28 Απριλίου 2022

Επίσκεψη στο Βαγονέττο της Φωκίδας.

Φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας
Κείμενο από ΕΔΩ κι ΕΔΩ
 
Μετά από 25 χρόνια «σιωπής», το 1998 η στοά θα ζωντανέψει ξανά. Αυτή τη φορά όχι ως πραγματικό μεταλλείο αλλά ως εκπαιδευτικό πάρκο. Η εταιρεία που ανέδειξε τον βωξίτη της περιοχής αναλαμβάνει το έργο της μετασκευής της. Σκοπός είναι να αναδείξει την ιστορία του βωξίτη και να αποτίσει φόρο τιμής στους μεταλλωρύχους της Φωκίδας.  
 

Το 2003 οι εργασίες ολοκληρώνονται και γεννιέται το πρώτο θεματικό Πάρκο για μεταλλωρύχους στην Ελλάδα. Το βαγονέτο, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν, δηλαδή, οι μεταλλωρύχοι για τη μεταφορά βωξίτη μεταφέρει τους επισκέπτες στη στοά 850. Τους προσφέρει έτσι μια μοναδική εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα. Σου δίνει, μάλιστα, την ευκαιρία να συμμετέχεις στη προσομοίωση της διαδικασίας εξαγωγής του βωξίτη.  
 

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο Πάρκο καθώς στην πραγματικότητα σε μεταφέρει σε ένα περιβάλλον αληθινών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα ακούσεις τους εικονικούς μεταλλωρύχους να μιλάνε για την δουλειά τους. Θα τους δεις επίσης να… δουλεύουν δίπλα σου σε μια εικονική πραγματικότητα. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί σταδιακά και με πολύ κόπο από τους υπεύθυνους του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας.
 

Ιστορία του Vagonetto 
 
1967: Μία από τις στοές που διανοίγεται για την υπόγεια εκμετάλλευση του βωξίτη είναι η στοά 850, αριθμός που, κατά τη μεταλλευτική πρακτική, υποδηλώνει το υψόμετρό της από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στην περιοχή της Γκιώνας.  
 

1972: Σταματά η λειτουργία της στοάς 850, καθώς το συγκεκριμένο κοίτασμα βωξίτη «εξοφλείται», στη μεταλλευτική ιδιόλεκτο, δηλαδή εξαντλείται, και η στοά κλείνει.  
 

1998: Η εταιρεία που ανέδειξε τον βωξίτη της περιοχής αναλαμβάνει το έργο της μετασκευής της ανενεργής για περισσότερο από μία εικοσιπενταετία στοάς, σε επισκέψιμο τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό, επιθυμώντας να αναδείξει τόσο την ιστορία του βωξίτη όσο και να αποτίσει φόρο τιμής στους μεταλλωρύχους της Φωκίδας.  
 

2003: Τον Σεπτέμβριο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το «Vagonetto-Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας», αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετασκευής και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για τη μεταφορά του βωξίτη γίνεται το μεταφορικό μέσο των επισκεπτών στον τόπο εκκίνησης της περιπατητικής διαδρομής τους στην ιστορία του βωξίτη.  
 

2008: Εγκαινιάζεται το ψηφιακό σύστημα ξενάγησης σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά) κατά το πρότυπο Μουσείων όπως του Λούβρου, του Βατικανού και του Μητροπολιτικού της Νέας Υόρκης. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα.  
 

2009: Εγκαινιάζεται η νέα Διαδραστική Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας που αποτελείται από τρεις νέες αίθουσες που αξιοποιούν την ψυχαγωγική διάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας μαζί με την παιδαγωγική. Η ξενάγηση είναι και εδώ διαθέσιμη σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά) και το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα.
 

Ιστορία του Βωξίτη  
 
1924: Οι πρώτες μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή Οίτης -Γκιώνας- Παρνασσού φέρνουν στο φως τα πρώτα κοιτάσματα «πτωχού σιδηρομεταλλεύματος».
1927: Τα κοιτάσματα αυτά αναγνωρίζονται επίσημα ως βωξίτης.
 
 

1933-4: Ιδρύεται η ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού για την εκμετάλλευση του βωξίτη από τους Ευριπίδη Μαυρομμάτη και τους αδελφούς Ηλία και Γιώργο Ηλιόπουλο, στην οποία, πέντε χρόνια μετά, προσχωρεί και ο τρίτος αδελφός, Αθανάσιος Ηλιόπουλος.
 

1935: Πρώτο συμβόλαιο συνεργασίας της εταιρείας με την γαλλική Lafarge, προβλέπει την πώληση του ελληνικού βωξίτη για την παραγωγή αλουμινούχων τσιμέντων.
1936: Υπογράφονται συμβόλαια συνεργασίας για την πώληση του ελληνικού βωξίτη σε βρετανικές, σκανδιναβικές και ελβετικές επιχειρήσεις.
1938: Η παραγωγή βωξίτη στα μεταλλεία Παρνασσού-Γκιώνας φτάνει από 10.000 τους 180.000 τόνους μέσα σε μια χρονιά. Κατασκευάζεται σύστημα εναέριας μεταφοράς του βωξίτη μήκους 15 χλμ. από τα μεταλλεία στο λιμάνι της Ιτέας, για φόρτωση σε πλοία.
 

1941: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εξαναγκάζουν την ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού σε πώληση των μεταλλείων της στη γερμανική Hansa Leichtmetall Aktien Gesellschaft.
1950: Με τη λήξη της γερμανικής κατοχής, η εταιρεία απαιτεί την ανάκτηση των μεταλλείων της, που έχουν περάσει στο Δημόσιο ως «λεία πολέμου».
1952: Κατόπιν συμβιβασμού, το ελληνικό δημόσιο εκμισθώνει στην εταιρεία τα πρώην δικά της μεταλλεία, και ξεκινά ουσιαστικά η πρώτη επαναλειτουργία τους μεταπολεμικά.
 

1963: Υπογραφή 30ετούς συμβολαίου της Βωξίται Παρνασσού για προμήθεια βωξίτη στο νέο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος (Pechiney).
1967: Μετατόπιση του κέντρου βάρους των βωξιτικών αποθεμάτων από τον Παρνασσό στη Γκιώνα υπαγορεύουν τη μεταφορά του επιχειρηματικού κέντρου της εταιρείας από τα Τοπόλια στο 51ο χλμ. Ε.Ο. Λαμίας-Άμφισσας.



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ Κ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ.
ΒΕΒΑΙΑ Ο ΒΩΞΙΤΗΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Κ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΜΑΚΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΛΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!
Κ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ , ΤΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ Κ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ !!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.