10 Ιουνίου 2017

Η Βιβλική Εταιρεία του Λονδίνου και ο εξωμότης Κώστας Ντέλκας

Η Αλβανική Εθνική Βιβλιοθήκη τίμησε τα 190 χρόνια του «πατέρα» της αλβανικής γλώσσας Κωνσταντίν Χριστοφορίδη. Ο πατέρας της αλβανικής γλώσσας ήταν έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος και γεννήθηκε στο Ελβασάν το 1827.
Ο πατέρας του ήταν έμπορος και λεγόταν Αναστάσιος Ντέλκος ή Ντέλκας. 
 
Το 1841 όταν ήταν 14 ετών, και αφού τέλειωσε τα μαθήματα στο ελληνικό σχολείο του Ελβασάν ο πατέρας του τον έστειλε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων όπου έμεινε έως το 1850. 
 
Στα Ιωάννινα γνωρίστηκε με τον πρόξενο της Αυστρίας Χαν, ο οποίος ήθελε να μελετήσει την αλβανική γλώσσα και τον βοήθησε να μελετήσει το κείμενο της αλβανικής Καινής Διαθήκης που είχε μεταφραστεί το 1823 από τον Βαγγέλη Μέξη υπό την επιμέλεια του Γρηγόρη Αργυροκαστρίτη, σε ελληνικό αλφάβητο.
 
Μετά τα Ιωάννινα ο Κωνσταντίνος Ντέλκος ή Ντέλκας έγινε δάσκαλος στο ελληνικό σχολείο στα Τίρανα. Τον επόμενο χρόνο γύρισε στον τόπο του στο ελληνικό Σχολείο στο Ελβασάν και το 1852, πήγε στο ελληνικό σχολείο στο Βεράτι.Το 1853 πέθανε ο πατέρας του και έπεσε στη φτώχεια. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο, και μετα το έριξε στο εμπόριο μπας και βρει την τύχη του.
 
Στις αρχές του 1857 βρήκε την Τύχη του στη Σμύρνη, όπου τον φιλοξένησαν στην αμερικανική προτεσταντική ιεραποστολή, και από εκεί τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέταξε ένα μνημόνιο για την αλβανική γλώσσα, και άρχισε να εργάζεται ως μεταφραστής για την Βρετανική Βιβλική Εταιρεία.
 
Τότε άλλαξε και το όνομα του σε Χριστοφορίδης.
Από εκεί τον έστειλαν στη Μάλτα, στο Προτεσταντικό Κολέγιο όπου έμεινε από τα τέλη Ιουλίου 1857 ως το 1860 και τελείωσε τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης στις δύο αλβανικές διαλέκτους, τα Γκέκικα και τα Τόσκικα και τα χειρόγραφα στάλθηκαν στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου 1860.  
 
Στη Μάλτα έγραψε και τις »Σημειώσεις για την Αλβανική γλώσσα».
Από εκεί, ο Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, πήγε στην Τύνιδα, όπου παντρεύτηκε την Ελένη με την οποία έκανε επτά παιδιά, τον Αναστάσιο, την Πολυξένη, την Αναστασία, την Κλεοπάτρα, τον Αλέξανδρο, τον Στέφανο και το Φίλιππο, και δίδαξε ελληνικά σε ένα σχολείο μέχρι το 1865.
 
Στα τέλη Μαΐου 1865 ήταν στην Κωνσταντινούπολη όπου τον περίμενε ο Αλέξανδρος Τόμσον της Βιβλικής Εταιρείας που του είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο. Το 1866 έβγαλε τα Τέσσερα Ευαγγέλια και τις Πράξεις των Αποστόλων με λατινικό αλφαβήτο. Την ίδια χρονιά έβγαλε το λατινικό αλφαβητάρι για τη Γκέκικη διάλεκτο.
 
