10 Ιουνίου 2024

Γράφουν ιστορία με τον Άρη: Ανακάλυψαν βράχο χωρίς τον ίδιο τον βράχο – Τι μας λέει

Οι αριθμοί των Μετεωριτών από τον Άρη είναι πολύ μικροί. Λιγότεροι από 400 γνωστά είδη βράχων έχουν ανιχνευθεί ότι προέρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη. Kαι ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των nakhlites και των chassignites, δυο από τους τρεις κύριους μετεωρίτες του Άρη, εκ των οποίων μόλις 35 δείγματα έχουν ανιχνευθεί στη Γη.
 
Οι επιστήμονες ωστόσο δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς, παρά το γεγονός ότι έχουν πρόσβαση για δεκαετίες σε αυτούς τους βράχους. Ο γεωλόγος όμως James Day θέλει να ξεκλειδώσει τα μυστικά τους.
 
Μια ομάδα επιστημόνων ανέλυσε χημικά τους chassignites και nakhlites, όπως ο εικονιζόμενος, δύο είδη αρειανών μετεωριτών που βρέθηκαν στη Γη, από τους οποίους υπάρχουν μόνο 35 δείγματα.
 
Ο ίδιος και η ομάδα του οι οποίοι διεξήγαγαν την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση αυτής της συλλογής, έκαναν μια απροσδόκητη ανακάλυψη, έναν νέο τύπο αρειανού πετρώματος, αλλά χωρίς το ίδιο το πέτρωμα ή κάποιο άλλο που να ταιριάζει με την περιγραφή του στη Γη.
 
Η ανακάλυψη βασίζεται σε μια γεωχημική υπογραφή ενσωματωμένη σε ορισμένα από τα δείγματα. Αυτός ο ξεχωριστός τύπος πετρώματος είναι πιθανότατα ο φλοιός του Άρη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.
 
Η NASA υπολογίζει ότι περίπου 48.5 τόνους αρχαίου υλικού μετεωρίτη φθάνει στη Γη κάθε μέρα, αλλά το περισσότερο συνθλίβεται από την ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 82.000 μετεωρίτες στη Γη, αλλά μόλις το 0.5% προήλθε από τον Άρη.
 
Οι περισσότεροι γνωστοί μετεωρίτες προήλθαν από ηφαίστεια. Οι nakhlites και οι chassignites φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους μέσω της λεγόμενης «κλασματικής κρυστάλλωσης», ενός κύριου τρόπου πρόκλησης χημικών αλλαγών στα μάγματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δύο είδη προήλθαν από το ίδιο ηφαιστειακό σύστημα, που εκτοξεύθηκε στο διάστημα μετά τη συντριβή ενός μεγάλου μετεωρίτη στον Άρη ίσως πριν από 11 εκατομμύρια χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου μερικά από αυτά τα κομμάτια ίσως έφθασαν στη Γη.
 
Κατά την προσεκτική εξέταση των δειγμάτων, η ομάδα βρήκε σαφή ίχνη της αρειανής ατμόσφαιρας σε μερικούς από τους βράχους – αλλά όχι σε όλους. Η σύνθεση ταίριαζε με τις μετρήσεις που έλαβε η αποστολή Viking της NASA τη δεκαετία του 1970. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι λιωμένοι nakhlites ξεχείλισαν πάνω από την επιφάνεια του Άρη, ή ακριβώς από κάτω της, λιώνοντας μέρος του φλοιού και ενσωματώνοντάς τον.
 
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στον Άρη και έχετε ένα κομμάτι Γης στη συλλογή σας από μετεωρίτες το οποίο προέρχεται από την Χαβάη αλλά εσείς δεν γνωρίζετε ότι προήλθε από εκεί. Αυτό το πέτρωμα, όταν σχηματίζεται, λιώνει, ρέει πάνω σε εξαιρετικά αλλοιωμένα πετρώματα, και αυτά τα εξαιρετικά αλλοιωμένα πετρώματα έχουν μια υπογραφή της γήινης ατμόσφαιρας. Μέσω των ισοτόπων του θείου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του Άρη η ομάδα θα μπορούσε να συμπεράνει πώς θα έμοιαζαν αυτά τα πετρώματα.
 
Γιατί όμως κανένα από αυτά τα πετρώματα του φλοιού του Άρη δεν θα μπορούσαν να προσγειωθούν στη Γη με τη μορφή μετεωριτών. Ο James Day θεωρεί ότι αυτοί οι βράχοι δεν διατηρούν το σχήμα τους, κάνοντας σχεδόν αδύνατο να επιβιώσουν από μια πρόσκρουση μετεωρίτη με τον Άρη.
 
Εκτός από τον νέο τύπο πετρώματος, η μελέτη παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική δομή του Κόκκινου Πλανήτη, η οποία είναι κάπου ίδια με τη Γη και κάπου αλλού διαφορετική. Συγκεκριμένα, η ομάδα προτείνει ότι ο Άρης έχει έναν ανώτερο φλοιό που αλληλοεπιδρά με την ατμόσφαιρα, έναν πολύπλοκο βαθύτερο φλοιό και έναν μανδύα που τμήματά του έχουν διεισδύσει στη βάση του φλοιού. Στις αρχές της εξέλιξης του πλανήτη, το εσωτερικό του έλιωσε για να σχηματίσει διάφορους τύπους ηφαιστείων, και φαίνεται ότι παρέμεινε έτσι μέχρι σήμερα.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.