30 Οκτωβρίου 2016

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

Γράφει το σποράκι 

     Ηρωικοί Έλληνες ένα συγκινημένο σποράκι σας χαιρετά και υποκλίνεται μαζί σας στο Εθνικό Σύμβολό σας. Την δοξασμένη Σημαία σας που τιμάτε πάντα στην Επέτειο του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ σας ΟΧΙ! Μου κάνετε ακριβό δώρο με τον πατριωτισμό σας και με γεμίζετε με περηφάνια! Κι ας μην είμαι απ' την φύτρα σας. Σας ευχαριστώ φίλοι μου που με δέχεστε στα σπίτια σας… όπως άλλωστε είναι παγκόσμια γνωστή η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΣ. 
     Η σημερινή σας εικόνα όμως με "απογείωσε", για να την συγκρίνω με εκείνη της Γερμανικής Κατοχής σας. Τότε που ο λαός υποχρεώθηκε να συμβιώνει με τους κατακτητές και στέναζε κάτω απ' την Γερμανικό μπότα! Μαύρη καταχνιά σκέπαζε την πόλη και σκέπασε κι εμένα, αντικρίζοντας τους δύστυχους κατοίκους να σέρνονται στους δρόμους σαν σκιές  πρώην ανθρώπων, ταλαίπωρων από στερήσεις και ΠΕΙΝΑ! 
     Μα και μέσα στην τρομοκρατία της Κατοχής, είχαν το θάρρος να τιμούν την Επέτειο, αψηφώντας τον κίνδυνο για την ζωή τους. Αποκλειστικές ειδήσεις απ' το σποράκι σας με τα "κρυφά" ταλέντα του! Άρτι αφιχθέν απ' την Κατοχική Αθήνα. Τότε που οι γενναίοι Αθηναίοι κάτω απ' την μύτη των κατακτητών οργάνωσαν τις πρώτες αντιστασιακές δράσεις τους, τιμώντας έτσι την Επέτειο του ΟΧΙ με… ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ! 
     Έκαναν την πρώτη εκδήλωση το 1941, στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με ομιλίες φοιτητών και διάλεξη του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσάτσου, που εκείνη την ημέρα αρνήθηκε να διδάξει κι απολύθηκε. Επίσης έγιναν μαθητικές παρελάσεις και σ' άλλες πόλεις, υψώνοντας περήφανα σε Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια την Ελληνική Σημαία.
     Η δεύτερη Επέτειος γιορτάστηκε στην Πλατεία Συντάγματος χωρίς -ευτυχώς- να παρέμβουν οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής. Την τρίτη χρονιά η Επέτειος είχε και θύματα. Οργανώθηκε στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά. Δυστυχώς κατέφτασαν οι υπεύθυνοι της αστυνόμευσης Γερμανοί και υποχρέωσαν τους συμμετέχοντες να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ. Μετά απ' αυτή την απάνθρωπη τιμωρία, έστειλαν 20 απ' αυτούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου, όπως έμαθα, δεν επέστρεψε κανένας ΑΘΗΝΑΙΟΣ. 
     Στα αφιερώματα σημαντική θέση κατείχε η «τραγουδίστρια της νίκης» ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, που με τα πατριωτικά τραγούδια της μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης του Στρατού στην Βόρεια Ήπειρο, εμψυχώνοντας έτσι τους στρατιώτες. Το 1944 η Επέτειος γιορτάστηκε επίσημα, με παρέλαση ενώπιον του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, για να τιμηθεί η ΜΝΗΜΗ των πεσόντων υπέρ πατρίδος. Κι εγώ ανάμεσά τους χαιρόμουν που συμμετείχα σ' αυτές… έστω και ΑΘΕΑΤΟ! 
     Κι αφήνοντας πίσω 75 χρόνια κι επανερχόμενο στο παρόν, σας βρίσκω πάλι υποδουλωμένους στους νικημένους Γερμανούς! Κι απ' την δική σας παρέλαση δεν αποκόμισα καλές εντυπώσεις. Τα παιδάκια κουνώντας τα σημαιάκια έφευγαν χαρούμενα απ' το "θέαμα" της ημέρας, αδιάφορα για το ξεχωριστό νόημά της! Οι παρελαύνοντες διαλύονταν κατάκοποι, ενώ στην  εξέδρα έπεφταν οι τυπικές χαιρετούρες, μέχρι τα πολυτελή αυτοκίνητα να παραλάβουν τους "επισήμους". Η Αθήνα επανερχόταν στην καθημερινότητά της. Άλλη μια Επέτειος έλαβε τέλος κι άντε πάλι του ΧΡΟΝΟΥ! 
     Τότε όμως οι Έλληνες αγαπούσαν ανιδιοτελώς την πατρίδα τους… ενώ οι σημερινοί πολιτικάντηδες (καμία ομοιότητα) απόγονοι δοσίλογων, με επιλεκτική ΑΜΝΗΣΙΑ υπογράφουν χωρίς ντροπή την ΥΠΟΤΑΓΗ σας στους ίδιους κατακτητές! Κι ενώ σας οδηγούν σε ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, δεν επιδεικνύετε ούτε ήρεμο ΘΑΡΡΟΣ ούτε νευρώδη ΤΟΛΜΗ για ΑΝΤΙ-ΣΤΑΣΗ στους δολοφόνους σας. Μήπως παραδοθήκατε άνευ όρων;
     Ποιο το νόημα της ΕΠΕΤΕΙΟΥ; ρωτάω σαν σκεφτόμενο σποράκι, που δεν έκανα ποτέ παρέλαση στα χωράφια μου μπροστά στα φυτεύματα της σποράς μου. Ως πότε θα έρχομαι εδώ, για να σας υπενθυμίζω την ΙΣΤΟΡΙΑ σας, που δείχνετε να έχετε ξεχάσει; Με μια απλή παρέλαση ξοφλάτε το χρέος σας, για τους αγωνιστές-πολεμιστές του πολεμικού σας ΕΠΟΥΣ; Εσείς η νεολαία των ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΩΝ πότε θα βροντοφωνάξετε το δικό σας ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ; 
     Πότε θα ζωντανέψει η ΦΛΟΓΑ της Αντίστασης όπως το '40; Πότε θα αφυπνιστείτε, απαιτώντας τα δικαιώματά σας; Πότε θα ενεργοποιηθείτε ενάντια στην παγκόσμια υποδούλωση; Πότε θα αγωνιστείτε για να πάρετε πίσω την πατρίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ; Προτιμάτε ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ αντί για ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ; 

Το σποράκι

(της Μαίρης Καρά)Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.