Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ...ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ...

ΙΤΑΛΙΑ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ; 
 
Γράφει ο Άρης Οικονόμου
 
Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει ένα πενταετές ομόλογο με κουπόνι (επιτόκιο) 4,8% – πολύ υψηλότερο δηλαδή από αυτό, με το οποίο σήμερα δανείζεται από την Τρόικα (κάτω του 2%), καθώς επίσης από τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της. Επομένως θα είναι εις βάρος του χρέους, εκτός εάν πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα που καλύπτουν τη διαφορά ή/και την εξισορροπήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις. 
 
Θα τα καταφέρει να πουλήσει ομόλογα, ενδεχομένως με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο; Προφανώς, αφού η Αργεντινή κατόρθωσε να εκδώσει 100ετή με επιτόκιο μικρότερο του 8% παρά το ύψος του πληθωρισμού της – επειδή οι αγορές διαθέτουν τεράστιες ποσότητες χρημάτων λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών (QE) που ωφέλησαν μόνο τις ίδιες, οπότε αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να τα επενδύσουν. 
 
Θα είναι καλό για την οικονομία της χώρας; Εάν δεχθούμε πως είναι επιτυχία για ένα χρεοκοπημένο κράτος, κατεστραμμένο εντελώς από τα μνημόνια, το οποίο δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα υφιστάμενα δάνεια του ο επί πλέον δανεισμός του με χειρότερες προϋποθέσεις,τότε ίσως – αν και για τις αφελληνισμένες τράπεζες, οι οποίες δανείζονται με αντίστοιχα επιτόκια του δημοσίου, ισχύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ελπίζουμε βέβαια να μην είναι αγγλικού δικαίου τα ομόλογα – ενώ ασφαλώς μία χρεοκοπημένη επιχείρηση, χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον της, δύσκολα θα πανηγύριζε αυξάνοντας το δανεισμό της με δυσμενέστερους όρους. 
 
Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, παρά το ότι στην Ευρώπη είναι ταμπού να διεξάγονται δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το ευρώ, το ιταλικό Κοινοβούλιο φαίνεται να αδιαφορεί – κρίνοντας από την πρόσφατη στη Ρώμη που αφορούσε το μέλλον της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης το δημόσιο χρέος της. Έχοντας οργανωθεί από το κίνημα των πέντε αστέρων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το μηχανισμό χρεοκοπίας εντός της ζώνης του ευρώ, τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, τα συστήματα παράλληλων πληρωμών, καθώς επίσης την έξοδο από την Ευρωζώνη. 
 
Φυσικά η εγκατάλειψη της νομισματικής ένωσης δεν είναι καμία εύκολη απόφαση, ενώ απλά και μόνο η αναγγελία ενός δημοψηφίσματος επ’ αυτού θα μπορούσε να προκαλέσει μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση – λειτουργώντας ως μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επομένως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει πολύ γρήγορα και μυστικά, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές εκροές χρημάτων – εκτός εάν έχουν επιβληθεί προηγουμένως έλεγχοι κεφαλαίων, με μία οποιαδήποτε δικαιολογία. 
 
Ο υποψήφιος τώρα του κινήματος των πέντε αστέρων για τη θέση του πρωθυπουργού φάνηκε να αποστασιοποιείται σε σχέση με την έξοδο από την Ευρωζώνη – ενώ ο αρχηγός του κόμματος εμφανίσθηκε ελάχιστα. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι το κίνημα υπαναχωρεί ή, τουλάχιστον, σκέφτεται ξανά τη θέση του για το ευρώ – παρά το ότι οι συζητήσεις επεκτάθηκαν στην υιοθέτηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, όπως αυτό που προετοίμαζε το 2015 η Ελλάδα. 
 
Έγινε βέβαια κατανοητό πως ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί μία εξαιρετικά μεγάλη προετοιμασία σε επίπεδο τεχνικό και υλικοτεχνικό, η οποία είναι πολύ δύσκολη για τις περισσότερες κυβερνήσεις – αν υποθέσουμε πως είναι εφικτή. Από την άλλη πλευρά, κανένας δεν κατάλαβε εάν θα επρόκειτο για έναν ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία αποχώρησης ενός κράτους από το ευρώ, για ένα βραχυπρόθεσμο μέσον ρευστότητας ή για μία συμπληρωματική στο ευρώ μορφή χρήματος. 
 
Περαιτέρω, έγινε η παρουσία μίας μελέτης (πηγή) που αφορούσε μία προσομοίωση του κόστους εξόδου από το ευρώ – σύμφωνα με την οποίατο αρχικό κόστος θα ήταν μεν μεγάλο, αλλά θα αντισταθμιζόταν από την πολύ ισχυρή ανάπτυξη που θα ακολουθούσε.
Το μοντέλο όμως που χρησιμοποιήθηκε δεν λάμβανε σχεδόν καθόλου υπ’ όψιν τις πολλαπλές κρίσεις που ενδεχομένως θα κυριαρχούσαν σε μία τέτοια περίοδο – τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, όσο και της Ευρωζώνης, η οποία πολύ δύσκολα θα επιβίωνε μετά την έξοδο της Ιταλίας. 
 
Βέβαια, η Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την έξοδο της από την Ευρωζώνη ως απειλή – έτσι ώστε να αναγκασθεί να αλλάξει πολιτική η Γερμανία για να αποφευχθεί η διάλυση. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γινόταν εύκολα πιστευτό από τον κ. Σόιμπλε, αφού υποθέτει πως η χώρα δεν είναι σε θέση να το κάνει – έχοντας ένα αφερέγγυο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος που είναι ακόμη βιώσιμο επειδή στηρίζεται από την ΕΚΤ, μία οικονομία που δεν έχει κάνει καμία πρόοδο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, ενώ αντιμετωπίζει μία νέα προσφυγική κρίση από τη Λιβύη. 
 
Εν τούτοις, η συζήτηση ήδη ξεκίνησε επίσημα στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ενώ λύσεις πάντοτε υπάρχουν – όπως θα ήταν η στάση πληρωμών εντός της Ευρωζώνης, την οποία μάλλον θα ήταν σε θέση να δρομολογήσει η Ιταλία εάν προετοιμαζόταν σωστά. Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή της χώρας εντός της νομισματικής ένωσης με τις προϋποθέσεις που απαιτεί η Γερμανία, θα την οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη χρεοκοπία –το αργότερο όταν ξεσπάσει η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση στον γεμάτο κερδοσκοπικές φούσκες πλανήτη, η οποία δεν θα αργήσει πολύ ακόμη. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.