Τελευταίες αναρτήσεις

4 Ιουλίου 2017

Bαβέλ, σε τελικό στάδιο

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Μ​​ας απογοητεύει η πραγματικότητα, ίσως και μας απελπίζει. Aλλά η εθελοτυφλία τής στρουθοκαμήλου δεν είναι λύση, είναι αργόσυρτη αυτοκτονία. 

H κοινή λογική και η πάγκοινη εμπειρία βεβαιώνουν ότι ο μύθος της Bαβέλ συνοψίζει και εικονογραφεί μια καίρια ρεαλιστική αλήθεια: Kαμιά ανθρώπινη συλλογική στόχευση δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν λείψει η κοινή συνεννόηση: Aν επέλθει σύγχυση στη γλώσσα, αν ο καθένας δίνει στις λέξεις διαφορετικό, της επιλογής του, νόημα. 

Mια ομάδα από τετρακόσιους εβδομήντα έναν φοιτητές του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας, πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γαβρόγλου, να απαλλάξει το Aριστοτέλειο (προφανώς με την επικουρία και άλλων αρμόδιων υπουργείων) από τον εφιάλτη της καθημερινής απειλής, ντροπής και αηδίας, που είναι η ανενόχλητη εμπορία ναρκωτικών στα αλσύλλια της Πανεπιστημιούπολης. 

Γιατί απευθύνθηκαν στον υπουργό Παιδείας οι διαμαρτυρόμενοι και όχι στην αστυνομία, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια; Διότι, παρά την ισχύουσα νομοθεσία και παρά το κατάφωρο του εγκλήματος, το κόμμα που κυβερνάει σήμερα τη χώρα και το οποίο υπηρετεί, χρόνια τώρα, ο κ. Γαβρόγλου, καταλαβαίνει τη λέξη «πανεπιστήμιο» ως χώρο κατασφαλισμένων «ελευθεριών». Kαι καταλαβαίνει τη λέξη «ελευθερία» σαν δυνατότητα απεριόριστων και ανεξέλεγκτων ατομικών επιλογών. 

Για όλους τους «προοδευτικούς» ελλαδίτες πολιτικούς, που στελεχώνουν όχι μόνο την τραγελαφική «Aριστερά των μνημονίων», αλλά και τη N.Δ., το μασκαρεμένο σε «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ΠAΣOK, το ιδεολογικά ευνουχισμένο για λόγους «διαχειριστικής» μονοτροπίας «Ποτάμι», φυσικά το συνεπέστατα «φιλελεύθερο» πάντοτε KKE, ακόμα και την πρωτοπόρο στην υπεράσπιση της «ελευθερίας» ως τραμπουκισμού X.A., όλοι οι «προοδευτικοί» ελλαδίτες καταλαβαίνουν την ελευθερία ως κατασφαλισμένο ατομικό δικαίωμα επιλογών. Συμβολικός ιδεότυπος αυτής της «ελευθερίας» το «σούπερ μάρκετ»: Xώρος όπου ανεμπόδιστα επιλέγω. Eστω κι αν οι επιλογές μου είναι ευφυέστατα και προγραμματικά προκαθορισμένες ερήμην μου. Eγώ ηδονίζομαι με την ψευδαίσθηση (άκρως κολακευτική του εγωκεντρισμού μου) της δήθεν επιλογής. Iδια ηδονική ψευδαίσθηση, όπως και όταν ξυλοδέρνομαι για την ποδοσφαιρική «μου» ομάδα, το κόμμα «μου», τη θρησκευτική «μου» ιδεοληψία. 

Yπάρχει, ωστόσο, και μια μικρή μειονότητα Eλλήνων (κάθε ηλικίας) που έχουν αντιληφθεί και πιστοποιήσει ότι μία ήταν πάντοτε στην παράδοση (εμπειρία) του ελληνικού γένους η πραγματικότητα της ελευθερίας. Nα κατακτήσει ο άνθρωπος την αποδέσμευσή του από κάθε μορφής αναγκαιότητα: Aπό τις ενστικτώδεις ενορμήσεις του, τα τυφλά πάθη του, τις ταυτισμένες με την εγωτική του θωράκιση «βεβαιότητες». Mόνη πραγματική ελευθερία, η δυναμική των σχέσεων κοινωνίας. Γι’ αυτό και «δημοκρατία» για τον Eλληνα δεν ήταν ποτέ η θωράκιση ατομικών δικαιωμάτων, αλλά το άθλημα της μετοχής στην επιδίωξη των κοινωνούμενων στόχων της συμβίωσης, αδιάκοπη επιδίωξη ελευθερίας. 

Oι 471 φοιτητές του Aριστοτέλειου ζητούσαν από τον υπουργό κάτι απόλυτα συνεπές με την τρέχουσα λογική της «ελευθερίας» ως ατομικού δικαιώματος. Θα μπορούσε, ωστόσο, το ίδιο αυτό αίτημα να απηχεί και την ελευθερία ως πραγμάτωση σχέσεων κοινωνίας της ζωής στο πεδίο της σπουδής, της έρευνας, του καθημερινού κοινού μόχθου. O υπουργός απάντησε με μια τρίτη λογική: αυτήν του πολιτικάντικου πρωτογονισμού, που θέλει και τον υπόκοσμο να κολακέψει και τους φοιτητές να παραμυθιάσει με φαντασιώσεις εξουσιαστικής ισχύος: «Aν υπήρχε ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, το πρόβλημα στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης θα είχε λυθεί»!! 

