27 Απριλίου 2022

Μελέτη βρίσκει πλαστικά, που βρίσκονται στις μάσκες, παρόντα στους πνεύμονες των ασθενών

17 Απριλίου 2022, Amanda Brown, Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος 
 
Η μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψε μικροπλαστικά σωματίδια στον πνευμονικό ιστό 11 από τους 13 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. 
Μικροπλαστικές ίνες βρέθηκαν βαθιά στους κατώτερους πνεύμονες ζώντων ανθρώπων σχεδόν σε κάθε άτομο που πήρε δείγμα σε πρόσφατη βρετανική μελέτη. 
 
Η μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψε μικροπλαστικά σωματίδια - που υπάρχουν σε πολλές μάσκες COVID-19 - στον πνευμονικό ιστό 11 από τους 13 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. 
 
Το πολυπροπυλένιο (PP) και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) ήταν οι πιο διαδεδομένες ουσίες που υπήρχαν στους πνεύμονες. 
 
Τα μικροσκοπικά θραύσματα και οι ίνες πλαστικού ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Hull York στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες από τις ίνες είχαν μήκος δύο χιλιοστών σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, των οποίων πήραν δείγμα πνευμονικού ιστού. 
 
Η πλαστική σκόνη και τα μικροσκοπικά θραύσματα περιλαμβάνουν τα ίδια πλαστικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πανταχού παρόντων χειρουργικών μασκών που φορούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όπως επιβάλλουν οι κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19. 
 
Το υλικό που χρησιμοποιείται συχνότερα για την κατασκευή αυτών των μασκών είναι το PP - το ύφασμα PP είναι κατασκευασμένο από ένα "θερμοπλαστικό" πολυμερές, που σημαίνει ότι είναι εύκολο να επεξεργαστεί και να διαμορφωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. 
 
Οι μπλε χειρουργικές μάσκες μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από πολυστυρένιο, πολυκαρβονικό, πολυαιθυλένιο ή πολυεστέρα, τα οποία είναι τύποι υφασμάτων που προέρχονται από θερμοπλαστικά πολυμερή. 
 
Οι μπλε μάσκες μιας χρήσης βρίσκονται σχεδόν σε όλους τους δρόμους των πόλεων του ανεπτυγμένου κόσμου, μετά από δύο χρόνια εντολών COVID-19 που έκριναν ότι οι μάσκες πρέπει να φοριούνται στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους τις περισσότερες φορές. Οι υγιείς ενήλικες, τα παιδιά, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι έχουν όλοι υποβληθεί σε εντολές για μάσκες. 
 
Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο, γεγονός που δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο ανθρώπινο σώμα και να ενσωματωθούν σε όργανα. Ο αντίκτυπος στην υγεία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. 
 
Οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στον οργανισμό και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
 
"Τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά (MPs) έχουν δειγματοληπτηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι γνωστό ότι η συγκέντρωσή τους αυξάνεται σε περιοχές με υψηλό ανθρώπινο πληθυσμό και δραστηριότητα, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους. Έχουν επίσης αναφερθεί αναπνευστικά συμπτώματα και ασθένειες μετά από έκθεση σε επαγγελματικά επίπεδα MPs σε βιομηχανικά περιβάλλοντα", αναφέρει η βρετανική μελέτη. "Συνολικά, 39 MPs εντοπίστηκαν μέσα σε 11 από τα 13 δείγματα πνευμονικού ιστού... Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την εισπνοή ως οδό έκθεσης για τα περιβαλλοντικά MPs, και αυτός ο χαρακτηρισμός των τύπων και των επιπέδων μπορεί τώρα να ενημερώσει για ρεαλιστικές συνθήκες για εργαστηριακά πειράματα έκθεσης, με στόχο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία". 
 
"Δεν περιμέναμε να βρούμε τον μεγαλύτερο αριθμό σωματιδίων στις χαμηλότερες περιοχές των πνευμόνων ή σωματίδια με τα μεγέθη που βρήκαμε", δήλωσε η Laura Sadofsky, από την Ιατρική Σχολή Hull York στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Είναι εκπληκτικό, καθώς οι αεραγωγοί είναι μικρότεροι στα κατώτερα τμήματα των πνευμόνων και θα περιμέναμε ότι σωματίδια τέτοιων μεγεθών θα φιλτράρονταν ή θα παγιδεύονταν πριν φτάσουν τόσο βαθιά". 
 
