28 Απριλίου 2022

Η περίεργη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με την Ελληνορθοδοξία και ο …Μητσοτάκης!

Tί μαγειρεύει ο Κυριάκος με τον “κρυπτοορθόδοξο” πρίγκηπα;
 
 
Γράφει η Νεφέλη Λυγερού 
 
Στο Dumfries House, μια επιβλητική ανακτορική κατοικία του 18ου αιώνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκωτίας, επέλεξε ο πρίγκιπας Κάρολος να φιλοξενήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ιδιωτική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από την πρόσκληση του διάδοχου του βρετανικού θρόνου, την πρώτη σε Έλληνα πρωθυπουργό.  
 
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Dumfries House, σχετίζεται με τα σχέδια αξιοποίησης του χώρου του Τατοΐου, της κατοικίας της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Επισκεπτόμενος την χώρας μας, κατά την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο Κάρολος είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για το μέλλον του Τατοΐου.  
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σκωτία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει την δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σχέδιο και τις ενέργειες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου.  
 
Στο υπερπολυτελές “Dumfries House Lodge”, Αντί 145 λιρών ανά διανυκτέρευση (τιμή εκκίνησης), κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαμείνει επιλέγοντας όποια από τις σουίτες ή τα δίκλινα δωμάτια προτιμά. Ακόμη και για τις αυθημερόν επισκέψεις και την ξενάγηση στους χώρους της έπαυλης, το κοινό έχει στη διάθεσή του καφετέρια, εστιατόρια γκουρμέ και μη, ακόμη και κέντρο ευεξίας και εναλλακτικών θεραπειών (βελονισμός κτλ) ενώ υπάρχει και παιδική χαρά.  
 
Ο “κρυπτοορθόδοξος” πρίγκηπας  
 
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν παραπέμπει μόνο στις άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και στα φιλελληνικά αισθήματα του Καρόλου, τα οποία ο πρίγκηπας διάδοχος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρίγκιπας Κάρολος, δήλωση που δεν είχε εκστομίσει από διπλωματική αβρότητα. Και όμως ο υιός της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνονταν να υπερβάλλει.  
 
Ο πρίγκηπας Κάρολος εμφορείται εδώ και δεκαετίες από μία ιδιαίτερη ενδογενή έλξη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, σε σημείο που βρετανικές εφημερίδες, όπως η Guardian, έχουν ισχυριστεί ότι είναι “κρυπτοορθόδοξος”. Τη θεωρία αυτή έχει αντικρούσει αρκετές φορές το ίδιο το παλάτι, πράγμα διόλου παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αγγλικανική Εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βρετανικό βασιλικό οίκο.  
 
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να την αναπαράγουν ευσχήμως ορισμένοι εκ των σταθερών συνομιλητών του σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Στην υπερβολική της εκδοχή, μάλιστα -που κανείς δεν μπορεί να υιοθετήσει, παρά μόνο να αναπαράγει ως φήμη- κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κάρολος βαπτίστηκε δεκαετίες πριν από τον πατέρα Εφραίμ, αρχιμανδρίτη, ηγούμενο της γνωστής και πανίσχυρης Μονής Βατοπαιδίου!  
 
Αν και κατά πολλούς η φήμη αυτή είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά, ο ηγούμενος Εφραίμ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξοικείωση του πρίγκιπα Καρόλου με το Άγιον Όρος, που έγινε μετά από προτροπή Κυπρίων εφοπλιστών του Λονδίνου. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε η Μονή Βατοπαιδίου, όπου εγκαταβιούν κυρίως κυπριακής καταγωγής μοναχοί. Λέγεται ότι ο πρίγκιπας όχι μόνο μαγεύτηκε, αλλά βίωσε μία είδους πνευματική αφύπνιση που δεν θα μπορούσε να αποσυνδέσει κανείς από το παρελθόν του.  
 
