5 Ιουνίου 2024

Υπάρχει άραγε ιατρική δεοντολογία;

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Καρδιολόγος
 
(άρθρο-Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει;-) 
Από την περίοδο της πανδημίας είχαμε επισημάνει ότι κάποια πράγματα που ασφαλώς προϋπήρχαν φάνηκαν με πολύ κραυγαλέο τρόπο. Είδαμε δηλαδή εικόνες μέσα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανθρώπων, οι οποίοι έδιναν μάχη για τη ζωή τους και οι οποίοι γινόντουσαν βορά στην περιέργεια αλλά και στην τρομολαγνεία του φιλοθεάμονος κοινού. Άνθρωποι, διασωληνωμένοι, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονταν μερικά βήματα πριν από το τέλος, γίνονταν πρωτοσέλιδα ή εικόνες στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των σταθμών. Βλέπαμε σκηνές από τη διασωλήνωση, την αποσωλήνωση ανθρώπων, τις οποίες διέρρεαν πρόσωπα μέσα από το νοσοκομείο οι ίδιοι οι θεματοφύλακες της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Βλέπαμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν παραγγέλματα σε ανθρώπους πολύ ταλαιπωρημένους να παίρνουν βαθιές ανάσες ή να βγαίνουν από τη μονάδα εντατικής θεραπείας για το θάλαμο νοσηλείας εν μέσω τεχνητής ευφορίας. 
 
Γιατροί, νοσηλευτές, υπόλοιπο προσωπικό έχουν ακούσει κάτι σχετικό; 
 
Όπως καταλαβαίνει ο κάθε λογικός άνθρωπος ακόμη και αν δεν είναι γνώστης των κανόνων της δεοντολογίας της ιατρικής επιστήμης, όλα αυτά παραβιάζουν μια σειρά από κανόνες. Κατά κύριο λόγο τον πιο απλό από τους κανόνες που αφορά τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ανθρώπου. Προφανώς ακόμη και στην σαρκοβόρα κοινωνία μας το να διεισδύει κανείς στην κρεβατοκάμαρα κάποιου και να τον δείχνει σε κατάσταση ασθένειας και αδυναμίας είναι κάτι το οποίο είναι κραυγαλέα ανήθικο. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορά πληροφορίες για την υγεία του και την πορεία της ασθένειάς του. Πιθανώς οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους κάτι για το ιατρικό απόρρητο. 
 
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι φαίνεται ότι ούτε οι γιατροί ούτε οι νοσηλευτές ούτε το υπόλοιπο προσωπικό έχει ακούσει κάτι σχετικό. Και το άκρως ανησυχητικό είναι ότι ούτε οι δικαστικές αρχές, οι περίφημοι εισαγγελείς αλλά και διάφοροι δικαστικοί λειτουργοί που τόσο ευαίσθητοι είναι όταν κάποιος κλωτσήσει ένα γατάκι ή «διασπείρει ψευδείς ειδήσεις» (η επίσημη εκδοχή για τον κορονοϊό την εποχή της πανδημίας) στην περίπτωση των ανθρώπων αυτών φαίνεται ότι τηρούσαν άλλους κανόνες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. 
 
Οι τηλεστάρ επιστήμονες της περιόδου του κορονοϊού. 
 
Από την άλλη πλευρά, η περίοδος του κορονοϊού ανέδειξε κάποιους τηλεστάρ. Επιστήμονες, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έδιναν συνεχώς συνεντεύξεις όχι μόνο για θέματα ιατρικής αλλά και θέματα παντός είδους. Οι άνθρωποι αυτοί διψούσαν για δημοσιότητα, για αυτό και μετά το πέρας της πανδημίας συνέχισαν να συναγελάζονται με τους τηλεοπτικούς παραγωγούς και να αναφέρονται σε διάφορα ζητήματα ευκαίρως ακαίρως. 
 
Αφορμή παίρνω από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου του θεάματος που νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Με πολλή κατάπληξη άκουσα την Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών και τηλεσταρ της εποχής του κορονοϊού να αναφέρει λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας του στο φιλοθεάμον κοινό και να κάνει προβλέψεις για το μέλλον της. Είναι πραγματικά πάρα πολύ επικίνδυνο ένας γιατρός και μάλιστα ως συνδικαλιστής ενός από τους βασικούς πυλώνες του εθνικού συστήματος υγείας να βρίσκεται στα κανάλια και προς χάριν της δικής του δημοσιότητας, να εξευτελίζει πραγματικά το θεσμό του ιατρικού απορρήτου. 
 
