1 Απριλίου 2022

ME ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΟ 1955

ΜE ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΟ 55-59 ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΣΦΕΝΔΟΝΕΣ ΟΙ ΔΑΥΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΤΡΕΠΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΥΣ ΣΕ ΦΥΓΗ.
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.
 
Γράφει ο Μέγας αγωνιστής και ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης στον Μικρό ήρωα της ΕΟΚΑ, *Δημητράκη Δημητριάδη από Λάρνακα – Κίτιον, που τους κατακτητές με κοτρώνες πολεμούσε και έπεφτε ηρωϊκά μαχόμενος …. 
 
*Δημητράκης Δημητριάδης 14 Μαρτίου 1956: Πολεμούσε τους Άγγλους και Τούρκους επικουρικούς με κοτρώνες …Πολυβολήθηκε από Άγγλο στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ένα χρόνο μετά, ΑΠΑΓΧΟΝΙΖΟΥΝ τον μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη που έγραψε το ποίημα για τον μικρό Δημητράκη.. 
 
Πέτρα σε πέταγαν τα μικρά μου τα χέρια 
σ’ ένοιωθα λευτεριά να ματώνεις στ’ αστέρια…
 
Κι έγινε ο Δημητράκης Δημητριάδης ο μικρότερος ήρωας του Αγώνα της ΕΟΚΑ.
 
Εκείνες τις ώρες, ένας άλλος μαθητής, δέκα χρόνια μεγαλύτερος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, από την Τσάδα της Πάφου έγραφε: 
 
«Τα παιδιά στον Αγώνα
- Και συ σκλαβόπουλο, γιατί θλιμμένο στέκεις και θωρείς;
Μήπως να πολεμήσεις δεν μπορείς;
- Όπλο δεν έχω , Καπετάνιο.
- Να, τις κοτρώνες.
Αρκετές για σένα, τον μικρούλη.
Και αρπάζει ο ήρως ο μικρός,
ο πιο μικρότερος απ΄όλους,
κοτρώνες,
για να φέρει Λευτεριά.“ 
 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΗΡΩΩΝ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 55-59. ΡΟΚΟΛΟΙ, ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΜΕ ΚΟΤΡΩΝΕΣ… ΣΕΒΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ … ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΡΙΖΙ.. 
 
Ναι, ηρωικά μάχονται τα Κυπραιόπουλλα Ελληνόπουλλα, μικροί Δαυίδες όλων των σχολείων και από τους γύρω δρόμους έχουν την υποστήριξη των μικρότερων μαθητών πόμπιρων και μαθητριών, που με σφενδόνες με σιδερένιες μπίλιες και σβώλους, κτυπούν τους πάνοπλους κατακτητές πισώπλατα και τους νικούν… Δαυίδ κατά Γολιάθ… 
 
Και ….τους τρέπουν σε άτακτο φυγή τους θρασύδειλους κατακτητές Άγγλους και Τούρκους πραιτωριανούς…. 
 
Όχι, αδελφοί Έλληνες, τα πιο κάτω δεν είναι παιδικά παιγνίδια. Είναι τα πρώτα χειροποίητα όπλα «καριοφίλια» της ΕΟΚΑ 55-59…. Ούτε σφαίρα από τις αποθήκες του Ελληνικού στρατού δεν απεστάλη…, κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα…. 
 



Μπορεί η ΕΟΚΑ τότε, να μην είχε επαρκή οπλισμό… οι αγωνιστές όμως μετουσιώθηκαν, σε Λεωνίδες, Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Μακρυγιάννηδες και οι γυναίκες αγωνίστριες σε Μπουμπουλίνες… Είχαν ψυχή, είχαν καρδιά, ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ…. 
 
Το πιο πρωτόγονο χειροποίητο όπλο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 
 
Ο αρχικός οπλισμός της ΕΟΚΑ είχε συγκεντρωθεί στην Ελλάδα και ήταν υλικό που ανήκε πιο πριν στην οργάνωση Χ που είχε ιδρύσει εκεί ο Γρίβας. Στάλθηκε στην Κύπρο με δυο θαλάσσιες αποστολές, από τις οποίες παρελήφθη η πρώτη τον Μάρτη του 1954, ενώ η δεύτερη χάθηκε με τη σύλληψη του ιστιοφόρου «Άγιος Γεώργιος» στις 25.1.1955 από τους Βρετανούς. Αργότερα στάλθηκαν, πάλι από την Ελλάδα, μικρές ποσότητες πολεμικού υλικού. 
 