Πολλοί εκ των προγόνων του ήταν Ορθόδοξοι. Η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη ήταν Ορθόδοξη και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μοναστικά. Ο πατέρας του Δούκας Φίλιππος, ήταν Ορθόδοξος και έγινε Αγγλικανός, μόνο λόγω του γάμου του με την Ελισάβετ. Επίσης, οι προ-θείες του, δούκισσες Αλεξάνδρα και Ελισάβετ, θεωρούνται μάρτυρες της Ορθοδοξίας, καθώς δολοφονήθηκαν από τους Μπολσεβίκους κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Αυτές είναι που ενέπνευσαν και το ενδιαφέρον του για τους διωγμούς των Χριστιανών, Καθολικών, Κοπτών και Ορθόδοξων της Μέση Ανατολής. Έφτασε, μάλιστα, να κάνει πλούσιες δωρεές μέσω των φιλανθρωπικών του οργανώσεων για την προστασία τους.  
 
Σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου  
 
Γεγονός παραμένει ότι η σχέση του πρίγκιπα με τη μονή Βατοπεδίου είναι κάτι περισσότερο από στενή. Οι επισκέψεις του στο μοναστήρι είναι δεκάδες και μετρούν σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς αναζήτησε την ηρεμία της μονής αμέσως μετά τον θάνατο της Νταϊάνας. Τον Μάιο του 2004 πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά επίσκεψή του, μέσα σε έξι χρόνια. Δημοσιεύματα αναφέρονταν σε μυστική επίσκεψη του στην μονή και το 2019, μαζί με τον (τότε) πρίγκηπα Χάρι.  
 
Όταν η πολυτελής θαλαμηγός γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας προσέγγιζε την αθωνική πολιτεία, οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου είχαν τις ίδιες σαφείς εντολές που είχαν λάβει και τις προηγούμενες φορές: να μην αποκαλύψουν το πρόσωπο του υψηλού προσκεκλημένου τους, αλλά και να τον αντιμετωπίσουν ως έναν ακόμα επισκέπτη, αποφεύγοντας κάθε επισημότητα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, μυήθηκε στο κλίμα της αθωνικής πολιτείας, γεγονός που αποδείχθηκε ιδιαίτερα εξυγιαντικό σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δυσμενή περίοδο για τον ίδιο.  
 
Όταν διαμένει εκεί, περνάει τις ώρες του σ’ ένα γυμνό διαμέρισμα 30-40 τετραγωνικών, το οποίο διαθέτει ένα κρεβάτι, μερικές εικόνες, μια Καινή Διαθήκη, και μια απλωταριά. Κάποιοι τον κατηγορούν για πολυτέλεια, επειδή έχει το δικό του μπάνιο! Ο ίδιος, όμως, μοιάζει να απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο την θέα στο βόρειο Αιγαίο. Το πρόγραμμά του εκεί προσαρμόζεται με αυτό των μοναχών. Ξυπνάει το χάραμα, παρακολουθεί τη θεία λειτουργία και απολαμβάνει ιδιαίτερα θεολογικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με τους μοναχούς.  
 
Κάποιοι από αυτούς έχουν ισχυριστεί ότι εκεί εκδηλώνει και ένα ακόμα ταλέντο του: αυτό της ζωγραφικής. Έχει, μάλιστα, αφήσει αρκετά έργα του ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της μονής». Ακουαρέλες που φιλοτέχνησε κάποτε στην αθωνική πολιτεία βγήκαν σε δημοπρασία, με τα σχετικά ποσά να διατίθενται υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου. Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου. Τα εγκαίνια του έκανε μάλιστα ο ίδιος.  
 
Η Ορθοδοξία στο Highgrove  
 
Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου “Φίλοι του Αγίου Όρους” στο Λονδίνο. Διατηρεί στενές σχέσεις και με τον μητροπολίτη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος είναι πάντοτε καλεσμένος στις μεγάλες βασιλικές τελετές μαζί με προκαθημένους άλλων Εκκλησιών και δογμάτων.  
 
