29 Οκτωβρίου 2016

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 1940.

Μια αληθινή περίπτωση "τοπικού ενδιαφέροντος" των Ιταλικών Δυνάμεων για την ζωή των κατοίκων.

Επιμέλεια κειμένου και αφίσας Μαίρη Καρά 

      Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του 1940 και συγκεκριμένα κατά την ΙΤΑΛΙΚΗ κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα Κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της. Ο επικεφαλής της ομάδας Κατοχής Ιταλός Αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του Δημάρχου κι απ' το παράθυρό του απολάμβανε την θέα προς την πλατεία του νησιού. Τι παρακολουθούσε άραγε, αφού όλοι οι νησιώτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, γιατί δεν ήθελαν να τους βλέπουν; Εκείνος όμως είχε βάλει στο μάτι μια εντυπωσιακή Εκκλησία, που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας. Δίπλα στην Εκκλησία υπήρχε και ένα πανύψηλο καμπαναριό, με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση της κορυφής του. Μάταια όμως περίμενε ο Ιταλός Αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει, αφού δεν είχε λάδι.

     Η περιέργειά του τον παρακίνησε να καλέσει τον Δήμαρχο. Κι όταν ο Δήμαρχος παρουσιάστηκε, ο Ιταλός τον ρώτησε:
     - Γιατί αφού έχετε μια τόσο όμορφη εκκλησία και πανύψηλο καμπαναριό, το ρολόι του δεν χτυπάει;"
     - Το ρολόι σταμάτησε να χτυπάει εδώ και πολύ καιρό, γιατί δεν έχουμε λάδι, για να λαδώσουμε τα γρανάζια του, απάντησε ο Δήμαρχος με κάθε ειλικρίνεια.