Στις 22.1.1956 η ΕΟΚΑ κατέσχε περί τα 800 κυνηγετικά όπλα από πολίτες. Παράλληλα η ΕΟΚΑ οργάνωσε εργαστήρια κατασκευής πολεμικού υλικού (κυρίως βομβών διαφόρων τύπων με υλικά τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά) που λειτούργησαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου, ενώ άλλα εργαστήρια ειδικεύτηκαν στην επιδιόρθωση οπλισμού. (Σημειώνω τιμής ένεκεν ότι οι αδελφοί μηχανολόγοι Βασίλειος Αντωνάς (Πατέρας μου) και Λοϊζος Αντωνάς (Θείος μου) ήταν από τους πρώτους, που κατασκεύασαν χειροποίητα Στεν, πιστόλια, χειροβομβίδες, στο μηχανουργείου του επίσης θείου Μιλτή στην Λάρνακα. Εμείς με καταδρομικές ενέργειες κλέβαμε άξονες τιμονιών από μάντρες αυτοκινήτων, που ήταν κατάλληλες για τις κάννες των όπλων 9mm. Ο τρίτος αδελφός Χριστάκης Αντωνάς, ο οποίος διατηρούσε εργοστάσιο στο Κάτω Βαρώσι δίπλα στην εκκλησία Χρυσοσπηλιώτισσα, χρησιμοποίησε τα μηχανήματα του επίσης για κατασκευή οπλισμού της ΕΟΚΑ και με την βόηθεια της αγωνίστριας κόρης τους Νίκης και του γιού του Αντώνη, τα διοχέτευε στους αγωνιστές. Ο ξάδελφος Σωτήρης Αγγελή από Λάρνακα επίσης κατασκεύαζε αυτοσχέδιες βόμβες εξ ου και το παρατσούκλι του Μπόμπατζης κ.ά. 
 
Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο η ΕΟΚΑ εξασφάλιζε όπλα ήταν οι επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και από νεκρούς Άγγλους στρατιώτες. πολεμικό υλικό. 
 
Μέρος του οπλισμού από την ηρωϊκή Κρήτη
 
Σημειώνεται τιμής ένεκεν, ότι με την αρωγή του ηρωϊκού τομεάρχη της ΕΟΚΑ Ρένου Κυριακίδη, των δικηγόρων αδελφών Λοϊζίδη και άλλων αγωνιστών και με συμπαραστάτη τον Κώστα Μπαντουβά (τ. βουλευτή και υπουργό.) της οικογένειας των ηρωϊκων Κρητικών καπεταναίων Μπαντουβάδων, μαζεύτηκε πολύ μεγάλο μέρος οπλισμού το οποίο προσέφεραν δωρεάν αδελφοί Κρητικοί…. Επίσης ένδοξοι αξιωματικοί όπως π.χ. οι φίλτατοι μου αείμνηστοι στρατηγοί ε.α., Παναγιώτης Θανάσουλας, ο Γεώργιος Καρούσος κ.ά. βοήθησαν τα μέγιστα στην συλλογή οπλισμού. (Αποτίω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους πιο πάνω, που σε δύσκολες στιγμές της οικoγένειας μου και εμού προσωπικά στάθηκαν βράχοι ακλόνητοι δίπλα μας.) 
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.



Share

3 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

..........ΚΑΙ ΕΤΡΕΠΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΥΣ ΣΕ ΦΥΓΗ.............
ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ Κ ΣΤΙΣ ΗΤΤΕΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΗ.
ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ''ΦΙΛΟΙ''Κ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Επειδή πολλοί αναγνώστες μας εκτός από τις ευχές, έθεσαν και το εύλογο ερώτημα, γιατί οι τότε Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν βοήθησαν από πλευράς οπλισμού την ΕΟΚΑ, σε αντίθεση με τους ΕΛΛΗΝΕΣ "Καπεταναίους" κ.ά., που πρόσφεραν ότι είχαν και δεν είχαν, θα ήταν ηθική παράλειψη να μην αναφερθεί το πιο κάτω αυτονόητου συμπεράσματος.
Για τους οικονομικούς πόρους, που η ΕΟΚΑ χρησιμοποίησε στον Αγώνα της, παίρνουμε τις πιο κάτω πληροφορίες από τον Αρχηγό Διγενή:
α) «Η Οργάνωση ηντλεί τους οικονομικούς πόρους της εκ των κάτωθι πηγών:
1. Εκ της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
2. Την 12.7. 1956 έλαβον επιστολήν του Έλληνος Προξένου εν Λευκωσία, ης η σχετική παράγραφος έχει ούτω: “ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ” σας στέλλει μήνυμα τιμής και θαυμασμού. Σας αποστέλλει χρηματικόν ποσόν, όπερ ευρίσκεται εις την διάθεσίν σας». (Υπό το ψευδώνυμο «Ευεργέτης» κρύβεται ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ).
β) «Η Οργάνωσις παρ’ ουδενός άλλου προσώπου έλαβε χρήματα, απαγόρευσα δε εις τους τομεάρχας και τα μέλη της Οργανώσεως δια κατηγορηματικών διαταγών να ενεργούν εράνους ή να δέχωνται χρήματα παρ’ οιουδήποτε, δια φυλλαδίων δε τα οποία πολλάκις εκυκλοφόρησα ειδοποιήθη το κοινόν ότι η Οργάνωσις δεν ενεργεί εράνους ούτε δέχεται χρήματα προσφερόμενα παρ’ ιδιωτών».
γ) «Προσωπικώς δεν διεχειρίσθην οιονδήποτε ποσόν, έστω και ευτελές, ούτε έλαβον παρ’ οιουδήποτε χρήματα και αυτών δε των χρημάτων των προοριζομένων δια την προσωπικήν συντήρησίν μου η είσπραξις και διαχείρησις εγίνετο παρ’ άλλων αγωνιστών, μεθ’ ων διέμενα».
δ) «Υπολογίζω ότι η Οργάνωσις, από της ενάρξεως μέχρι πέρατος του αγώνος, εχρησιμοποίησε δια τας ανάγκας της εν Κύπρω, ήτοι συντήρησίν των μαχητικών ομάδων, αγοράν οπλισμού και παντός είδους υλικού, συντήρησίν των οικογενειών καταζητουμενων μελών της, εχουσών ανάγκην Βοηθείας, το ποσόν των στερλινών 140.000 περίπου».

