10 Ιουνίου 2024

Ο όσιος Παναγής Μπασιάς ζητά από μικρό κοριτσάκι να τον ευλογήσει!

Όσιος Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς (1881-1888).
 
Μια γυναίκα από το Ληξούρι [της Κεφαλλονιάς] είχε τέσσερις κόρες. Ο άντρας της ήταν πολύ ιδιότροπος. Την έβριζε διότι γεννούσε συνέχεια κορίτσια και ήταν στενοχωρημένη. 
 
Μια μέρα σκέφτηκε να πάει να πάρει την ευλογία του Παπα-Μπασιά [όσιος Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς (1881-1888)] και πήρε μαζί της τα τέσσερα κορίτσιά της. Στο μικρότερο έβαλε ένα φιόγκο στα μαλλιά.
 
Όταν έφτασαν στον Παπα-Μπασιά, περίμενε να έλθει η σειρά της γιατί είχε πολύ κόσμο. Όταν ήλθε η σειρά της τα οδηγούσε ένα ένα τα κορίτσια της για να τα ευλογήσει ο Παπα-Μπασιάς λέγοντάς του:
– Τα έφερα παπά μου για να τα ευλογήσεις.
Ο άγιος τότε ευλόγησε την πρώτη και της είπε: 
«Καλώς την Διονύσαινα», την δεύτερη «Καλώς την Γιώργαινα», και την τρίτη «καλώς την Σπύραινα». Δηλαδή προφήτεψε τα ονόματα των συζύγων τους.
 
Την τέταρτη, όμως, δεν ήθελε να την ευλογήσει και η μητέρα της τρόμαξε, γιατί πίστεψε πως το μικρό κορίτσι θα πεθάνει και γι αυτό τον παρακαλούσε να την ευλογήσει κι αυτή.
Παρ’ όλα αυτά, ο άγιος, όσο αυτή τον παρακαλούσε δεν την ευλογούσε. Η μάνα, όμως, επέμενε εκφράζοντας πλέον τον φόβο της:
– Παπά μου θα πεθάνει το παιδί; Γιατί δεν το ευλογάς;
Και τότε ο Άγιος σηκώθηκε γονάτισε μπροστά στο μικρό κορίτσι και του είπε:
– Ευλόγησόν με Αμμά [Γερόντισσα].
 
Η μάνα όμως τρόμαξε περισσότερο με τα λόγια του του Παπά-Μπασιά και τον ρώτησε τι εννοούσε. Ο Άγιος, τότε, έβγαλε τα στολίδια από τα μαλλιά της μικρής και είπε:
– Αυτά δεν χρειάζονται. Ηγουμένη των Λεπέδων [Ιερά Μονή Αγίου Ανθίμου και Αγίας Παρασκευής στο Ληξούρι].
 
Και πράγματι οι τρεις παντρεύτηκαν με τα ονόματα που τους είπε ο Άγιος, η δε μικρή έγινε Ηγουμένη της Μονής Λεπέδων και μετονομάστηκε Ευγενία!
 
Διασκευή από το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου, π. Κωνσταντίνου Γ. Γκέλη, ο «Άγιος Παναγής Μπασιάς, Παπά – Μπασιάς, (1801-1888)».
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.