Τον Νοέμβριο 1869 τον έβαλαν στην Επιτροπής για το Αλβανικό αλφάβητο. 
Το 1872 έβγαλε σύμφωνα με τις οδηγίες του Λονδίνου το Αλφαβητάρι στα Τόσκικα. Από το 1874 ως το 1878 υπήρξε μια «ψύχρανση» στις σχέσεις του με τη Βιβλική Εταιρεία, αλλά με την μεσολάβηση του Τομσον έγινε δυνατό να συνεχίσει τις εργασίες με την Βίβλο και μετακόμισε οικογενειακά στην Κωνσταντινούπολη, που το 1879 έβγαλε με ελληνικό αλφάβητο τα Τέσσερα Ευαγγέλια στην Τοσκική.
 
Το 1882 τυπώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με άδεια από το Οθωμανικό Υπουργείο Παιδείας, μια λατινική γραμματική για την Τόσκικη διάλεκτο.
 
Τα μόνα βιβλία στα Αλβανικά που κυκλοφόρησαν στην Αλβανία κατά την περίοδο 1865-1879 ήταν τα βιβλία του Χριστοφορίδη που εξέδιδε η Βιβλική Εταιρεία, που εργαζόταν μαζί με την αγγλική πολιτική για να δημιουργήσει εθνική συνείδηση στην ανύπαρκτη «αλβανική» ταυτότητα.
 
Το 1884 επέστρεψε στην Αλβανία και προσπάθησα να ανοίξει ένα αλβανικό σχολείο στα Τίρανα, αλλά ήταν αδύνατο γιατί οι οθωμανικές αρχές δεν τον άφησαν λόγω της Λήγκας της Πρίζρεν.
 
Στη συνέχεια αφιέρωσε το σύνολο του χρόνου του στο πιο σημαντικό του έργο, «Το Λεξικό της Αλβανικής γλώσσας». Το 1888 επέστρεψε στο Ελμπασάν, όπου εργάστηκε ως δικαστής, μέχρι το θάνατό του.
 
Τον έθαψαν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.  
 
Ο έλληνας Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, έγινε πολύτιμος πράκτορας των Αγγλών, βρήκε μεροκάματο, και ενοποίησε τις διαλέκτους δυο διαφορετικών λαών, σε μια «εθνική» γλώσσα, για την οποία προσέφερε το αλφαβητάριο και την γραμματική με δαπάνη του Λονδίνου.
 
Το Λεξικόν της Αλβανικής Γλώσσης, δημοσιεύθηκε στην Αθήνα το 1904, 25 χρόνια μετά το θάνατο του και ήταν γραμμένο στα ελληνικά.
 
Σπυρίδων Χατζάρας 
ΥΓ. Η Βαλίτσα με τη Βιβλική Εταιρεία πάει πολύ μακριά. 
 



Share

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΞΩΜΟΤΗΣ?
Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟ ΚΟΠΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ...
Η ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΤΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Καταρχην ειναι μαλλον ατυχες να συγκρίνουμε του Κυριλλο και Μεθόδιο δυο Ελληνες μοναχούς που σταλθηκαν με αυτοκρατορική εντολή στους Σλάβους και πήγαν οικειοθελώς τελικά με τον πληρωμένο (από τους Εγγλεζους!!!!!) Χριστοφορίδη...

Η Βιβλικη Εταιρεία εκείνη την εποχή ηταν μια σοβαρη εταιρεία..
Και ποια ακριβως ηταν η αποστολή της;
Να δημιουργήσει στους αλβανους εθνικη ταυτότητα;
Γιατι;
Για ποιον λόγο;
Για να υποφερει η πατρίδα μας μεχρι σημερα από αυτό το εγκληματικό συνοθύλευμα;

Οι Αλβανοι σε ολους τους πολεμους σταθηκαν εχθροι των Ελληνων.. Παντα με τους εχθρους μας ταυτιζονταν...
Πολεμησαν σαν σκυλια μαζι με τους Τουρκους σε ολη την διάρκεια των 400 χρόνων σκλαβιας και διακρίθηκαν σαν επιλεκτα τουρκικα στρατιωτικά σωματα στην Επανασταση του 1821...
Εισεβαλαν στην Ελλαδα μαζι με τους Ιταλους το 1940...
Ηταν συνεργάτες των Γερμανων στην Ηπειρο και γι αυτο εκδιώχθηκαν κακην κακως από τους Ελληνες αντάρτες όταν εφυγαν οι Γερμανοι...

