16 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ. ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.

Βασικά η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ του Έλληνα Δημόσιου Υπαλλήλου συμβαδίζει με το… πνεύμα του. Μάλλον στον Μεσαίωνα πρέπει να περιπλανιέται ακόμα. Πώς να του ζητάμε να προσαρμοστεί στα… σύγχρονα αυτονόητα; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιδανικού δημόσιου υπαλλήλου στο πρόσωπο του προκομμένου ΠΡΟΚΟΠΗ. Που έβαζε πάνω απ’ όλα κι απ’ αυτόν, την... εξυπηρέτηση του πολίτη. Ακούστε την:

Προκόπης προκομμένος όνομα και πράμα. Γεννημένος και προορισμένος για δημόσιος υπάλληλος. Πολύ «σπάνια» ιδιότητα για Έλληνα ιθαγενή! Που στοιχίζει τ ό σ ο ακριβά. Για ποιον, δεν έχει σημασία. Άλλος την πληρώνει με μισθό της πείνας κι άλλος με την αδράνειά του. Ποια η διαφορά; Λόγος να γίνεται. Ο καιρός να περνάει. Κι όλοι να ’ ναι ευχαριστημένοι σ’ αυτό τον τόπο που την... γέννησε! Την Δημοκρατία εννοώ!...

Σπουδαία περίπτωση ο Προκόπης. Το ελληνικό Δημόσιο τον ευγνωμονεί. Απ’ την ημέρα που τον διόρισε, τον κάλυψε σε όλα. Και στις ανάγκες και στις επιθυμίες του. Ζωή και σφραγίδα, ο Προκόπης. Μέχρι που τον ζήλευαν κι οι φίλοι του. … (Ποιοι φίλοι του δηλαδή; Δυο απόκληροι,  όλοι κι όλοι, ομοιοπαθείς!).

Όσο είχε αφεντικό και προστάτη του το Κράτος, τι ανάγκη είχε. Δεν τον ένοιαζε για τίποτα. Κι έπεφτε όλο και περισσότερο με τα μούτρα στα χαρτιά του. Μέχρι που δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτά. Απολάμβανε μόνο αυτά και τις σφραγίδες του. Τις γιορτές και τις αργίες, μελαγχολούσε. Δεν τον χωρούσε το σπίτι του. Ανυπομονούσε να ξημερώσει  η  Δευτέρα, να μπει στο γραφείο να αναπνεύσει …. την μυρωδιά των χαρτιών του.

Όμως τι έφταιγε κι αυτός ο καημένος; Έτσι τον είχαν πείσει, οι δικοί του. Πως μόνο το Δημόσιο είναι σίγουρο. Πάντα είχε στ’ αυτιά του την βροντερή φωνή του πατέρα του.

«Να μπεις στο Δημόσιο, να κάνεις την τύχη σου». Πλήρως υποταγμένος στην πλύση εγκεφάλου. Κι όχι μόνο λόγω αδυναμίας χαρακτήρα. Αυτό ούτε ο ίδιος το ήξερε. Δεν είχε αναρωτηθεί ποτέ, αν είχε κι άλλες ανεκμετάλλευτες ικανότητες. Αυτά ήταν ψιλά γράμματα για τους συγγενείς του, που τον κατηύθυναν προς την... μονιμότητα, σκόπιμα. 

Έτσι πίστευαν αυτοί. Κι έπεισαν και τον μοναχογιό τους. Γιατί έτσι θα αποκαθιστούσαν τα κορίτσια τους. Κι ο Προκόπης σαν καλός γιος ξεπλήρωσε το χρέος του. Τις καλοπάντρεψε και μάλιστα με συναδέλφους του. Και σώθηκαν αυτές και χάθηκε εκείνος… από υπέρμετρο ζήλο. Μα ποιος του έφταιγε; Βάρδιες σπιτικές και νυχτερινές έκανε, κρατώντας λογιστικά βιβλία, για να καλύψει τα... ανύπαρκτα έξοδά του. Ούτε έπινε ούτε κάπνιζε. Μ’ ένα κοστούμι στο γραφείο, χρόνια ολόκληρα. Αφού το άλλο –το καλό– το κρατούσε κρυμμένο στη ναφθαλίνη, για τις κοινωνικές υποχρεώσεις του… γάμους… κηδείες, τις μοναδικές του εξόδους. Γι’ αυτό το πρόσεχε, σαν τα... χαρτιά του! Ούτε σινεμά, θέατρο, μπάνια, μια βόλτα, ένα ταξίδι. 

Μοναχικά τα χρόνια περνούσαν και βάραιναν τους ώμους του ανθρωπάκου. Η μέση του λύγιζε, όλο και πιο πολύ απ’ τις υποκλίσεις, στους «ανωτέρους». Έπρεπε να δείχνει καλή διαγωγή και στους συναδέλφους του. Το ευνομούμενο Κράτος σε τέτοιους «ευσυνείδητους» στηριζόταν. Κι όχι σε κάτι άλλους ξύπνιους, οπαδούς της «Λούφας» κι απαλλαγής, που καλοπερνούσαν σε βάρος του κάθε κοροΐδου. Ο Προκόπης όμως χαμπάρι δεν  έπαιρνε. Του αρκούσαν οι έπαινοι, οι «εύφημες μνείες», που δεν γεμίζουν βέβαια και το στομάχι!

