19 Οκτωβρίου 2014

«Η αγάπη του σερβικού λαού προς τον ελληνικό λαό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι ιδιαίτερη αγάπη»

Με χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες και σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως η τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, ο οποίος άρχισε τριήμερη επίσκεψη στη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως. 

Τον Προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστοί και ακολούθησε πατριαρχική δοξολογία. 

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπογράμμισε ότι οι στενές σχέσεις αγάπης και φιλίας των Ελλήνων με τους Σέρβους έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν, αλλά έχουν και μέλλον και ότι “η αγάπη του σερβικού λαού προς τον ελληνικό λαό είναι ιδιαίτερη”. 

“Είμαστε ένας χριστιανικός ορθόδοξος λαός, εμείς είμαστε Σλάβοι, είμαστε δεμένοι με τη Ρωσία και τους Ρώσους, είναι ιδιαίτερες οι σχέσεις που έχουμε με το ρωσικό λαό, αλλά η αγάπη που έχουμε προς τον ελληνικό λαό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι ιδιαίτερη αγάπη” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ειρηναίος. 

Εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που του δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί, όπως τόνισε, “σε ένα θαυμάσιο ναό, όπου τον υποδέχθηκε ένας έντιμος λαός” και να εκφράσει ο ίδιος προσωπικά ευχαριστίες “για τις ευεργεσίες που έχουν γίνει στο λαό του από την πλευρά αυτής της Επισκοπής, της πόλης, ολόκληρου του ελληνικού λαού και ολόκληρης της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας”. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπου κείνται οι ψυχές 7.500 Σέρβων, ένα μικρό μέρος των Σέρβων που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τόνισε και στα Κοιμητήρια της σερβικής πόλης Πίροτ, όπου είναι θαμμένοι Έλληνες στρατιώτες, θύματα του ίδιου πολέμου. 

“Οι κεκοιμημένοι στο Ζέιτενλικ και στο Πίροτ μας συνδέουν, αποτελούν γέφυρα που συνδέει τους δύο λαούς, μας κάνουν να είμαστε ένας λαός” τόνισε. 

Ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στην αγάπη και τη βοήθεια που πρόσφεραν ο ελληνικός λαός και η εκκλησία στους Σέρβους στη διάρκεια των πολέμων. “Τότε που τα αεροπλάνα πετούσαν πάνω από τις πόλεις μας και έριχναν θανατηφόρες βόμβες σε σχολεία, νοσοκομεία, πολλοί Μητροπολίτες από την Ελλάδα είχαν έρθει στη Σερβία και πρόσφεραν βοήθεια στο σερβικό λαό. “Αυτό το καλό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο σερβικό λαό, είπε. 

Επισήμανε ακόμη ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι μία μεγάλη οικογένεια που τη συνδέει η πίστη, η ιστορία και ο πολιτισμός. 

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Σερβίας τόνισε ότι “το πρόσωπο του κ. Ειρηναίου κοσμεί την χορεία των Πατριαρχών της καθολικής ορθοδόξου Εκκλησίας ως γνησίου ποιμενάρχου”. 

Αναφέρθηκε στην αγάπη που δένει αδιάρρηκτα τους Έλληνες και τους Σέρβους υπογραμμίζοντας ότι είναι αληθινή επειδή πέρασε μέσα από τον πόνο. “Οι λαοί μας συμπορεύτηκαν και δοκιμάστηκαν με τις ίδιες μαρτυρικές δοκιμασίες και ανέδειξαν Αγίους, Μάρτυρες και Ομολογητές της πίστεως” είπε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας. 

“Δεν είναι όμως μόνον οι δεσμοί αίματος που μας ενώνουν και οι δεσμοί της κοινής πίστης, είναι η συμπόρευση,η συγκακουχία, η συμμαρτυρία κάτω από τους κοινούς δυνάστες, τους παλαιούς και τους σύγχρονους, που θέλησαν να υποτάξουν, να διαιρέσουν και να διαμελίσουν λαούς περήφανους με ρίζες βαθειές σε τούτα τα χώματα της Βαλκανικής. 

“Η επαρχία μας φιλοξενεί τα λείψανα των Σέρβων οι οποίοι πιστοί στο καθήκον και στην πατρίδα τους και το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία εδώ κείνται υπενθυμίζοντας ότι “«αεί τω Σταυρώ ακολουθεί η Ανάστασις», τόνισε. 

Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας αναφέρθηκε και στους δεσμούς της ανθρωπιάς, τονίζοντας ότι “από την έναρξη του πολέμου στη Σερβία μέχρι και σήμερα νιώσαμε την ανάγκη να απλώσουμε τα χέρια και τις καρδιές για να βοηθήσουμε σαν αδελφοί πραγματικοί”. 

“Είναι ακόμη οι δεσμοί ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο της Σερβίας, στο οποίο μαρτυρικώς προΐστασθε όπως όλοι οι γνήσιοι Πατριάρχες των λαών μας, που αντιλαμβάνονται την πρωτοκαθεδρία τους ως μαρτύριο σταυρικής διακονίας”, συμπλήρωσε. 

Τόνισε τέλος ότι η Παρουσία του Πατριάρχη αποτελεί τιμή για την Μητρόπολη και ευλογία για τον λαό της Νεάπολης και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που οι πρόγονοί τους ήξεραν τι θα πει προσφυγιά, πόνος σταυρός και θυσία. 

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας. 

«Η Ορθοδοξία μας ενώνει, η κοινή πίστη που έχουμε στα ιδανικά της ελευθερίας μας έχει οδηγήσει σε κοινές μάχες και μαζί καταφέραμε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας απέναντι σε εκείνους που καταδυνάστευαν τους λαούς μας», τόνισε ο κ. Ορφανός. 

“Είναι φανερό ότι αυτή την εποχή όπου το ευρύτερο περιβάλλον είναι παρά πολύ θυελλώδες η παρουσία εδώ του Πατριάρχη μας γεμίζει ελπίδα ότι αυτή η κοινή πορεία θα συνεχιστεί, ότι η Ελλάδα και η Σερβία θα αποτελέσουν μία περιοχή όπου η ειρήνη θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό” υπογράμμισε. 

Ο Δήμαρχος Νεάπολεως – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι η ιδιαίτερη μέριμνα που επιδεικνύει ο Πατριάρχης Σερβίας και η αγαστή προσπάθεια, στην οποία έχει επιδοθεί προς όφελος της συναδέλφωσης των πολιτών της Βαλκανικής, των πολιτών της Σερβίας και του ελληνικού λαού αξίζουν θαυμασμό και συγχαρητήρια. 

Μεγάλη συγκίνηση προκαλεί και ο κύριος λόγος της επίσκεψής σας ως ευγενικής υπενθύμισης του ανθρώπινου χρέους και της ευγνωμοσύνης που νιώθουμε σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και τη δημοκρατία, όπως είναι οι γενναίοι πολεμιστές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε. 

Στην τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Σερβίας ήταν παρόντες οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Κ. Μάρκου, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου. 

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Ζβόρνικ – Τούζλας, Χρυσόστομο και Ζίτσης, Ιουστίνο επισκέπτεται τη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να αποτίσει φόρο τιμής στους 7.500 πεσόντες Σέρβους που είναι ενταφιασμένοι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. 

Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης Ειρηναίος θα τελέσει Πατριαρχικό Τρισάγιο στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μνημείο Καέντων και τη Μονή Μεταμορφώσεως στο Χορτιάτη. 

πηγή 
Ποσειδώνας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.