"Τα δεδομένα αυτά παρέχουν μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροπλαστικών και της ανθρώπινης υγείας", δήλωσε η ίδια. 
 
Η έρευνα χρησιμοποίησε δείγματα υγιούς πνευμονικού ιστού από δίπλα στην περιοχή του πνεύμονα που αποτελεί στόχο για χειρουργική επέμβαση. Ανέλυσε σωματίδια μεγέθους μόλις 0,003 χιλιοστών και χρησιμοποίησε φασματοσκοπία για τον εντοπισμό τύπων πλαστικών. 
 
Χρησιμοποίησε επίσης δείγματα ελέγχου (control samples) για να υπολογίσει το επίπεδο της μόλυνσης υποβάθρου. Η μελέτη έγινε δεκτή για δημοσίευση από το περιοδικό Science of the Total Environment. 
 
Μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 εξέτασε τους κινδύνους που σχετίζονται με το φόρεμα μάσκας και την εισπνοή μικροπλαστικών. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: 
- Η χρήση μασκών ενέχει κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών, η επαναχρησιμοποίηση μασκών αυξάνει τον κίνδυνο 
- Η χρήση μάσκας N95 ενέχει μακροπρόθεσμα τους χαμηλότερους κινδύνους εισπνοής μικροπλαστικών 
- Η χρήση μασκών, εκτός από τις μάσκες N95, ενέχει υψηλότερο κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών τύπου λωρίδας
- Η χρήση μασκών ενέχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών σφαιρικού τύπου.
- Η χρήση μάσκας οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών μακροπρόθεσμα 
 
"Η χρήση χειρουργικών μασκών, βαμβακερών μασκών, μασκών μόδας και μασκών ενεργού άνθρακα ενέχει υψηλότερο κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών τύπου ινών, ενώ όλες οι μάσκες γενικά μείωσαν την έκθεση όταν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του υποτιθέμενου χρόνου χρήσης τους (<4 ώρες)", αναφέρει η μελέτη. 
 
Ο Chris Schaefer είναι ειδικός σε αναπνευστικές συσκευές και ειδικός στην επιτόπια εκπαίδευση με έδρα το Έντμοντον, Alta. Διδάσκει και διεξάγει δοκιμές προσαρμογής αναπνευστικών συσκευών για περισσότερα από 20 χρόνια με την εταιρεία του, SafeCom Training Services Inc. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται κυβερνητικές υπηρεσίες, ο στρατός του Καναδά, οι υπηρεσίες υγείας της Αλμπέρτα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και η ιδιωτική βιομηχανία. Ο Schaefer είναι δημοσιευμένος συγγραφέας και αναγνωρισμένη αυθεντία στο θέμα των αναπνευστήρων και των μασκών. 
 
Η Western Standard ρώτησε τον Schaefer αν πιστεύει ότι οι χειρουργικές μάσκες του τύπου που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Καναδοί και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο εισπνοής μικροπλαστικών από τις ίδιες τις μάσκες. Ξεκίνησε διευκρινίζοντας ότι το κάλυμμα προσώπου που αναφέρεται γενικά ως "μάσκα" δεν είναι στην πραγματικότητα μάσκα. 
 
Ο Schaefer αναφέρεται στα καλύμματα προσώπου COVID-19 ως "φράγματα αναπνοής". 
 
"Αυτό που έχει επιβληθεί στα νοσοκομεία και στο ευρύ κοινό μέσω όλης αυτής της ατζέντας COVID-19, δεν είναι μάσκες. Δεν πληρούν τον νομικό ορισμό [της μάσκας]", δήλωσε ο Schafer. "Μια [σωστή] μάσκα έχει μηχανικά σχεδιασμένα ανοίγματα αναπνοής μπροστά από το στόμα και τη μύτη για να διασφαλίζει εύκολη και αβίαστη αναπνοή. Ένα φράγμα αναπνοής είναι κλειστό τόσο πάνω από το στόμα όσο και πάνω από τη μύτη. Και με αυτόν τον τρόπο, συλλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέετε, σας αναγκάζει να το εισπνεύσετε εκ νέου, προκαλώντας μείωση των εισπνεόμενων επιπέδων οξυγόνου και προκαλεί υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα. Επομένως, δεν είναι ασφαλές να τις φοράτε". 
 