Αρα οποιος ενδιαφερεται για το "καλο" των Αλβανων (οπως υποτιθεται οτι εκανε η Βιβλικη εταιρεία) δουλευει κατα των Ελληνων... Και οποιος Ελληνας πληρωνεται γι αυτό ειναι απλα εξωμότης (και νομιζω οτι ειναι και ελαφρυς χαρακτηρισμός)....

Υπαρχουν συγκεκριμενες φρασεις που δείχνουν τον τροπο που ενεργουσε ο Χριστοφορίδης... ως υπαλληλος της ΒΕ...
"... Στα τέλη Μαΐου 1865 ήταν στην Κωνσταντινούπολη όπου τον περίμενε ο Αλέξανδρος Τόμσον της Βιβλικής Εταιρείας που του είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο."

"... Τα μόνα βιβλία στα Αλβανικά που κυκλοφόρησαν στην Αλβανία κατά την περίοδο 1865-1879 ήταν τα βιβλία του Χριστοφορίδη που εξέδιδε η Βιβλική Εταιρεία, που εργαζόταν μαζί με την αγγλική πολιτική για να δημιουργήσει εθνική συνείδηση στην ανύπαρκτη «αλβανική» ταυτότητα."

"...Στη συνέχεια αφιέρωσε το σύνολο του χρόνου του στο πιο σημαντικό του έργο, «Το Λεξικό της Αλβανικής γλώσσας». "

Τι ρόλο επαιζε ο Χριστοφορίδης;
Γιατι κοπτόταν τόσο για την αλβανικη γλωσσα;
Ποιος τον πληρωνε;
Γιατι αφου αγαπουσε την αλβανικη γλωσσα δεν εβγαλε τα παιδια του με αλβανικα ονοματα;
Μηπως επειδη τελικως απλα πληρωνόταν γι αυτό;

Τα ερωτηματα ειναι αμειλικτα...
Εγω προσωπικα συμφωνώ απολυτως με το εξωμοτης...

Και μια επισημανση...
Ο Κυριλλος και ο Μεθοδιος δεν εφτιαξαν κανενα κοπτικο αλφαβητο...
Εφτιαξαν το σλαβικο ή κυριλλικο αλφαβητο με ελληνικους χαρακτηρες... διότι μεχρι τότε η σλαβικες διάλεκτοι ηταν μονο προφορικες...

Ανώνυμος είπε...

1.ΤΟ ΚΟΠΤΙΚΟ ΑΛΦΑ΄ΒΗΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ.ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΦΑΖΑΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ?
2.ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ.ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΩΡΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ ,ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΔΟΛΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ-ΕΛΛΗΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ- ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΟΧΤΑΚΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΝΩΣΗ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ.
ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΣΦΑΛΕ ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ,ΣΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΣΤΑΝ ,ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΔΟΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΞΩΜΟΤΗΣ .ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΥΤΟ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ,ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητε ανωνυμε 09.06 σχολιαστη
Καταρχην το αρθρο ειναι αναδημοσιευμενο απο αλλού και η αλλαγη τιτλου δεν ειναι θεμιτός και ηθικος τροπος αναπαραγωγης...
Αλλωστε και μια αλλαγη τιτλου ενός αρθρου δεν υπαρχει περιπτωση να αλλάξει η ιστορία...
Αν υπαρχει καποια άλλη επισημη ελληνικη (κι οχι αλβανικη εννοείται) ιστορικη εκδοχή για τον Ντελκα πολυ ευχαριστως να την δημοσιεύσουμε...

Κατα τα λοιπα φυσικα δεν ευθυνονται οι απογονοι για τυχον λαθη των προγονων τους...
Οσο για τα οσα υποστηριζετε οτι ο Ντελκας δεν ηξερε την πορεία των εθνικων μας θεματων να σας πω ότι ο Ντελκας έζησε μετα την Ελληνικη Επανασταση αλλά πολυ κοντα σε αυτήν...
Τα γεγονοτα της του ηταν νωπα και φυσικα σιγουρα γνωστα...
Δεν ειναι λοιπον δυνατον να μην γνωριζε οτι επι 400 χρόνια οι Τουρκαλβανοι τυρρανησαν μαζι με τους Οθωμανους, τους Ελληνες ραγιαδες....
Και οτι ηταν τα επιλεκτα σωματά τους κατά των Ελληνων στην Επανασταση...
Ειδικα οι Βορειοηπειρωτες και Ηπειρωτες γενικα αδερφοι μας υπεφεραν τα πανδεινα απο τους Αλβανους συμμάχους των Τουρκων...
Το Σουλι καταστραφηκε απο αυτούς...
Το Ζαλογγο συνεβει εξαιτίας τους και τόσα άλλα περιστατικα...

