Τελευταίες αναρτήσεις

6 Ιουνίου 2017

Διάσημα σύμβολα που ελάχιστοι γνωρίζουν την προέλευσή τους

Το ερωτηματικό

Στα λατινικά η λέξη “questio” πήγαινε στο τέλος των προτάσεων για να υποδείξει μια ερώτηση. Για εξοικονόμηση χώρου αυτό μειώθηκε σε “qo” και αργότερα τοποθετήθηκε το “o” κάτω από το “q.” Το “q” πήρε σχήμα γάντζου και το “ο” έγινε μια κουκκίδα.

Το βέλος

Το βέλος προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα: χρησιμοποιούνταν για να υποδείξει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα σύμβολα του αποτυπώματος υποδείκνυαν την παρουσία ενός πορνείου, αλλά η βροχή τα έσβηνε, αφήνοντας κάτι σαν βέλος.
Το σήμα του δολαρίου

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την προέλευση του σήματος του δολαρίου:
Κατά τον Μεσαίωνα, το πιο δημοφιλές νόμισμα ήταν το ισπανικό, το οποίο είχε το σήμα “PS.” Τελικά, έμεινε μόνο η κάθετη γραμμή του “Ρ” γραμμένη κάτω από το “S.”
Το “S” είναι το ισπανικό οικόσημο.
Κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, oι Ισπανοί είχαν σημειώσει τις χρυσές ράβδους με ένα “S.” Κατά την άφιξη, το “S” σημειώθηκε με μια κάθετη γραμμή και μια άλλη κατακόρυφη γραμμή, αν επιστρεφόταν.
 

Το θαυμαστικό

Το σύμβολο πιθανώς προέρχεται από τη λατινική λέξη “exclamatio”, που έμπαινε στο τέλος των προτάσεων για να δηλώσει την χαρά. Αργότερα, αντικαταστάθηκε από το “Ι” και το “Ο”, γραμμένα το ένα πάνω από το άλλο. Αυτό έγινε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως θαυμαστικό “!.”
Το σήμα του απείρου

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Τζον Γουάλις το 1655, αν και κανείς δεν ξέρει από που το εμπνεύστηκε. Κάποιοι πιστεύουν, ότι το σύμβολο προέρχεται από το ελληνικό Ω, ενώ άλλοι από τον λατινικό αριθμό για το 1.000: “CIƆ“ ή ”CƆ.”
Το σύμβολο ποσοστού

Η φράση “τις εκατό” προέρχεται από το λατινικό “per centum” (“από τα εκατό”). Στην συνέχεια, αυτό έγινε “per cento”, μετά “per 100”, “p cento” και τέλος “pc-o.” To “pc” έγινε σταδιακά το σήμα “%” που ξέρουμε σήμερα.
Το σήμα της ειρήνης (νίκης)

Αυτή η χειρονομία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Εκατονταετή πολέμου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, όταν οι Γάλλοι απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα των Άγγλων τοξοτών. Οι Άγγλοι άρχισαν να σηκώνουν τα δάχτυλά τους σε σχήμα “V” (victory= νίκη) για να δείξουν, ότι τα δάχτυλά τους ήταν στην θέση τους. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναβίωσε την χειρονομία, μετατρέποντας την σε σήμα της ειρήνης.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Θα ήθελα να επισημάνω ότι μπορεί διεθνώς να έχει επικρατήσει ως σήματ της νίκης το V από το victory όμως εμείς οι Ελληνες μέχρι να γίνουμε δυστυχώς φορείς της ξένης κουλτούρας είχαμε δικό μας σήμα νίκης...

Ετσι υψώναμε τα 3 δάχτυλα του δεξιού μας χεριού με τα οποία κάνουμε τον σταυρό μας.
Το σήμα αυτό νίκης των Ελλήνων Ορθοδόξων το κρατήσαμε μέχρι και την επανάσταση του 1821 και ίσως κι αργότερα ...
Και ατόνισε μετά τον Β Παγκ. Πόλεμο που εισέβαλε στην Ελλάδα πλέον ο αγγλοσαξωνικός νεοταξικός τρόπος ζωής (που έχει γιγαντωθεί σήμερα μέσω του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του ιντερνετ) με τις σημερινές επιπτώσεις... 


Σήμερα τον τρόπο αυτό χρησιμοποιούν οι Ορθόδοξοι Σέρβοι και θα τον δούμε και στις απεικονίσεις της επανάστασης απο τους μαχητές... 

Καλό είναι όπου μπορούμε να τον επαναφέρουμε..... Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.