Υπομονετικά καρτερούσε αύξηση, που την έπαιρνε με το σταγονόμετρο. Κι έφτασε κοντά στην σύνταξη, παραμένοντας ένας απλός λογιστάκος. Ενώ νεότεροί του, ήταν Διευθυντές.

Ποιος τού έφταιγε; Πιστός στο καθήκον, δεν συνδικαλίστηκε, δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ.

Η ζωή του όλη τα χαρτιά κι οι σφραγίδες του. Σφράγιζε σκυφτός τους λογαριασμούς των άλλων. Πάντα στο ίδιο γραφείο, με την ίδια ευσυνειδησία, με το ίδιο κοστούμι. Αυτά ακριβώς που σφράγισαν και την ζωή του. Μέχρι που την έχασε κι αυτήν, πάνω σ’ αυτά.

Ήταν η τελευταία μέρα της γόνιμης σταδιοδρομίας του. Απρόσμενα κι αδικαιολόγητα με την σφραγίδα στο χέρι, τον βρήκε ο Χάρος. Έτσι σφράγισε και τους λογαριασμούς του με το Δημόσιο και την ζωή του. Μόνο που την δική του επιταγή, δεν πρόλαβε να την σφραγίσει! Γιατί ήρθε κατόπιν κηδείας, για να επισφραγίσει την ανταμοιβή των προσφορών του στο Κράτος. Απ’ την δουλειά κι απ’ την ζωή. «ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ;» Ιδού το ερώτημα…

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του προϊσταμένου του, που κλήθηκε να ανταποκριθεί στο πένθιμο καθήκον. Αυτή ήταν κι η μόνη αναγνώριση του αφεντικού στον «πιστό δούλο του». Μεταθανάτια... Δεν άντεξε η καρδιά του Προκόπη, στην ιδέα της συνταξιοδοτικής αδράνειας. Τι θα ’κανε έξω απ’ το γραφείο;  Το μόνο που επιθυμούσε ήταν ... ένα σπιτάκι για τα γεράματα. Να αναπάψει το κορμάκι του. Χρόνια ζητούσε στεγαστικό δάνειο, μάταια. Κι εγκρίθηκε τώρα… που τον πήγαιναν στην τελευταία του κατοικία. Το δάνειο χάρισμα στο Δημόσιο που αποκαθιστά τους υπηρέτες του. Έστω... και μετά θάνατον!

Μια σφραγίδα με το όνομά σου, Προκόπη. Αιωνία σου η μνήμη. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα μείνεις μοναδικό παράδειγμα υπεύθυνου δημοσίου υπαλλήλου. Όχι όμως προς μίμηση…. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Προκόπη, είσαι ο τελευταίος των υπαλλήλων, που τα ’δωσε όλα και δεν ζήτησε τίποτα. Γι’ αυτό ας είναι ελαφρύ το χώμα, που σε σκεπάζει. Αφού μόνο αυτό σου ανήκει πια…. Αυτό που επέτρεψαν να σου ανήκει...».

Προκομμένος πράγματι και μάλλον μουσειακό είδος θα ήταν, αν ζούσε σήμερα και διέγραφε κανείς τις μέρες και τα έργα του. ΄Η θα απολάμβανε εξαιρετικές τιμητικές διακρίσεις, αν υπήρχε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ή στην έσχατη περίπτωση θα τον είχαν εξοστρακίσει οι ανεπρόκοποι συνάδελφοί του. Αυτοί που δεν ανέχονται τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. Σίγουρα θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου… ήταν και είναι η δημοσιουπαλληλική ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ! Κι αυτό αφορά όλους εκείνους τους πολίτες, που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για… καλά γεράματα στο ΕΦ’ ΑΠΑΞ και την σύνταξη του Δημοσίου. Μα αν δεν αλλάξουν Νοοτροπία…

Να όμως που η σημερινή κατάσταση τους έβγαλε εντελώς έξω από τα σχέδιά τους. Που να το φαντάζονταν τότε… εκείνα τα ωραία άνετα χρόνια της ευημερίας… πως όταν θα έρθει η ώρα της ξεκούρασης… οι οικονομίες τους θα έχουν κάνει φτερά. Πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ! Εύκολο ήταν να το σκεφτούν; Πώς... αφού μέσα στην μακαριότητα της απόλαυσης του σίγουρου μισθού και της ασφάλειας της μονιμότητας… επαναπαύονταν. Δεν γνώριζαν ναι, δεν είχαν ενδείξεις για τέτοιες υποψίες. Δεν ρώταγαν όμως; Κάποιοι γνώριζαν… κάποιοι που δεν προσκύνησαν ποτέ το Δημόσιο. Αυτοί δεν είχαν άγνοια. Γιατί η ΑΓΝΟΙΑ τιμωρείται!

(απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο ΕΠΙ-ΔΟΣΕΙΣ ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΩΝ της συγγραφέως Μαίρης Καρά την οποία κι ευχαριστώ ιδιαιτέρως)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.