27 Οκτωβρίου 2016

Στην εποχή της κυβερνοκατασκοπείας

Η νέα κατηγορία κατασκόπων είναι ήδη εδώ και διατίθεται σε εκείνον με το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος. Οι διάφορες μονάδες και ομάδες με ειδικές ικανότητες στον κυβερνοκόσμο (hacking/cracking) είναι προς διάθεση εκείνων που θα θελήσουν να αντλήσουν πληροφορίες ή ακόμα και να εισέλθουν σε δίκτυα και λογαριασμούς τρίτων (ατόμων, οργανισμών και κρατών).

Ειδικά στο DarkWeb με χρήση ειδικών λογαριασμών ηλεκτρονικών νομισμάτων bitcoin, η πληρωμή μπορεί να αρχίσει από μερικές εκατοντάδες δολάρια, ως και δυσθεώρητα ποσά 6 μηδενικών!!!

Η σημερινή δομή των σύγχρονων κρατών που πλέον διαμορφώνεται επί τον πλείστον από ηλεκτρονικές υπηρεσίες , δεν διαθέτει ακόμα την κατάλληλη προστασία, πλην ελαχίστων χωρών που και αυτές δεν είναι ακόμα ικανές να ανταπεξέρθουν σε μια μαζική επίθεση όπως ήταν αυτή π.χ. προ ημερών στις ΗΠΑ. Εκείνη η επίθεση έφερε σταδιακή μείωση υπηρεσιών σε ολόκληρο το internet για μεγάλα τμήματα της χώρας.

Η δυνατότητα υποκλοπής και επίθεσης από κάποιον με ειδικές γνώσεις είναι πλέον αρκετά πιθανή, αρκεί φυσικά ο στόχος να αξίζει και να περιέχει στοιχεία που θα θέλει να μάθει ή να έχει πληρωθεί για να μάθει ο επιτιθέμενος...

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα, το καταλαβαίνουν πάρα πολύ αργά και συνήθως αφού έχει γίνει ήδη η ζημιά. Η άμυνα σε τέτοιες επιθέσεις άλλωστε χρήζει ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων που και αυτές όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν απόλυτο αποτέλεσμα.

Ο λόγος που γράφονται αυτά σε περιληπτικό κείμενο, είναι για την επισήμανση πώς ενώ γύρω μας υπάρχει ήδη ένας παγκόσμιος ηλεκτρονικός πόλεμος όπου ακόμα και μια μονάδα μπορεί να φέρει ισχυρό πλήγμα, στην χώρα μας ο τομέας της ηλεκτρονικής άμυνας είναι μηδαμινός και έχει "χρωματιστεί κίτρινος" πολλές φορές τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: 
Το Internet of Things στρατολογήθηκε για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
ειδικός σε κυβερνοασφάλεια- κυβερνοτρομοκρατία

Geopolitics Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.