιχείο Ισλάμ, το οποίο κηρύττει ένα πακέτο εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας. Ακριβώς επειδή η Ορθοδοξία γνωρίζει και αγαπά το έθνος, είχε και έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται το κάθε έθνος ξεχωριστά και να μην θεωρεί ότι κάποιο από αυτά είναι ανώτερο. Το παραπάνω χωρίο, που τόσο συχνά παρερμηνεύουν οι αμφισβητίες του έθνους, δεν επεδίωκε να καταργήσει την εθνική ταυτότητα, αλλά να δημιουργήσει μία γέφυρα ανάμεσα στα έθνη, την εν Χριστώ κοινωνία και αδελφότητα.  
 
Ακόμη και αν πολλά στόματα σήμερα θέλουν να μας πείσουν ότι ο Θεός αδιαφορεί για την εθνική μας επιβίωση ή και συναινεί με τη σταδιακή διάλυση του έθνους μας, υπάρχει μία απόδειξη αδιάσειστη που ποτέ δεν θα τις αφήσει να υπερισχύσουν: η προστασία της Παναγίας μας. Οι Έλληνες σε κάθε κίνδυνο και δυσπραγία του έθνους μας καταφεύγουμε σε εκείνη. Όταν γινόταν η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, οι Έλληνες λιτάνευαν την Οδηγήτρια στα τείχη για να τρομάξουν τους εχθρούς. 
 
Στην Επανάσταση του ’21, οι οπλαρχηγοί γονάτιζαν στην εικόνα της Ευαγγελίστριας και της έταζαν πολλά, για να δώσει εκείνη ελευθερία. Πριν φύγουν για το μέτωπο οι στρατιώτες του ’40, οι μανάδες τους σταύρωναν και τους έδιναν ένα φυλαχτό της Φοβεράς Προστασίας. Σήμερα, σε κάθε αδιέξοδο από τα πολλά που συναντούμε, προσμένουμε τη βοήθεια της Παναγίας μας. Και σε κάθε μας εθνική εορτή ψάλλουμε δοξάζοντας την Υπέρμαχο Στρατηγό. Με τις δικές της πρεσβείες, και τις πρεσβείες όλων των αγίων που έσωσαν τον Ελληνισμό, όπως ο Άγιος Νικόδημος και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός· και με τις πρεσβείες των χιλιάδων Νεομαρτύρων που στερέωσαν την εθνική ταυτότητα· και με τις πρεσβείες των αγίων που πριν να υπάρξει το έθνος μας αγκάλιασαν το ελληνικό πνεύμα, όπως οι Τρεις Ιεράρχες· και με τις πρεσβείες των αγίων Αυτοκρατόρων που ηγήθηκαν κάποτε του Ελληνισμού· και με τις πρεσβείες των πεσόντων για την Πατρίδα Ελλήνων που αναπαύονται στους κόλπους του Πατρός… οικονομεί ο Θεός τη δόξα της Ελλάδας.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.