2 Οκτωβρίου 2023

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΤΣΑΧ

Γράφει ο Βασίλειος Μεϊχανετσίδης
 
Με ειλικρινή βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε έμπονοι -όσοι τέλος πάντων είμασθε ακόμη ικανοί και διαυγείς- τα τεκταινόμενα στο Αρτσάχ (παρά τη διάχυτη πολυετή προφανή παρακμή της κοινωνία μας, η οποία παρακμή αποτυπώνεται πολλαπλώς και πολυτρόπως στην κοινωνική, αξιακή και πολιτική μας ζωή και στις προτεραιότητες της...).
 
Ο μαρτυρικός αδελφός Αρμενικός λαός εκριζώνεται εκ νέου από τα ιστορικά εδάφη του στο Αρτσάχ. Η εκρίζωση μεταξύ άλλων επετεύχθη χάρις και σε τουρκο-αζερική πολύπλευρη, πολυετή συνεργασία -στρατιωτική, πολιτικο-διπλωματική, οικονομική, γεωστρατηγική- και προσεκτικό σχεδιασμό των δύο αυτών δρώντων, Τούρκων και (Τουρκ-)Αζέρων, με απώτερο σκοπό την αποδόμηση της Αρμενίας και του Αρτσάχ, την κατάκτηση εκ νέου εδαφών τους, την ενδεχόμενη εξαφάνιση και έκλειψή τους και την εξασφάλιση εδαφικής συνέχειας Τουρκίας και Αζερμπαϊτζἀν, κατά το νεοτουρκικό και κεμαλικό σχέδιο, το οποίο φαίνεται δυστυχώς να επιτυγχάνεται 100 χρόνια μετά... Ήδη Τουρκία και Αζερμπάϊτζάν "ενώνονται εδαφικά" μέσω του διαδρόμου του Meghri και του Ναχιτσεβάν. Ο "τουρκοαζερικός κόσμος" εκτείνεται αδιάσπαστα από το Αιγαίο ως την Κασπία Θάλασσα!!!
 
Η Τουρκία φαίνεται να σχεδιάζει και επιτυγχάνει τους στόχους της και να μη δρα αφελώς, ηλιθίως και βραχυπρόθεσμα. Παραπέμπω όχι μόνο σε πρόσφατα παραδείγματα αλλά και στις περιβόητες "μεθόδους κατάκτησης των Οθωμανών" που εφαρμόσθηκαν μακροχρόνια και επιτυχώς για την κατάκτηση του Βυζαντίου και την εδραίωση της Οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία κυριαρχία και εδραίωση δυστυχώς επετεύχθη με τρομακτικό για εμάς τίμημα 500 χρόνων φρικώδους σκλαβιάς και τεράστιας πληθυσμιακής αφαίμαξης. Σήμερα υπάρχουν μόλις 10.000.000 γηρασμένων ως επί το πλείστον Ελλήνων έναντι 85.000.000+ Τούρκων και πολλών άλλων ομοθρήσκων τους που κατοικούν εκεί με ό,τι αυτό αναπόφευκτα συνεπάγεται!. Δίπλα στηνΤουρκία και το Αζερμπαϊτζάν των 10.000.000 (καθώς και τα λοιπά τουρκικά έθνη).
 
Με ειδική Νομοθεσία και εθνικής εμβέλειας σχεδιασμό, επικαλούμενες ιστορικούς αλλά και ανθρωπιστικούς λόγους -εξ αιτίας του ιστορικού προηγουμένου της τριπλής γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων/Αραμαίων και Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923, αλλά και της σημερινής τραγικής προσφυγοποίησης τους- οι συρρικνούμενες δημογραφικά Ελλάδα και Κύπρος να υποδεχθούν μαζικά προς εγκατάσταση αδελφούς Αρμενίους του Αρτσάχ, όπως συνέβη και το 1922, δίδοντας τους ισχυρά κίνητρα να παραμείνουν μόνιμα. 
 
Η επαρχία μας είναι άδεια και συνεχίζει να αδειάζει ταχύτατα (δεκάδες σχολεία κλείνουν ετησίως και το ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων είναι εξαιρετικά αρνητικό εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να είναι. Δεν πρόκειται να αναστραφεί η πορεία δημογραφικού-πληθυσμιακού "θανάτου" μας). Αν δεν είναι οι Χριστιανοί και πολύπαθοι αδελφοί μας Αρμένιοι, το συνεχώς διογκούμενο δημογραφικό κενό μας θα το συμπληρώσουν αναπόφευκτα "άλλοι..." -υπογραμμίζω εμφατικά "άλλοι," εντελώς ξένοι προς εμάς λαοί από κάθε άποψη- με ό,τι αυτό αναπόφευκτα θα συνεπαχθεί σε επίπεδο συνοχής μας (εθνικής, θρησκευτικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, αξιακής, στρατιωτικής-αμυντικής...).
 