Και τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού; 
 
 
Το χορό βέβαια έσυρε τις προηγούμενες ημέρες με γαργαλιστικές λεπτομέρειες η φιλενάδα του εν λόγω ανθρώπου, η οποία βέβαια δεν είναι γιατρός και ίσως θα μπορούσαμε να της καταλογίσουμε λιγότερη ευθύνη για αυτό το οποίο έκανε προς χάριν λίγων λεπτών δημοσιότητας 
 
Τι το επικίνδυνο σε όλα αυτά; Είναι ότι αντί να αντιδράσουν κάποιοι φορείς με επικεφαλής βέβαια τη δικαιοσύνη, αντί οι σύλλογοι των γιατρών να καλέσουν τους συναδέλφους τους σε απολογία για τη συμπεριφορά τους αυτή, αντί το κοινό να γυρίσει την πλάτη και να απαξιώσει τους ανθρώπους αυτούς, όλα κυλούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Φαίνεται λοιπόν ότι η κοινωνία μας εθισμένη στο κουτσομπολιό και και στην επιθυμία να πληροφορείται την κάθε λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων της δημοσιότητας, απεμπολεί δικαιώματά της, τα οποία μπορεί σε μια άλλη περίπτωση, η οποία μπορεί να έρθει πολύ σύντομα, να πλήξουν εκείνη την ίδια. Πώς θα μας φαινότανε άραγε εάν ο προσωπικός μας γιατρός έβγαινε στη γειτονιά και ανέφερε με το νι και με το σίγμα όλα τα προβλήματα της υγείας, τα οποία είχε διαγνώσει σε εμάς; Και μάλιστα διανθισμένα με στοιχεία από την προσωπική μας ζωή, τα οποία του έχουμε εκμυστηρευτεί; 
 
Υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι να ορθώσουν το ανάστημά τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές; 
 
Δυστυχώς φαίνεται ότι στις ημέρες μας δεν υπάρχουνε αρχές ούτε κανόνες και ο καθένας μπορεί να κινείται ελεύθερα με βάση το συρμό και τα μικροσυμφέροντά του την κάθε στιγμή. Το απογοητευτικό είναι ότι δεν υπάρχουν όπως φαίνεται επιστήμονες οι οποίοι να ορθώσουν το ανάστημά τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι υπεύθυνοι των συνδικαλιστών και των συλλογικών οργάνων, του ιατρικού κόσμου είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και για μια ακόμη φορά η αντίδραση θα πρέπει να έρθει από όλους εμάς που δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε να κατακρεουργείται ηθικά ο αδύναμος άνθρωπος. 
 
Πρέπει εμείς ως κοινωνία να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ζητήσουμε να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται σε κατάσταση ταλαιπωρίας και πόνου, στην ασθένειά του, να είναι προστατευμένος από ένα αδιαπέραστο τείχος, το οποίο θα του επιτρέπει τη νηφαλιότητα που απαιτεί την καλύτερη πορεία της υγείας του. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι επίορκοι θα πρέπει να απομονωθούν και να τιμωρηθούν. Θα πρέπει να απαξιωθούν από την κοινωνία και να καταλάβουν ότι η κοινωνία τους έταξε στον αγώνα για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και όχι στα κουτσομπολιά των πρωινάδικων εκπομπών. 
 
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η υποκρισία της κοινωνίας. 
 
Από την άλλη πλευρά πρέπει να αντιληφθούμε την υποκρισία της κοινωνίας μας, η οποία δήθεν κόπτεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περνάει νόμους οι οποίοι τα προστατεύουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι στημένη σε μια κλειδαρότρυπα, προσπαθώντας να δει τα απόρρητα και τα προσωπικά των ανθρώπων που την ενδιαφέρουν. Είναι στοιχείο της διαφθοράς της κοινωνίας μας όλο αυτό το σκηνικό. Και σίγουρα έχουμε επίγνωση ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Τουλάχιστον όσοι εξ ημών θεωρούμε ότι έχουμε ακόμη κάποια αξιοπρέπεια ας το δείξουμε με τον τρόπο μας και με την παρέμβασή μας σε κάθε ευκαιρία.
 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ !!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.