2 Οκτωβρίου 2016

Ο ισλαμοφασισμός επιτίθεται: Δικά μας τα νησιά, λέει ο Ερντογάν

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση έμπλεη νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δήλωσε με έμφαση ότι: «… Την Λωζάννη μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήταν νίκη. Όμως χάσαμε τα νησιά μας όπου εκεί υπάρχουν ακόμη τα τζαμιά μας!» (Πηγή: http://m.millyet.com.tr/erdogan-muhtarlarla-yeniden-bulustu-siyaset-2318633/).

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

Εμπνευσμένη από την ρητορική του Αχμέτ Νταβούτογλου, μέντορος του Ερντογάν και αθέατου δρώντα από το προεδρικό παρασκήνιο, η δήλωση του Τούρκου προέδρου μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς ακολούθησε σήμερα δημοσίευμα της Sabah με τίτλο: 

«Να τα νησιά που είπε ο Ερντογάν ότι δώσαμε με την Λωζάννη» περιέχοντας φωτογραφίες (!) και χάρτη και αναφέροντας τα: Αστυπάλαια, Χάλκη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κως, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Αδελφοί Σύρνας, Αγαθονήσι, Αντίτηλος, Αρκοί, Αρμαθιά, Αλίμια, Αστακιδονήσια, Αυγό, Χαμηλή, Διβούνια, Φαρμακονήσι, Γιαλεσίνο, Γλάρος, Γυαλί, Ίμια, Καλόλυμνος, Κανδειλούσα, Κίναρος, Λειψοί, Λεβίθα, Λιάδι, Μαρμαράς, Μαύρα, Νίμος, Οφειδούσα, Παχιά, Περγούσα, Πλατύ, Ψέριμος, Σύρνα, Σέσκλιο, Σοφράνα, στοχοποιώντας τα Δωδεκάνησα και επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα νέο κατάλογο αμφισβητήσεως νήσων και νησίδων. 

Σε παράλληλη εξέλιξη στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak εμφανίσθηκε άρθρο, στο οποίο στοχοποιείται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ενθρόνισε προσφάτως νέο μητροπολίτη Σμύρνης (σ.σ. για πρώτη φορά μετά το 1922) και διερωτάται ο αρθρογράφος εάν με την πράξη αυτή παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση προτρέπονται οι Τούρκοι ιστορικοί να μελετήσουν τρόπους ανταποδόσεως στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας! 

Η νέα κατάφωρη, εμφανέστατη αναθεωρητική και προσεκτικώς μελετημένη δήλωση του Ερντογάν σε αγαστή αρμονία με προφανώς κατευθυνόμενα δημοσιεύματα έρχεται να πυροδοτήσει τη νέα σαφώς προμελετημένη ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, προδικάζοντας θερμό Φθινόπωρο. 

Όλα αυτά συμβαίνουν προτού καν παρέλθει μια εβδομάδα από την συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, συνάντηση που έμεινε στη μνήμη για τις αστοχίες της ελληνικής πλευράς και κυρίως για την ακολουθία υπερπτήσεων στις οποίες προέβη η Τουρκία ως απάντηση στις διπλωματικές αβρότητες και δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. 

Θυμίζουμε ότι πραγματοποιήθηκαν εντός τριών ημερών δύο υπερπτήσεις από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο σύμπλεγμα Οινουσσών (την Κυριακή 25/09 στη νησίδα Παναγιά από CN-235) και στην περιοχή Φούρνων (την Τρίτη 27/09 στη νησίδα Ανθρωποφάγοι) γεγονός που αποδεικνύει ότι 2,5 μήνες μετά από το πραξικόπημα η νέο-οθωμανική αναθεωρητική πολιτική επιστρέφει δριμύτερη και με νέες αποσταθεροποιητικές στοχεύσεις. 

Ωστόσο, αξίζει να διερευνηθεί από τις ελληνικές πολιτικές αρχές (σ.σ. κυβέρνηση και αντιπολίτευση) εκτός από τις αρμόδιες στρατιωτικές και διπλωματικές, η επιλογή της νέας ρητορικής του Τούρκου προέδρου. Η αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάννης η οποία παρουσιάστηκε από τους κεμαλιστές (σ.σ. οι οποίοι σκιαγραφούνται χωρίς να αναφέρονται) και εμφανίστηκε ως νίκη – υπονοώντας ότι αντιθέτως επρόκειτο για ήττα – καθώς επιβεβαιώθηκε η απώλεια νησιών προς την Ιταλία και όχι προς την Ελλάδα, εγείρει από την Τουρκία εκ νέου θέματα κυριαρχίας και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. 

Η διασύνδεση δε των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων με το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει εάν αποτελέσει αφορμή για προσπάθεια επαναδιαπραγματεύσεως συνολικώς της Συνθήκης της Λωζάννης από το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που θα παράξει άκρως αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα. 

Η συναισθηματική θρησκευτική σύνδεση με την υπενθύμιση ότι εκεί έχουμε ακόμα τα τζαμιά μας, δεν αφήνει καμία αμφιβολία περί των προθέσεων του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου και της νέας προσθήκης εργαλείων στην αναθεωρητική τουρκική γεωστρατηγική. Το ζήτημα που προέκυψε από τον πρόεδρο της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις υπερπτήσεις είναι πολύ σοβαρό για να υποβαθμιστεί κατά τη συνήθη πρακτική της αυτοφινλανδοποιημένης ελληνικής κυβερνήσεως και θα επανέλθουμε με ιδιαίτερη πληρέστερη ανάλυση. 

Ένα πρώτο συμπέρασμα εξάγεται από τη νέα προσχεδιασμένη έξαρση των τουρκικών διεκδικήσεων. Εκτιμάται ότι το καθεστώς Ερντογάν πιθανώς ετοιμάζεται να προκαλέσει κρίση στο Αιγαίο και στην Κύπρο, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα στο συριακό πρόβλημα και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αμερικανική προεκλογική περίοδο, μέσω της ασκήσεως γεωστρατηγικού bullying κατά της χώρας μας. 

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και χρήζει ιδιαίτερης αναλύσεως καθώς οφείλουμε να συνεκτιμήσουμε και άλλους παράγοντες σε συνδυασμό με τις νέες παραμέτρους που έθεσαν εσχάτως οι Αγγλοσάξονες και οι Ισραηλινοί, προκαλώντας σφοδρότατη ενόχληση στην Άγκυρα… 

*Ο υπογράφων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Τουρκολόγο αναλυτή Χρήστο Μηνάγια, για τη μετάφραση και παράθεση των τουρκικών πηγών. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.