Ο Ντελκας γνωριζε πολυ καλα ποιοι ηταν και τι ρολο επαιζαν οι Αλβανοι και ειναι απορίας άξιο πως ξεπουληθηκε με αυτον τον ταπεινωτικο τροπο στην Βιβλικη Εταιρεία... και στραφηκε κατα της ιδιας του της πατρίδας...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΤ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΓΤΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ,ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ ΦΥΣΙΚΑ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Και στους Αλβανους δουλευαν και στους Τουρκους πασαδες οι αρματωλοι...
Οσοι επαναστατες ειχαν προυπαρξει αρματωλοι ειχαν υπηρετησει στα αρματολικια...
Μετα ενωθηκαν με τους κλεφτες και ξεκινησαν την επανασταση....

Ανώνυμος είπε...

Χαιρομαι που συμφωνειτε και με ταυτά που τελικα γραφετε ο Ντέλκας σαν υπόδουλος,δεν αμάρτησε.Αντίθετα οι αρματωλοί σφάξαν πολλούς δικούς μας,οπότε εχουν χύσει αιμα ελληνικό πριν ακολουθησουν το δρόμο της Αρετης

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Πιθανοτατα εχεις καποιο προβλημα κατανοησης...
Να το κανω πιο λιανα...
Οι αρματωλοι δουλευαν για λογαριασμο των Τουρκων και των Αλβανων πασαδων... και προστατευαν τα αρματολικια... δηλαδη μεγαλες περιοχες που ανηκαν στους Πασαδες...
Τα προστατευαν από τους κλεφτες...
Ηταν λοιπον επαγγελματίες στρατιωτικοι ουσιαστικα...

Αρκετα χρόνια πριν ξεκινησει η επανασταση άρχισαν να γινονται μελη της φιλικης εταιρείας και να τα βρισκουν με τους κλεφτες για τον εθνικο σκοπό ...
Κι οταν ξεκινησε η επανασταση με κλεφτες κι αρματωλους αδελφωμενους πλεον στον κοινο σκοπο της ελευθερίας ολα ξεχαστηκαν (αν υπηρξαν κοντρες στο παρελθον)...
Και ολοι μαζι με ηρωισμο και αυταπαρνηση αγωνιστηκαν για μαι Ελλαδα ελευθερη κι ελληνικη...

Καλα μεχρι εδω;
Παμε παρακατω τωρα...
Οι Τουρκοι και οι Αλβανοι χτυπηθηκαν ανελεητα με τους Ελληνες και μεσα από πολυ αιμα ελευθερωθηκαμε...
Τουρκοι κι Αλβανοι ομως ειχαν αιματοκυλισει για αιωνες τον Ελληνισμο κι οχι μονο στην Επανασταση...
Μιλαμε για προαιωνιους εχθρους...

Και μετα ερχεται ο ντελκας κι αρχιζει επι αγγλικη πληρωμη να υπηρετει τα συμφεροντα των Αλβανων και μαλιστα διαμενοντας για μεγαλο χρονικο διαστημα στην κατεχομενη υπο των Τουρκων Πόλη μας...

Γι αυτο λεμε οτι ο Ντελκας που γνωριζε σαφως τι ηταν οι Αλβανοι για τον ελληνισμο εντουτοις τους υπηρετησε... και οπως φαινεται αμετανοητα μεχρι το τελος της ζωης του...
Αυτο σημαινει εξωμοτης και εν ολιγοις και προδοτης...

ΥΓ Το δεν αμαρτησε που λες για τον Ντελκα... δεν το καταλαβα...
Μπας και μπερδευεις και λιγο την γλωσσα σου και τους "αρματωλους" τους διαβαζεις "αμαρτωλους"....;

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.