Τελευταίες αναρτήσεις

6 Ιουλίου 2017

Η πλάνη της σταδιακής αλλαγής της Ευρώπης.

Του Γιάννη Βαρουφάκη 

Η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος ενός κοινού νομίσματος που όχι μόνο ήταν περιττό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά υπονομεύει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για ένα νόμισμα χωρίς ένα κράτος να το υποστηρίξει- ή για τα 19 ευρωπαϊκά κράτη χωρίς ένα νόμισμα που ελέγχουν;

Η λογική απάντηση είναι είτε να καταργηθεί το ευρώ, είτε να συνοδευτεί από
το ομόσπονδο κράτος που χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη λύση θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ η δεύτερη δεν είναι εφικτή σε ένα πολιτικό κλίμα που ευνοεί την εκ νέου εθνικοποίηση της κυριαρχίας. 


Όσοι συμφωνούν ότι το κόστος της διάλυσης του ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό για να το σκεφτούμε, αναγκάζονται να οδηγούνται υποχρεωτικά σε έναν τύπο ευσευβών πόθων, που τώρα βρίσκεται πολύ στη μόδα, ειδικά μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία. Η ιδέα τους είναι ότι, με κάποιο τρόπο, με κάποια απροσδιόριστα μέσα, η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο να κινηθεί προς μια ομοσπονδία. «Απλά κάντε υπομονή», φαίνεται να είναι το σύνθημά τους. 

Η ιδέα του Μακρόν είναι να προχωρήσει πέρα από την αισιοδοξία της αδράνειας, κερδίζοντας τη γερμανική συγκατάθεση για να μετατρέψει την ευρωζώνη σε μια κρατική οντότητα- σε ένα υποείδος ομοσπονδίας. Ως αντάλλαγμα για να γίνει η γαλλική αγορά εργασίας πιο γερμανική, καθώς και για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, ζητείται από την Γερμανία να συμφωνήσει καταρχήν σε έναν κοινό προϋπολογισμό, σε ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών και σε ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης που θα παρέχει δημοκρατική νομιμότητα. 

Ο Μακρόν γνωρίζει ότι μια τέτοια ομοσπονδία θα είναι ασήμαντη από μακροοικονομικής απόψεως, δεδομένης της βαθιάς κρίσης του χρέους, των τραπεζών, των επενδύσεων και της κρίσης φτώχειας που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη. Ωστόσο, σύμφωνα με το πνεύμα του παραδοσιακού γκραντουαλισμού της ΕΕ, πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι σπουδαία από πολιτικής άποψης και ένα αποφασιστικό βήμα προς μια ουσιαστική ομοσπονδία. 

«Μόλις οι Γερμανοί αποδεχθούν αυτήν την αρχή, η οικονομική κατάσταση θα τους αναγκάσει να αποδεχθούν τα απαραίτητα μεγέθη», όπως το έθεσε πρόσφατα ένας Γάλλος αξιωματούχος. Μια τέτοια αισιοδοξία μπορεί να φανεί δικαιολογημένη υπό το πρίσμα των προτάσεων που έγιναν στο παρελθόν από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλά υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για να είμαστε σκεπτικοί. 

Αρχικά, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν γεννήθηκαν χθες. Αν οι άνθρωποι του Μακρόν φαντάζονται ένα υποείδος ομοσπονδίας ως μια σφήνα για την αρχή μιας πλήρους πολιτικής ολοκλήρωσης, το ίδιο θα κάνουν και η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι εκ νέου ενδυναμωμένοι ελεύθεροι δημοκράτες (οι οποίοι θα βρεθούν πιθανότατα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου). Και θα απορρίψουν με ευγενικό αλλά απόλυτο τρόπο τις γαλλικές προτάσεις. 

Δεύτερον, στην απίθανη περίπτωση που η Γερμανία δώσει το πράσινο φως για την ύπαρξη μιας μορφής ομοσπονδίας, κάθε αλλαγή στη λειτουργία της ευρωζώνης σίγουρα θα καταβροχθίσει μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου των μεταρρυθμιστών. Εάν δεν παράγει οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα που βελτιώνουν, αντί να ακυρώνουν, τις πιθανότητες μιας σωστής ομοσπονδίας, όπως υποψιάζομαι πως θα γίνει, μπορεί να προκύψει μια πολιτική αντίδραση, θέτοντας τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική μιας πιο ουσιαστικής ομοσπονδίας στο μέλλον. 

Σε αυτήν την περίπτωση, η διάλυση του ευρώ θα καταστεί αναπόφευκτη, θα κοστίσει περισσότερο και θα αφήσει την Ευρώπη σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Αν έχω δίκιο και ο γκραντουαλισμός και το υποείδος ομοσπονδίας του Μακρόν αποδειχθούν προάγγελος αποτυχίας, ποια είναι η εναλλακτική λύση; Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: Αναπτύξτε ξανά τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να προσομοιώσουν μια λειτουργική ομοσπονδία στα τέσσερα σημεία όπου εντείνεται η κρίση του ευρώ: το δημόσιο χρέος, το τραπεζικό σύστημα, τις επενδύσεις και την κοινωνική στέρηση. 


Μόλις σταθεροποιηθούν αυτές οι τέσσερις επιμέρους κρίσεις, θα υπάρξει ξανά ελπίδα και θα αποκατασταθεί η ιδέα της Ευρώπης. Στη συνέχεια- και μόνο τότε- θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής συνέλευσης που θα στηρίζει κάθε πρόγραμμα για την οικοδόμηση μιας πλήρους δημοκρατικής ομοσπονδίας. 

