17 Ιουνίου 2024

Κύπρος 1974: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την εισβολή… όλως τυχαίως

Ο «Κλειδαρότρυπας» φωτογράφησε την τουρκική εισβολή – Στο φως στοιχεία από αμερικανικούς δορυφόρους (εικόνες) 
 
Την περίοδο που προηγήθηκε της τουρκικής εισβολής, την περίοδο της επέμβασης αλλά και μετά από αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σήκωσαν δορυφόρους και παρακολουθούσαν την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου αποτυπώνοντας σημαντικά στοιχεία μέσω φωτογραφιών οι οποίες τραβήχτηκαν από τον ουρανό πριν 50 χρόνια. 
 
Από την επίθεση της τουρκικής αεροπορίας σε φάλαγγα οχημάτων στον Κοντεμένο (που είχε ως αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες) μέχρι και το Πέντε Μίλι, όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων, μέχρι και την καταστροφή της 181 ΜΠΠ στο Συγχαρί αλλά και την φυλακή των Αδάνων στην Τουρκία, όπου υπάρχουν μαρτυρίες για αγνοούμενους.
 
Τα στοιχεία ήρθαν στο φως ύστερα από έρευνα του ιστορικού ερευνητή και ειδικού στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) και τηλεπισκόπησης κ. Οδυσσέα Χρίστου. O κ. Χρίστου είναι ο διαχειριστής της σελίδας ΦΒ «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» και παρουσίασε τα αποτελέσματα της ερευνάς του, στο συνέδριο «Στρατιωτικές όψεις της Τουρκικής Εισβολής του 1974 στην Κύπρο», το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Δέος προκαλεί το γεγονός ότι ο ένας εκ των δορυφόρων με την κωδική ονομασία «Κλειδαρότρυπας» (KH-9 Hexagon), τραβούσε φωτογραφίες από ύψος 150 χιλιομέτρων. Για την καταγραφή των γεγονότων χρησιμοποιήθηκε και δεύτερος δορυφόρος (KH-8 Gambit 3) του οποίου η ανάλυση έφτανε στα 10 εκατοστά. 
 
Εκτόξευση δορυφόρου των ΗΠΑ καταγράφεται στις 10/4/1974 και ακολουθεί άλλη αποστολή δορυφόρου το Ιούνιο, με μεγαλύτερη ευκρίνεια και του οποίου ο κύκλος δράσης/παρακολούθησης διαρκεί μεταξύ 30-45 μέρες. Ο «αδελφός» δορυφόρος, ο HEXACON, του οποίου η αιώρηση διαρκεί περισσότερο χρονικό διάστημα και ο οποίος έδρασε την τότε περίοδο, παρείχε ανάλυση στο 1,2 μέτρο. 
 
Οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονταν σε τροχιά στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκαν το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου και η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου. Μεσολαβεί κάποιο κενό παρακολούθησης μετά τις 24 Ιουλίου, οπόταν στις 14 Αυγούστου οι Αμερικανοί εκτοξεύουν δορυφόρο ειδικό να επικεντρώνεται σε επιλεγμένους στόχους και να τους καταγράφει. Πρόκειται για τον δορυφόρο με δυνατότητα ανάλυσης 10 εκατοστών. Προφανώς, αν ληφθεί υπόψιν και η ημερομηνία εκτόξευσης, αυτός ανέλαβε να καταγράψει την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.
 
Στις 29 Οκτωβρίου 1974 εκτοξεύεται άλλος δορυφόρος της σειράς HEXACON, ο οποίος κατέγραψε πολύτιμες εικόνες (στις 7 Νοεμβρίου) ως προς τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής. 
 
Επίσης από τις 21 Απρίλιου του 1974 στάθμευε πάνω από την Κύπρο και η Δρακουλίνα (κατασκοπευτικό αεροσκάφος μεγάλου υψομέτρου U-2 Dracon Lady). Πρόκειται για ένα σμήνος αεροσκαφών U-2 Dracon Lady, με κατάλληλα στοιχεία υποστήριξης που έφτασε στο Ακρωτήρι της Κύπρου, στο πλαίσιο της επιχείρησης OLIVE HARVEST (επιτήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας Αίγυπτου – Ισραήλ). 
 