Ο Schaefer ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι χειρουργικές μάσκες που χρησιμοποιούνται γενικά αποβάλλουν εισπνεόμενα μικροπλαστικά. 
 
"Όσον αφορά το αν θα μπορούσε κάποιος να εισπνεύσει τις ίνες πολυπροπυλενίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και τα συνθετικά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για το φιλτράρισμα αυτών των συσκευών - απολύτως. Πάρτε ένα ψαλίδι και κόψτε ένα από αυτά. Μπορείτε να δείτε ότι ανάμεσα στα δύο κύρια καλύμματα που εγκιβωτίζουν, αυτές οι χαλαρές ίνες αποσπώνται. Αποκολλώνται από το ίδιο το κάλυμμα, μόνο και μόνο από τη φυσιολογική φθορά και την ταραχή κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεσή του", δήλωσε ο Schaefer. 
 
"Η θερμότητα και η υγρασία που συλλαμβάνει θα προκαλέσουν την αποδόμηση αυτών των ινών για να διασπαστούν μικρότερες. Απολύτως, οι άνθρωποι εισπνέουν [μικροπλαστικά σωματίδια]. Έχω γράψει πολύ εκτενώς για τους κινδύνους αυτών των αναπνευστικών φραγμών τα τελευταία δύο χρόνια, έχω μιλήσει με επιστήμονες [και άλλους] ανθρώπους τα τελευταία δύο χρόνια για τους ανθρώπους που εισπνέουν τις ίνες. Εάν έχετε την αίσθηση ότι έχετε πάρει λίγη τρίχα γάτας ή οποιοδήποτε είδος ερεθισμού στο πίσω μέρος του λαιμού σας μετά τη χρήση τους", δήλωσε ο Schrieffer. "Αυτό σημαίνει ότι εισπνέετε τις ίνες". 
 
Ο Schaefer δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εισπνοής μικροπλαστικών από τις μάσκες. 
 
"Γνωρίζουμε λοιπόν ότι οι άνθρωποι εισπνέουν τις ίνες. Ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις - θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε - αλλά σίγουρα θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή των πνευμόνων και θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή ολόκληρου του σώματος. Απολύτως", δήλωσε ο Schaefer. 
 
"Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Οποιοσδήποτε που κανονικά θα εκτίθετο σε οποιονδήποτε τύπο συνθετικών πολυμερών ή ινών πολυπροπυλενίου [σε επαγγελματικό περιβάλλον] θα έπρεπε να φοράει εγκεκριμένη αναπνευστική προστασία. Αυτά τα αναπνευστικά φράγματα δεν είναι αναπνευστήρες. Αυτές οι ίνες διασπώνται σε 0,2 mm, ενώ οι μεγάλες είναι πέντε mm. Έτσι, είναι απολύτως εισπνεύσιμες, διασπώνται σε πολύ μικρά μεγέθη και, λοιπόν, το τι πρόκειται να κάνει αυτό στους ανθρώπους με τη μορφή της λειτουργίας των πνευμόνων - καθώς και με την υπερφόρτωση τοξικότητας στον οργανισμό τους - υποθέτω ότι θα το μάθουμε σε μερικά χρόνια. 
 
Παρόλο που η τελευταία μελέτη αξιολόγησε τις ικανότητες των μασκών να φιλτράρουν τα εισερχόμενα περιβαλλοντικά μικροπλαστικά, η μελέτη δεν αξιολόγησε κατά πόσον αποβάλλονται σωματίδια από την ίδια την κατασκευή του υφάσματος της μάσκας στην εναλλακτική της πλευρά - σωματίδια που θα εισέρχονταν στους πνεύμονες του χρήστη. 
 
Η Amanda Brown είναι δημοσιογράφος της Western Standard.
------------------ 
 
Δικτυογραφία:
Study finds plastics found in masks present in patients' lungs - The Western Standard
https://westernstandardonline.com/2022/04/study-shows-microplastics-found-in-covid-masks-present-in-patients-lungs/




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.