      Ο Ιταλός αισθάνθηκε σαν χρέος του να αποκαταστήσει την βλάβη. Και χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε στον Δήμαρχο έναν τενεκέ 12 λίτρων παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να λαδωθούν τα γρανάζια και να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και να ακούσει την καμπάνα, να χτυπάει ρυθμικά την ώρα. Ο Δήμαρχος ευχαριστημένος παρέλαβε το λάδι κι αφού ευχαρίστησε τον Ιταλό αξιωματικό υποσχέθηκε πως θα φροντίσει, ώστε το ρολόι να ξαναχτυπήσει σύντομα.
     Πήρε λοιπόν το λάδι ο Δήμαρχος και το ίδιο βράδυ κάλεσε στο σπίτι του τον ταμία του Δημοτικού Συμβουλίου και του έδωσε μια νταμιτζάνα με 6 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, λέγοντας του ότι "ο Ιταλός Αξιωματικός ενδιαφέρεται να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και πρέπει το λάδι να φτάσει στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού". Το άλλο πρωί  ο Ταμίας πήγε στην Εκκλησία του νησιού να βρει τον Παπά. Στα χέρια του κρατούσε ένα μπουκάλι με 3 λίτρα ιταλικό ελαιόλαδο.
     - Πάτερ μου εσύ που είσαι υπεύθυνος της Εκκλησίας και του ρολογιού, είναι δική σου υποχρέωση να φροντίσεις, το λάδι να φτάσει στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού, για να λαδωθούν τα γρανάζια του, όπως επιθυμεί ο Ιταλός Αξιωματικός.
     Ο παπάς πήρε το λάδι από τον Ταμία ευχαριστημένος και το ίδιο μεσημέρι φώναξε το νεωκόρο στο γραφείο του.
     - Η επιθυμία του Ιταλού Αξιωματικού είναι να δει να δουλεύει πάλι το ρολόι μας. Γι' αυτό τον λόγο μας προσφέρει 1 λίτρο παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Σε παρακαλώ να πας το λάδι στον συντηρητή του ρολογιού και να του πεις να πιάσει αμέσως δουλειά και να αρχίσει να λαδώνει το ρολόι, του είπε.
     Ο νεωκόρος έφυγε για να εκτελέσει την εντολή του Παπά. Πήγε και χτύπησε την πόρτα του συντηρητή του ρολογιού κι αφού του εξιστόρησε όσα είχαν συμβεί,  του έδωσε ένα μπουκαλάκι με 200 γραμμάρια παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο και του ζήτησε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό να λαδώνει το ρολόι, για να μην δυσαρεστηθεί ο Ιταλός Αξιωματικός. Ο συντηρητής του ρολογιού όταν έμεινε μόνος, κοίταξε με δέος το πολύτιμο περιεχόμενο του μικρού μπουκαλιού.
     Η πρώτη του σκέψη ήταν πόσο νόστιμες θα έκανε τις λαχανίδες, που επί μήνες έτρωγε αυτός και η οικογένειά του... πόσο καλό θα έκανε στο παιδιά του λίγο λάδι, που τους είχε ξεραθεί ο οισοφάγος απ' την μπομπότα. Φοβόταν όμως και την αντίδραση του Ιταλού Αξιωματικού, αν δεν έκανε αυτό που τον είχε προστάξει μέσω  του νεωκόρου, μιας και τους άλλους κρίκους της αλυσίδας τους αγνοούσε! Γι αυτό αμέσως έπιασε δουλειά και το ίδιο απόγευμα το ρολόι ξαναχτύπησε έξι φορές. Οι νησιώτες σταυροκοπήθηκαν νομίζοντας πως κάποιος είχε πεθάνει «ζωή σε λόγου μας», έλεγαν όπως συνηθιζόταν.
     Αργότερα όμως όταν τους μάζεψε ο Παπάς στην Εκκλησία για τον Εσπερινό, τον άκουσαν να τους εξηγεί:
     - Συγχωριανοί σας κάλεσα, για να σας ενημερώσω πως ο Ιταλός Αξιωματικός μας πρόσφερε παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, για να διορθωθεί η βλάβη και να μπει ξανά το ρολόι σε λειτουργία. Γι αυτό κι εμείς πρέπει να είμαστε ευγνώμονες,  που ο Κύριος αν και περνάμε δύσκολες στιγμές στην μέση ενός φριχτού πολέμου, μας έστειλε εδώ αυτόν τον μεγαλόψυχο Ιταλό. Όπως ήταν φυσικό όλοι αναστέναξαν με ανακούφιση.
     Μα το ρολόι στην πλατεία σταμάτησε να δουλεύει μετά από μια εβδομάδα. Ο Ιταλός Αξιωματικός θυμωμένος διέταξε να εκτελέσουν τον συντηρητή του καμπαναριού. Έτσι ο Έλληνας συντηρητής εκτελέστηκε μπροστά στον τοίχο του καμπαναριού, παρουσία του Δημάρχου, του Ταμία, του Παπά του νεωκόρου και των κατοίκων του νησιού για παραδειγματισμό! Κανένας δεν είχε το θάρρος να παραδεχτεί την συμμετοχή του στην αφαίρεση του λαδιού κι άφησαν τον καημένο τον συντηρητή να πληρώσει με την ζωή του, για την δική τους πονηριά. Τότε βέβαια υπήρχε η δικαιολογία της μεγάλης και άδικης ΠΕΙΝΑΣ… 
     Το 1940 οι Γερμανοί μας κατέκτησαν με τα ΤΑΝΚΣ και σήμερα μας έχουν υποδουλώσει με τα ΜΠΑΝΚΣ! Ποια η διαφορά για τον λαό, που πάντα αυτός πληρώνει τα σπασμένα;

Ποια δικαιολογία υπάρχει για το "λάδι" που μας στερούν οι ευρωπαίοι "σύμμαχοί" μας, για να συντηρούν τις Τράπεζές τους; ΚΑΤΟΧΗ τότε, Κατοχή και τώρα. ΠΕΙΝΑ τότε πείνα και τώρα. Στημένη ΕΠΙΘΕΣΗ τότε, στημένη ΚΡΙΣΗ τώρα. Πότε θα χορτάσουν ΕΥΡΑ οι αδηφάγοι Γερμανοί; Πότε θα σταματήσουν να ζηλοφθονούν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ; Πότε θα χτυπήσει η καμπάνα της τιμωρίας και για τους ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΜΑΣ;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.