29 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα μάθουν οι επόμενοι για εμάς αν γίνει μια ολική καταστροφή στη Γη;

Από τις πήλινες πινακίδες που άφησαν οι αρχαίοι Σουμέριοι περίπου 5.000 χρόνια πριν θαμμένες στη γη του Ιράκ, τα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων λαξεμένα στις πέτρες των πυραμίδων και τις επιγραφές των Μάγιας, οι μεγάλοι πολιτισμοί που πέρασαν από τον πλανήτη φρόντισαν να αφήσουν πίσω για τον μελλοντικό ιστορικό καταγεγραμμένη την πορεία και τη γνώση τους.

Όμως τι θα γίνει με τη σύγχρονη γνώση αν από το πουθενά συμβεί μια καταστροφή; Θα μπορούν οι αρχαιολόγοι του πολύ μακρινού μέλλοντος να βρουν πληροφορίες για τον δικό μας πολιτισμό;

Σήμερα, ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο, όπου οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως ηλεκτρονικές μονάδες και μηδενικά, και που θα μπορούσαν να σβηστούν ακόμα κι από ένα τυχαίο πάτημα σε ένα πληκτρολόγιο. πράγμα που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη τη διατήρηση της γνώσης.

Πώς θα μάθουν λοιπόν οι επόμενοι για εμάς αν γίνει μια ολική καταστροφή στη Γη; 

Η Μνήμη της Ανθρωπότητας 

Εκεί έρχεται το πρότζεκτ Memory of Mankind ή αλλιώς «Μνήμη της Ανθρωπότητας», μία συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εφημερίδων και βιβλιοθηκών που φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν τη συσσωρευμένη γνώση της εποχής μας και να την κρύψουν για τις επόμενες γενιές σε ένα από τα παλαιότερα αλατωρυχεία του κόσμου, στα βουνά της γραφικής Salzkammergut της Αυστρίας. Και πως θα το κάνουν;

Όπως και οι παλιοί. Με τις πληροφορίες σκαλισμένες, ώστε να μην χαθούν ότι και να γίνει. Θα πρόκειται για ένα αντίγραφο ασφαλείας των γνώσεων και της ιστορίας μας.

Το να δημιουργήσουμε μια πέτρινη χρονοκάψουλα, μπορεί να ακούγεται αρχαϊκό σε μια εποχή που η γνώση αιωρείται στο σύννεφο του διαδικτύου. Είναι γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας από οποιοδήποτε προηγούμενο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Ωστόσο, οι τεράστιες αποθήκες της γνώσης που έχουμε δημιουργήσει είναι επικίνδυνα ευάλωτες. 

Οι κίνδυνοι που απειλούν την ιστορία μας 

Από τις φωτογραφίες των διακοπών μας το καλοκαίρι, μέχρι τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, και από τα βίντεο που καταγράφουν την καθημερινότητα στον κόσμο μέχρι κάθε επίσημο κρατικό έγγραφο φυλάσσονται σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

Τι θα γίνει όμως αν μία ηλιακή καταιγίδα χτυπήσει για άλλη μια φορά τον πλανήτη; Όπως αστρονόμοι και εκπρόσωποι της NASA και της αμερικανικής κυβέρνησης μας προειδοποίησαν πριν λίγο καιρό, η εκδήλωση ενός τέτοιου φαινομένου θα μπορούσε να καταστήσει τις ηλεκτρονικές μας συσκευές άχρηστες και το υλικό που έχουμε αποθηκευμένο σε αυτές… χαμένο.

Οι μαγνητικές αυτές καταιγίδες είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων και δημιουργούνται όταν τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (πρωτόνια και ηλεκτρόνια) εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1.200 km/sec με κατεύθυνση προς τη Γη. Συμβαίνουν περίπου ανά 100 χρόνια και την τελευταία φορά που κάτι τέτοιο έπληξε τη Γη σφοδρά, ήταν το 1859, με αποτέλεσμα να απορυθμιστούν τα τηλεγραφικά συστήματα. Στην εποχή του ίντερνετ κάτι τέτοιο θα ήταν μακράν πιο καταστροφικό…

Αλλά υπάρχουν επίσης κι άλλες απειλές. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν ένας κακόβουλος χάκερ ή αν ένας απρόσεκτος αξιωματούχος μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα αυτά τα αρχεία και να τα διαγράψουν μαζικά.

Αφήστε που οι τεχνολογίες αλλάζουν με τέτοιους ρυθμούς που αν δείξεις σήμερα σε έναν έφηβο μια δισκέτα, πιθανόν να μην ξέρει τι είναι, όχι και πως διαβάζεται. 

Έτσι θα αφήσουμε την κληρονομιά μας 

Αν δεν φροντίσουμε για το μέλλον, πιθανόν αυτό που θα βρουν οι απόγονοι μας από εμάς να είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά απόβλητα και ίσως σκόρπια κουτάκια αναψυκτικών.

Μπορεί να έχουμε διατηρήσει πολύτιμα χειρόγραφα για χιλιάδες χρόνια, όμως εκείνα ήταν γραμμένα σε πάπυρο, ενώ το χαρτί μπορεί να αποσυντεθεί σε χρόνο ρεκόρ αν ο καιρός δεν είναι κατάλληλος.

Η λύση; Κεραμικά πλακίδια 20 εκατοστών, όπου οι επιστήμονες θα εγγράψουν με λέιζερ πάνω σε μία ισχυρή μαύρη επικάλυψη τον τρόπο που ζούμε, την κουλτούρα μας, τις επιστημονικές μας ανακαλύψεις, την τεχνολογία μας, βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων όπως και σπουδαία συγγραφικά έργα ακόμα και εικόνες. Κάθε ένας από αυτούς τους δίσκους θα έχει τη δυνατότητα να χωράει 5 εκατ. χαρακτήρες, όσο δηλαδή κι ένα βιβλίο 400 σελίδων.

Στη συνέχεια τα πλακίδια αυτά, που αντέχουν ακόμα και σε θερμοκρασία 1.300 βαθμών Κελσίου, θα αποθηκευτούν σε κεραμικά κουτιά και θα θαφτούν στα έγκατα του αλατωρυχείου.

Κάτω από εκατομμύρια τόνους πετρωμάτων, τα αρχεία θα είναι σε θέση να επιβιώσουν για χιλιετίες και ίσως ακόμη και ολόκληρες εποχές παγετώνων, με το αλάτι να κλείνει κάθε πιθανή ρωγμή που θα τα κάνει ευάλωτα στον έξω κόσμο. 

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι αχρείαστα… 

Πηγή: tvxs.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.