Δυστυχώς, η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και δεν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής/αντιστροφής της δημογραφικής κατάρρευσής μας με εγχώρια μέσα και τρόπους. Ας μην πλανώμεθα. Είναι εντελώς ουτοπικό και ανεδαφικό να το προσδοκούμε (την αναστροφή), όσα κίνητρα και να δώσουμε (το ζήτημα της σταθερής οικογένειας και της επαρκούς, αυξημένης τεκνοποιΐας (3+ παιδιά) είναι ζήτημα ευρύτερης αξιακής μετάλλαξης και όχι απλά οικονομικό, όπως μονόπλευρα και ηλιθίως παρουσιάζεται... Ως "τέτοιο" μόνο δεν θα επιλυθεί ποτέ διότι δεν είναι μονάχα οικονομικό). Ας μην αναζητούμε ιδεατές εξιδανικεύμενες λύσεις, πρακτικά μη εφικτές. Οι Έλληνες δεν πρόκειται να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον και με τον τρέχοντα αξιακό κώδικα οικογενειοκεντρική και παιδοκεντρική προτεραιότητα και συμπεριφορά τεκνοποιΐας (οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων αποδομούνται συνεχώς, διαζύγια, διάσταση, σύμφωνα συμβίωσης, ελεύθερες ασταθείς σχέσεις, εκτρώσεις: που, πως, σε τι πλαίσιο θα γεννηθούν παιδιά!!!). Οι απόδημοι μας δεν πρόκειται να επαναπατρισθούν μαζικά και οι ομογενείς μας έχουν σχεδόν εκλείψει. Ακόμη και με ισχυρά οικονομικά κίνητρα η εγχώρια τεκνοποιΐα δεν πρόκειται να υπερβεί τα 2 παιδιά, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3+ για να διατηρηθεί και ανανεωθεί ο πληθυσμός μας... Αυτό συμβαίνει σήμερα μόνο σε ιερατικές και χριστιανικές οικογένειες (ελάχιστες πλέον), σε Ρομά και μουσουλμάνους της Δυτ. Θράκης. Κανείς ή σχεδόν κανείς μέσος -εκκοσμικευμένος πλέον- Έλληνας δεν κάνει 3+ παιδιά. Συνεπώς, η δημογραφική κατάρρευση είναι μαθηματικά αναπόφευκτη.
 
Αναμφίβολα λοιπόν η δημογραφική κατάρρευση των αμέσως επομένων ετών θα είναι φρικώδης. Η Χώρα κυριολεκτικά θα αδειάσει, και επαναλαμβάνω μετ' επιτάσεως το κενό θα το γεμίσουν αναπόφευκτα "άλλοι λαοί" μακρόθεν, εντελώς ξένοι προς εμάς λαοί... Το βλέπουμε να συμβαίνει ήδη... Οι Αρμένιοι είναι αδελφοί μας!!! Ας τους καλωσορίσουμε και ας τους βοηθήσουμε στη φρικτή δοκιμασία τους, αν θέλουν ασφαλώς να εγκατασταθούν σε Χώρα αδελφική προς αυτούς, όπως η Ελλάδα (και η Κύπρος). Είναι φιλοπρόοδοι, δημιουργικοί, εργατικοί, πολυτάλαντοι, και συνδεόμασθε αρχαιόθεν μαζί τους, με κοινές αξίες και κοινές ιστορικές εμπειρίες, μεταξύ των οποίων η γενοκτονία μας από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ας κάνουμε τη σωστή επιλογή και ας λάβουμε σωστές αποφάσεις.
 
Πρέπει να επιδείξουμε ανθρωπισμό και συνάμα διορατικότητα, ώστε να μην επαναληφθεί -και με τους Αρμενίους- το προηγούμενο της φυγής από την Ελλάδα προς τη Δύση των Ελληνορθοδόξων προσφύγων της Συρίας που κατέφυγαν εδώ το 2015-2016 και θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει... 
 
Οφείλουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Αρμενίας και τους αδελφούς Αρμενίους του Αρτσάχ να ενεργήσουμε ταχύτατα επί του θέματος.
 
Ας επιδείξουμε ανθρωπισμό, σύνεση, σωφροσύνη, αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια, ηθική, ενσυναίσθηση, διάκριση και πνευματικό βάθος, σεβασμό, ενότητα, διορατικότητα και στρατηγική σκέψη για το παρόν και το μέλλον μας. Το ζήτημα είναι ηθικό και χρειάζεται ηθική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Οι καιροί ου μενετοί!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.