31 Οκτωβρίου 2016

Πέντε σενάρια πιθανοτήτων για την επόμενη μέρα μετά την πτώση DAESH.

Ενώ η μάχη προς την κατάληψη της Μοσούλης έχει αρχίσει, η επίθεση προς Ράκα φαίνεται να μπαίνει και αυτή σε εκκίνηση. Όλα αυτά φέρνουν το ερώτημα της επόμενης μέρας με 5 πιθανά σενάρια.

1) Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης χαμηλώνουν τόνους και συνάμα κρύβονται τα ηγετικά στελέχη για να επανέλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Σενάριο μάλλον απίθανο καθώς οι συγκυρίες που βοήθησαν από το 2006 μέχρι και σήμερα να δημιουργήσουν το πρόβλημα, πλέον δεν υφίστανται και είναι δύσκολο να ξαναυπάρξουν.

2) Η οργάνωση του DAESH θα πάει προς άλλα μέρη κατά το φαινόμενο της "κηλίδας" όπου έχει δράσεις. Οι πιθανότητες και εδώ είναι λίγες καθώς σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία (Λιβύη, Ιράκ, Συρία) βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει κάτι ισχυρό μετά από τόση πίεση. Πέραν τούτου οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει πολύ και δεν έχουν πλέον πόρους για μια τέτοια κίνηση.

3) Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως σκόρπιες ομάδες σε Συρία και Ιράκ κάνοντας αψιμαχίες και δολιοφθορές όπως οι Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν. Όμως αυτό δεν θα τους δίνει την διαφορά απέναντι σε άλλες οργανώσεις όπως η Jabhat Al Sham ενώ και το μεγάλο όνειρο ενός Ισλαμικού χαλιφάτου θα χαθεί για πάντα αφαιρώντας τεράστιο μέρος προπαγάνδας και ιδεολογικού κινήτρου.

4) Εκμηδενισμός του DAESH και διάλυση της οργάνωσης. Είναι πιθανό σενάριο αλλά υπό όρους. Το σενάριο λέει πώς οι πολεμιστές της οργάνωσης θα απορροφηθούν από άλλες ομάδες ενώ και μεγάλο κομμάτι αυτών θα επιστρέψει σε χώρες της Δύσης από όπου και προήρθε (κάπου 5500 τζιχαντιστές !! ) με προϋπόθεση βέβαια η Δύση να τους δώσει "άφεση". Εδώ είναι και ο βαθμός δυσκολίας.

5) Το πιθανότερο όλων σενάριο είναι πώς οι τζιχαντιστές θα διαλυθούν σε επιμέρους οργανώσεις και ομάδες σε όλο τον κόσμο, επιφέροντας χτυπήματα σε διάφορες χώρες, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο λόγος θα είναι πώς χωρίς κεντρική εξουσία και κέντρο προπαγάνδας, σιγά σιγά οι όλες προσπάθειες τους θα εκφυλιστούν και θα απαξιωθούν από τον φανατικό Ισλαμικό κόσμο και θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση... εκτός και αν μπουν σε διαδικασία ένταξης σε άλλη οργάνωση (βλ. Αλ Κάιντα).

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πώς το DAESH έχει ήδη χάσει πολύ από την ισχύ του στην ΕΜΕΑ ενώ ακόμα και σε χώρες της Δύσης παρόλα τα χτυπήματα που έχουν γίνει, κυρίως από μοναχικούς λύκους, το ίδιο το χαλιφάτο μοιάζει να χάνει έδαφος σε απήχηση και ένταση.

Αν λοιπόν επικρατήσει όποιο σενάριο, θα έλεγα πώς το κυριότερο πρόβλημα για τους αναλυτές πλέον, δεν είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το DAESH, καθώς ήδη έχουν δοθεί πολλές λύσεις και κάποιες εφαρμόζονται με αρκετή επιτυχία... αλλά στο τι θα συμβεί μετά!

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.