Όπως και να έχει, ο πρίγκιπας έχει επιλέξει να μεταφέρει κάτι από την ορθόδοξη αυτή αύρα και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove. Ο τοίχος του σαλονιού του είναι γεμάτος από βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Ορους. Η αγάπη του για την Ελλάδα αποτυπώνεται και στον κήπο του, ο οποίος αποτελεί το ησυχαστήριο του, έχοντας παραδεχτεί ότι ασχολείται εκεί με τις ώρες. Δεν επιτρέπει, μάλιστα, σε κανέναν από το προσωπικό του παλατιού να βοηθήσει στις εργασίες.  
 
Εκεί μέσα έχει κατασκευάσει και ένα είδος ιερού. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει σχήμα σταυρού και η γεωμετρία του είναι επηρεασμένη από τα βιβλία και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα, ξύλο και τούβλα και κοσμείται από διάφορες εικόνες, ενώ σε αυτό υπάρχουν και πολλά ορθόδοξα κείμενα. Λέγεται ότι συχνά πυκνά και όταν το επιτρέπει ο καιρός εκεί απολαμβάνει το τσάι του με την σύντροφό του Καμίλα, στην οποία λέγεται ότι έχει εμφυσήσει την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Το σίγουρο είναι ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλά να πει με έναν πρίγκηπα που έχει δηλώσει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου»…



Share

3 σχόλια:

Σταυρος Παγιδας είπε...

Δεν ειναι κρυπτο-ορθοδοξος,αυτος ηγειται της μεγαλης "επαναφορας¨",ο Σβαμπ ειναι απλα μπροστινος,και ο κουλης....αυτος που ...περιμεναμε !!!! ο νοων νοειτω !

Σταυρος Παγιδας είπε...

καποια στιγμη...ανοιξτε την κουβεντα,,,τι ειναι η μεγαλη "επαναφορα"????...

Ανώνυμος είπε...

Επ ευκαιρία μια μικρή παρένθεση περί Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.....

Ουδείς αναμάρτητος και ειδικά η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, που ανέχθηκε απαγχονισμούς και εκτελέσεις Ορθόδοξων Χριστιανών Ελλήνων αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ποτέ δεν έδωσε χάρι παρά την διεθνή κατακραυγή ....
Για όλους τους πιο κάτω *εθνομάρτυρες ζητήθηκε χάρι από την Βασίλισσα της Αγγλίας, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω ... ούτε συγκινήθηκε, ούτε και ανθρωπιστική χάρη έδωσε .... Συνένοχοι και συναυτουργοί τόσον η Ελισάβετ όσον και ο *Φίλιππος στο μέγα αυτό έγκλημα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας .... της πάλαι ποτέ ....

*Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956:
Μιχαήλ Καραολής
Ανδρέας Δημητρίου
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956:
Ανδρέας Ζάκος
Ιάκωβος Πατάτσος
Χαρίλαος Μιχαήλ
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας
Στέλιος Μαυρομάτης
Ανδρέας Παναγίδης
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης

*Και σημειώνεται ότι ο πατέρας του Κάρολου, ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα το 1921 και ήταν το μικρότερο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Η ίδια η σύζυγος του Φίλιππου δόλια Βασίλισσα του Η.Β. Ελισσάβετ, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ επισήμως τη χώρα μας, "εξαιτίας της πικρίας της" λόγω των γεγονότων του 1922 και της εξορίας της βασιλικής οικογένειας......
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΉΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΠΙΘΟ ΤΩΝ ΔΑΝΑΙΔΩΝ ΧΩΡΑΝΕ ....
Τώρα όσον αφορά Κάρολο ο οποίος γεννήθηκε το 1948 και ήταν 7 χρόνων όταν άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ 55-59, ας ευχόμαστε να έχει αγνά συναισθήματα, για Ορθοδοξία και Ελληνισμό και οι αμαρτίες των γονέων του να μην τον παιδεύουν ...
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.