30 Οκτωβρίου 2016

Η σύμβαση της Κοινοπραξίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 και το μέλλον των ελληνικών υδρογονανθράκων

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος 

Από τον Νοέμβριο του 2014 που προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης είχαμε επισημάνει την ανάγκη και τα χαρακτηριστικά της διαγωνιστικής διαδικασίας να είναι συμβατά με τα διεθνώς κρατούντα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πολλές επενδυτικές προσφορές εκ μέρους μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Είχαμε επισημάνει ιδιαιτέρως ότι ο διαγωνισμός για να είναι ελκυστικός για μεγάλες και εύρωστες πετρελαϊκές εταιρείες έπρεπε το μέγεθος των θαλασσίων οικοπέδων να καλύπτει το γεωλογικό και οικονομικό κίνδυνο των αναμενόμενων επενδύσεων στην περιοχή.

Αντ' αυτού διαπιστώσαμε ότι το μέγεθος των προκηρυχθέντων οικοπέδων από τον προηγούμενο υπουργό ήταν σε γενικές γραμμές ομοιόμορφο και χωρίς διαφοροποίηση βάσει των γεωλογικών πληροφοριών και των αναμενόμενων γεωλογικών κινδύνων τυχόν ανακαλύψεων στην περιοχή. Ιδιαίτερα στο Βόρειο Ιόνιο, όπου ήδη γνωρίζαμε τους στόχους των δομών των Αχιλλέα και Πύρρου δεν ελήφθη καμία ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε οι χαρτογραφημένες δομές να είναι μέσα στο ίδιο γεωγραφικό επενδυτικό πλαίσιο. Στην συνημμένη εικόνα δίνουμε το μέγεθος και την θέση του οικοπέδου που θα είχε βάσιμες πιθανότητες να προσελκύσει πλέον της μιας προσφοράς από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.

Αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών ήταν τον Ιούλιο του 2015 να έχουμε τελικά για το οικόπεδο 2 μόλις μία και μοναδική προσφορά και σε γενικές γραμμές μόλις 3 προσφορές στα συνολικά προκηρυχθέντα 20 θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα. Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για την περίπτωση κατά την οποία θα υπήρχε μία και μόνη προσφορά ενός και μοναδικού υποψηφίου ενδιαφερόμενου επενδυτή στα προαναφερθέντα οικόπεδα.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά επειδή σε γύρους παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων άλλων κρατών αποφεύγεται -κατά το πλείστον- να κατακυρώνεται διαγωνισμός σε έναν και μοναδικό υποψήφιο τον Ιανουάριο του 2016 ο αρμόδιος νέος Υπουργός Ενέργειας βρήκε ένα νέο βουνό μπροστά του. Ενώ σε παρόμοιους διεθνείς διαγωνισμούς παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων οι εταιρείες έχουν απάντηση κατακύρωσης διαγωνισμού μέσα σε 3 με 6 το πολύ μήνες η τριπλή κοινοπραξία της ΤΟΤΑL δεν πήρε απάντηση παρά μόνο μετά από 27 μήνες!

Από πληροφορίες της γαλλικής πλευράς μάθαμε ότι δεν θα υπήρχε απάντηση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου εάν δεν υπήρχε έγγραφο-τελεσίγραφο της ΤΟΤΑL ότι εάν δεν έχει κάποια απάντηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.

Παράλληλα από πληροφορίες μας η TOTAL έχει προβλέψει να επενδύσει ένα μεγάλο ποσό για το οικόπεδο 2 με την προϋπόθεση όμως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το πόσον να έχει επικυρωθεί και προβλεφθεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο στην Γαλλία για την επόμενη 3ετία.

Το δίλημμα τώρα είναι εάν το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας θα μπορέσει να καταλήξει σε Επικυρωμένη Σύμβαση με την Κοινοπραξία της ΤΟΤΑL ή όχι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ευχόμαστε το καλύτερο αλλά αυτό προϋποθέτει εκ μέρους του Δημοσίου ανάθεση σε ικανότατους και εμπειρότατους διαπραγματευτές συμβάσεων παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσω γραφειoκρατικών διαδικασιών Fast-Track.

Να θυμίσουμε στον Υπουργό Ενέργειας ότι σύμφωνα με τον Νόμο Υδρογονανθράκων δεν είναι απαραίτητο (όπως το έκανε ο προηγούμενος Υπουργός) η σύμβαση να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο (όπου θα χρειασθεί τουλάχιστον 2 με 3 μήνες διαδικασία) αλλά με την δική του υπογραφή και μόνο. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει πολιτική υποστήριξη, διότι η νομική κατακύρωση μπορεί να θεωρηθεί απ' ευθείας ανάθεση και όχι όπως προβλέπεται από το Νόμο μέσω διαγωνισμού και μόνο.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.