Στις 13 Αυγούστου (μια μέρα πριν την έναρξη της δεύτερης τουρκικής εισβολής) η Washington Post δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρεται στην εκτόξευση ρωσικού δορυφόρου, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά πάνω από την Κύπρο. Η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε εφημερίδες στην Ελλάδα και από τον «Φιλελεύθερο» στις 14 Αυγούστου 1974 υπό τον τίτλο «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΠΑΡΗΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗΝ».
 
Από την μελέτη σειράς εγγράφων όπως και των απορρήτων COMIREX comments που προαναφέρθηκαν, προκύπτει, όπως αναφέρει ο κ. Χρίστου, ότι την περίοδο των γεγονότων βρίσκονταν σε τροχιά δύο αμερικάνικοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι. 
 
Α) Ο δορυφόρος KH-8 Gambit που μεταξύ 17 – 21 Ιουλίου φωτογράφησε την Κύπρο ενώ βρισκόταν στο τέλος της αποστολής του. Τα δεδομένα και οι λεπτομέρειες της αποστολής του δορυφόρου αυτού, είναι διαβαθμισμένα και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ο κ. Χρίστου εκτιμά πως κατέγραψε την συγκέντρωση στρατευμάτων στις ακτές της Τουρκίας προ της εισβολής και το προγεφύρωμα μετά την απόβαση στο Πέντε Μίλι. 
 
Β) Ο δορυφόρος KH-9 Hexagon που τραβούσε φωτογραφίες από ύψος 150 χιλιομέτρων και στις 20 και 24 Ιουλίου κατέγραψε την Τουρκία (Άδανα, Ινστιρλίχ, Μερσίνα) και ολόκληρη την Κύπρο. Τα δεδομένα αυτά έχουν αποχαρακτηριστεί και από το 2020 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Όπως αναφέρει ο κ. Χρίστου, μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα. 
 
Όπως αναφέρει, κάποια στιγμή το 2011 οι Αμερικανοί αποδεσμεύουν τα δεδομένα αλλά η διαδικασία ήταν πολύπλοκη αφού το υλικό βρισκόταν σε αποθήκες σε ρολά και απαιτείτο να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς ζητούσε, ποια περίοδο αφορούσε κ.ο.κ.. Από το 2020 η πρόσβαση είναι πιο εύκολη. 
 
Στόχος μου, λέει, ήταν να εντοπίσω πληροφορίες για ιστορική έρευνα αλλά και για το θέμα των αγνοουμένων και έτσι απέκτησα τα δεδομένα από τον δορυφόρο HEXACON που αφορούσαν τις καταγραφές 20 και 24 Ιουλίου και μία στις 11 Νοεμβρίου. 
 
Όπως εξηγεί, μια φωτογράφηση του δορυφόρου αφορά την καταστροφή της 181 ΜΠΠ στο Συγχαρί ύστερα από βομβαρδισμό. Φαίνονται καπνοί πάνω από το Συγχαρί, καθώς και η φάλαγγα να κινείται προς το βουνό ενώ διακρίνεται και ένας νεκρός ο οποίος αναζητείται μέχρι και σήμερα.
 
Τον Νοέμβριο υπάρχει άλλη φωτογραφία η οποία παραπέμπει σε ανάχωμα ή σε εκταφή. 
 
Γίνεται επίσης παραπομπή στην εκτέλεση δύο ανδρών οι οποίοι επέβαιναν σε λεωφορεία από την περιοχή Κουτσοβέντη και άλλων δύο οι οποίοι κατέβηκαν από το βουνό όταν διαλύθηκε η 181 ΜΠΠ. Διακρίνονται επίσης καπνοί από οχήματα της 33ης Μοίρας καταδρομών που κτυπήθηκαν το πρωί της 20ης Ιουλίου. Φαίνεται επίσης η μάντρα του γηραιότερου αγνοουμένου. 
Τέλος, φαίνονται και οι φυλακές των Αδάνων από το δορυφόρο. 
 
ΦιλελεύθεροςShare

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ !
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΗΘΕΛΑΝ Κ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ Κ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΗΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ .
300 ΧΡΟΝΙΑ ... ΜΟΝΟ ΤΑ 17 [ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ...ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ]
ΕΞΟΥΣΙΑ , ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΑΝΟΥΝ .
ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥΣ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.