Στην οικονομική ενίσχυση του Αγώνα συνέβαλε και η Ιερά Μονή Κύκκου, όλες οι μητροπόλεις Κύπρου και τα εθνικόφρονα θρησκευτικά σωματεία ΟΧΕΝ κ.ά.
Όσον αφορά τους αμέτοχους τότε Έλληνες πολιτικούς, λόγω της απόλυτης εξάρτησης της μεταπολεμικής Ελλάδας από τους Αγγλοαμερικάνους επικαλέστηκαν τα πιο κάτω δόγματα....Για να μην ξύνω πληγές, ανώνυμα τα αναφέρω ... Είναι ιστορικά καταγραμμένα.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή όπως η Ελληνική Κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία λύσεως του Κυπριακού!»
«Υπομονή και τήρηση εφεκτικής (επιφυλακτικής), στάσης για να μην συγκρουσθώμεν με τους Άγγλους συμμάχους!»

"Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονες, τον Αγγλικό και τον Αμερικανικό. Λόγω του Κυπριακού Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει από ασφυξία!"

«Δια τους γνωστούς διεθνείς λόγους δεν δυνάμεθα να ζητήσωμεν την ευόδωση και επίλυση της Πανελλήνιας αυτής αξίωσης!» (Ένωσης)

«Το Κυπριακό έχει μεταβληθεί σε εθνική γάγγραινα και αποτελεί εθνική περιπέτεια στην οποία σύρεται η Ελλάς και η μόνη λύση που σπομένει είναι μια απ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους.» (Στην Κοινοβουλευτική ομάδα της τότε Κυβέρνησης 14-12-1958.)
Κλπ.
1959-1960 Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου….Και ακολούθησαν οι επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης μετά από ένα νικηφόρο αγώνα κατά τον οποίον θυσιάστηκαν δεκάδες αγωνιστές υπέρ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΕΝΩΣΗΣ 55-59 μας εξανάγκασαν να «συνθηκολογήσουμε» και να βάλουμε ασήκωτη ταφόπλακα στο εθνικά μας οράματα, διότι ΟΛΟΙ ήθελαν να απαλλαγούν από αυτό τον μπελά των απροσκύνητων Ελλήνων Κυπρίων….Ήταν η αρχή όλων των δεινών μας ...
Στο δια ταύτα ΜΟΝΟ ο απλός αδελφός Ελληνικός λαός συμπαραστάθηκε στην Ελληνική Κύπρο, παντοιοτρόπως σε όλους τους υπέρ Ελευθερίας και Ένωσης αγώνες!!! ΑΠΟΤΙΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ.
ΑΑ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Φίλε και αδελφέ πατριώτη Δαναέ, η Ελληνική Κύπρος και εγώ σε ευχαριστούμε θερμά για την συγκινητική συμπαράσταση σου, στον δίκαιο αγώνα μας. Επαναλαμβάνω, ότι ΜΟΝΟ ο απλός αδελφός Ελληνικός λαός, ήταν συμπαραστάτης και αρωγός σε όλους τους υπέρ Ελευθερίας αγώνες της Μικρής Ελλάδας Κύπρου, που κατά τα δόγματα ριψάσπιδων πολιτικών ... Κείται μακράν και θεωρείται ... εξώγαμη θυγατέρα ....

Το Ελληνικόν, εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον, και θεών ιδρύματά τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα.

Ω ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΥΜΝΗΝ ΑΝΑΚΡΟΥΕΣΘΑΙ;;;


Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών.
Με εκτίμηση
ΑΑ




Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.