Αλλά πώς μπορούμε να προσομοιώσουμε σήμερα μια μακροοικονομική και μακρο-κοινωνιολογική ομοσπονδία, υπό αυτές τις συνθήκες και αυτούς τους θεσμούς; 

Φανταστείτε μια συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ). Εκδίδουν κοινή δήλωση σύμφωνα με την οποία ξεκινούν- από αύριο το πρωί- τέσσερις νέες πρωτοβουλίες που δεν απαιτούν καμία αλλαγή της συνθήκης ή κάποιο νέο θεσμικό όργανο. 

Πρώτον, η ΕΤΕ θα ξεκινήσει ένα γενικό πρόγραμμα αποκατάστασης που θα βασίζεται σε πράσινες επενδύσεις, που θα ανέρχεται στο 5% του εισοδήματος της ευρωζώνης, το οποίο θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με εκδόσεις ομολόγων της ΕΤΕ, που θα αγοράσει η ΕΚΤ στις δευτερεύουσες αγορές, εάν είναι απαραίτητο, για να διατηρήσει τις αποδόσεις εξαιρετικά χαμηλές. 

Δεύτερον, η ΕΚΤ θα εξυπηρετήσει (χωρίς να αγοράσει) το μέρος των ληξιπρόθεσμων ομολόγων του δημοσίου που προβλέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ), εκδίδοντας δικά της ομόλογα. Αυτά τα ομόλογα θα εξαργυρωθούν από το κράτος-μέλος του οποίου το χρέος έχει μερικώς εξυπηρετηθεί από την ΕΚΤ με τις πολύ χαμηλές αποδόσεις που μπορεί να εξασφαλίσει η ΕΚΤ. 

Τρίτον, οι αφερέγγυες τράπεζες θα αποεθνικοποιηθούν. Βάσει μιας άτυπης διακυβερνητικής συμφωνίας, ο τραπεζικός επόπτης της ΕΚΤ θα ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο και κάθε ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σε αντάλλαγμα, ο ΕΜΣ θα διατηρήσει τις μετοχές των τραπεζών, προκειμένου να τις πωλήσει στον ιδιωτικό τομέα σε κάποια στιγμή στο μέλλον. 

Τέταρτον, όλα τα κέρδη από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, μαζί με τα κέρδη από το εσωτερικό λογιστικό σύστημα Target2, θα χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα βοήθειας σίτισης στο στυλ των ΗΠΑ για όλη την ευρωζώνη, το οποίο εξασφαλίζει ότι δεν βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας οι βασικές διατροφικές ανάγκες των ευρωπαϊκών οικογενειών. 

Παρατηρήστε πώς είναι αρκετή μια συνέντευξη Τύπου για να ανακοινωθεί στον κόσμο ότι η ευρωζώνη πρόκειται να προσομοιώσει μια πολιτική ομοσπονδία που χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (χωρίς περικοπές), δημιουργεί μια κατάλληλη τραπεζική ένωση, ενισχύει τις συνολικές επενδύσεις και ανακουφίζει από τη φτώχεια την ήπειρο. Παρατηρήστε επίσης ότι αυτή η ομοσπονδία μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί αύριο το πρωί, χωρίς να παραβιάσει τις ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ. 

Η κρίση του ευρώ προήλθε από την πλάνη ότι μια νομισματική ένωση θα εξελιχθεί σε μια πολιτική ένωση. Σήμερα, μια νέα πλάνη περί σταδιακής αλλαγής απειλεί την Ευρώπη: η πεποίθηση ότι ένα υποείδος ομοσπονδίας θα εξελιχθεί σε μια βιώσιμη δημοκρατική ομοσπονδία. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η ανακοίνωση μιας προσομοιωμένης ομοσπονδίας σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί το όνειρο μιας σωστής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

thepressproject.gr
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ
Προσωπικά με τον Γιάννη Βαρουφάκη είχα τεράστιες διαφωνίες όταν διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της πρώτης (υποτίθεται αντιμνημονιακής) κυβέρνησης του Συριζα...
Κι αυτό διότι από την πρώτη στιγμή παρόλες τις θεατρινίστικες παραστάσεις του, έδειχνε καθαρά ότι ήταν διατεθειμένος να δεχθεί τα μνημόνια... των προηγουμένων κυβερνήσεων...

Στο συγκεκριμένο άρθρο μέσα όμως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν και ειδικότερα για τις μελλοντικές επιδιώξεις των νεοταξιτών που κυβερνάνε την Ε.Ε.

ΥΓ. Θα πρέπει να τονίσω ότι μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να επιθυμεί να γράφει το Γιάννης με ένα ν ανορθόγραφα... όμως εμείς σεβόμενοι την ορθογραφία της ελληνικής μας γλώσσας θα το γράφουμε πάντα με δύο ν....

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει σεβαστή η ανορθογραφία του Βαρουφάκη μπροστά στην ελληνική μας γλώσσα... 
Και για όσους έχουν ακόμα αντιρρήσεις να πούμε ότι αν δηλαδή ο κ Βαρουφάκης έγραφε το Γιάννης με τρία ν, θα το έγραφαν κι αυτοί;
Μερικές φορές ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας ή διαφορετικότητας ορισμένων τύπων υπερκαλύπτεται από τον σεβασμό σε μεγαλύτερες δυνάμεις ηθικής και πολιτισμού....Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.