6 Ιουνίου 2024

Τι συνέβη στην Σύρνα και έξι ακόμη βραχονησίδες; – Ποιοι υποχρεώνουν τον Δήμο Αστυπάλαιας να παύσει να μισθώνει εκτάσεις – Πρωτοφανής απεμπόληση εθνικής επικρατείας και εθνικού πλούτου

Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η απόσυρση κατοίκων και κοπαδιών αιγοπροβάτων από ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων, στις θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες»;
 
Εφημερίδα «Εστία»
 
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε εκτενές (δισέλιδο ρεπορτάζ) πρωινής εφημερίδος, η οποία σχεδόν διθυραμβικά παρουσίαζε την απομάκρυνση κοπαδιού από την νησίδα Σύρνα, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι ο Δήμος Αστυπάλαιας στον οποίο υπάγεται το μικρό νησί δεν πρόκειται να μισθώσει και πάλι για βόσκηση το συγκεκριμένο νησί, καθώς και τα άλλα έξι ευρισκόμενα στην περιοχή.
 
Και τούτο διότι κάποιοι οικολόγοι ανακάλυψαν ότι εξαιτίας της βοσκήσεως τα νησιά ερημοποιούνται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ένα είδος σαλιγκαριών και μια σαύρα ενώ εκφράζεται σκεπτικισμός καθώς η περιοχή είναι «πέρασμα» για ενδημική ορνιθοπανίδα και κητοειδή.
 
Αυτό όμως σημαίνει ότι απεμπολεί η Ελλάδα το δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ πέριξ των νησιών αυτών. Πράγματι συμφώνως προς αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι οποίες εδράζονται στο Δίκαιο της Θαλάσσης προκειμένου μια νησίδα να δικαιούται να έχει ΑΟΖ πρέπει να να έχει κατοίκους (πραγματικούς κατοίκους και όχι απλώς μια στρατιωτική φρουρά) και να συντηρεί αυτόνομη οικονομική ζωή. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ακριβώς αυτό.
 
Οι βοσκοί απομακρύνονται, συνεπώς οι κάτοικοι εκλείπουν. Τα κοπάδια αποσύρονται οπότε παύει να ασκείται αυτοτελής οικονομική δραστηριότης. Ακόμη και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία επίσης συνιστούν οικονομική δραστηριότητα ξηλώνονται.
 
Και θέλουν να μας πείσουν ότι χάριν των σαλιγκαριών και της σαύρας απεμπολείται ένα κυριαρχικό δικαίωμα ολοκλήρου συμπλέγματος νησιών.
 
Ποιοι επέβαλλαν αυτήν την μετάλλαξη;
Ποιοι υποχρέωσαν τον Δήμο Αστυπάλαιας να μην ξαναμισθώσει εκτάσεις στις νησίδες;
 
Και επειδή, όπως αντιλαμβανόμεθα τα πράγματα, μόνον η Τουρκία εξυπηρετείται από την κατάσταση αυτή, ερωτούμε, υποκρύπτονται κάποιες συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με την Άγκυρα;
 
Συζητήθηκαν αυτά μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, ή μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν;
 
Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την περιοχή αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στην έκταση στην οποία η Ελλάς θέλησε να δημιουργήσει θαλάσσιο πάρκο η Τουρκία θεωρεί «αδιευκρινίστου κυριαρχίας» και αντιστοίχως θεωρεί και το καθεστώς κυριαρχίας στις νησίδες της αμφισβητήσιμο.
 
Πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί κατόπιν τούτου το γεγονός ότι με «δούρειο ίππο» την οικολογία και την προστασία των σαλιγκαριών απεμπολείται μια βάση ασκήσεως κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι ή δεν είναι μια μεγάλη προδοσία;
 
Το θέμα δυστυχώς ανακαλεί στην μνήμη μας την περίπτωση του εκλιπόντος Αντώνη Βεζυρόπουλου, του βοσκού των Ιμίων, η απομάκρυνση του οποίου από τις νησίδες «σφράγισε» την υποχώρηση της Ελλάδος ως προς το καθεστώς των νήσων αυτών.
 
Ένα άλλο ερώτημα είναι αν και κατά πόσον γνωρίζει την παράμετρο αυτήν, ο καθηγητής Γιοχάνες Φουφόπουλος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ο οποίος μελετά τα νησιά και ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι η βόσκηση σε αυτά πρέπει να απαγορευθεί τελείως. Το αυτό ισχύει και για την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολείται με την βιοποικιλότητα στα νησιά αυτά.
 
Και ποιος είναι ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου συμμετέχει στην ομάδα;
 
Τέτοιοι οργανισμοί πρέπει να αναλαμβάνουν ενέργειες για την στήριξη της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Όχι το αντίθετο.
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ...ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΥΦΑ Ή ΜΕ ΔΟΛΟ .
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ .... ΠΤΥΧΙΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΛΕΟΝ !!!
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΚΡΙΖΟ !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.