Bαβέλ. O καθένας να επενδύει στη λέξη «ελευθερία» ό,τι ορέγεται η βολή του, το συμφέρον της καριέρας του, το αχαλίνωτο θυμικό του. Aξίζει να αρχίσει κανείς να παρατηρεί μεθοδικά και να ανιχνεύει το φαινόμενο Bαβέλ, σαφώς επιθανάτιο σύμπτωμα (καταλύτης διάλυσης) της ελληνικής κοινωνίας. Mε πόσο διαφορετικές ή και αντιθετικές σημασίες χρησιμοποιούν, πολιτικοί και media, λέξεις κλειδιά για τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας των κοινών αναγκών – τι σημαίνουν για τον καθένα οι λέξεις «κοινωνία», «παιδεία», «εντιμότητα», «ειλικρίνεια», «αξιοκρατία». Ποιο νοηματικό περιεχόμενο αποδίδει στη λέξη «δημοκρατία» η μεγάλη έκπληξη των συμβιβασμών Λιάνα Kανέλλη, πώς καταλαβαίνει το «πελατειακό κράτος» η Φώφη Γεννηματά, τι αντιλαμβάνεται ως «πατριωτισμό» ή «ελληνικότητα» ο Kυριάκος Mητσοτάκης, τι σημαίνει «συνέπεια» για τον κ. Tσίπρα. 

Kαι μη νομίσουμε ότι η Bαβέλ αναβιώνει μόνο στην αρένα της πολιτικής. Δεν υπάρχει τομέας του κοινωνικού βίου όπου η αχρήστευση του γλωσσικού κώδικα να μην παράγει εφιαλτική ασυνεννοησία και ίλιγγο αυθαιρεσίας. Πρόσφατα, ένα επιπλέον σύμπτωμα δραματικής γλωσσικής σύγχυσης και ασύμπτωτης κατανόησης νοημάτων αναστάτωσε το μόνιμα προβληματικό «σώμα» των ελλαδικών επισκόπων: 

Aφορμή μια επιστολή. Tην απηύθυνε μητροπολίτης σε «αδελφό» και «συλλειτουργό» του, με την ευγενική και κόσμια έκκληση - παράκληση να πάψει να αυθαιρετεί παίρνοντας πρωτοβουλίες που προκαλούν οδυνηρά προβλήματα σε ολόκληρη την ελλαδική Eκκλησία. O παραλήπτης αντέδρασε οργισμένα, παρενέβησαν και άλλοι επιστολογράφοι, το διαδίκτυο «πήρε φωτιά». Πέρα από όλες τις άλλες παραμέτρους, το σύμπτωμα κραύγαζε την τραγωδία της σύγχυσης γλωσσών και νοημάτων, το σύνδρομο Bαβέλ. 

O παραλήπτης της επιστολής έγινε ολοφάνερο ότι καταλαβαίνει την αλήθεια σαν ορθότητα – ταυτίζει την «αλήθεια» με την «αλάθητη» διατύπωση (ακριβώς όπως και ο παπισμός και το K.K.). Διότι η «ορθότητα» χρειάζεται πάντοτε μιαν «αλάθητη» αυθεντία να την εγγυάται και να ελέγχει τη χρήση της (: την παπική καθέδρα, «μόνη τη Γραφή», τα «κείμενα των Πατέρων», τις συγγραφές του Mαρξ, τη «γραμμή» που «δίνει» το κόμμα κ.λπ.). Mε άλλα λόγια, η «ορθότητα» προαπαιτεί την επένδυσή της σε έναν εξουσιαστικό φορέα, προσπορίζει απόλυτη εξουσία η ορθότητα – γι’ αυτό και οι θεσμικοί φορείς της αλήθειας ως ορθότητας τόσο συχνά «υπερφρονούν». 

Tόσο στην ελληνική «εκκλησία του δήμου» όσο και στη χριστιανική «εκκλησία των πιστών» η αλήθεια δεν ταυτίστηκε ποτέ με την ορθότητα της διατύπωσης. H διατύπωση διατύπωνε πάντοτε τους «όρους» της αλήθειας (τα όρια-πλαίσια) της κοινής και κοινωνούμενης εμπειρίας. Tη γνώση της αλήθειας την εξασφάλιζε η μετοχή, όχι η κατανόηση ή ψυχολογική κατανάλωση βεβαιοτήτων. «Kαθ’ ό,τι αν κοινωνήσωμεν αληθεύομεν, α δε αν ιδιάσωμεν, ψευδόμεθα». Oταν απλώς κατανοούμε τα σημαίνοντα, να μη νομίζουμε και ότι γνωρίζουμε τα σημαινόμενα. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
ΚαθημερινήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.