29 Απριλίου 2022

Εκατό χρόνια Ιατρικού Φασισμού (Β μέρος)

συνέχεια από το Α μέρος

22 Σεπτεμβρίου 2020, Dale Steinreich, Διαβάστε το εδώ 

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Οργανισμοί συντήρησης υγείας (HMO)

Οι Οργανισμοί Συντήρησης Υγείας (HMOs) ήταν προπληρωμένες πρακτικές που ξεκίνησαν κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Η Western Clinic στην Tacoma (1910) και η Ross-Loos στο Λος Άντζελες (1929) ήταν μεταξύ των πρώτων. (Η Ross-Loos έγινε τελικά μέρος της Insurance Company of North America [INA], η οποία συγχωνεύθηκε στην CIGNA το 1982). Η Kaiser Permanente ξεκίνησε με πελατεία εργατών ναυπηγείων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, είχε νοσοκομεία και γιατρούς, αλλά όχι πλέον εργατικό πελατολόγιο, οπότε άρχισε να κάνει μάρκετινγκ στο ευρύτερο κοινό και μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχε περισσότερους από 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους σε πέντε πολιτείες. [27] 
 
Παρόλα αυτά, οι HMO είχαν περιορισμένη απήχηση. Μέχρι το 1970, η Kaiser ήταν η μόνη μεγάλη HMO στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους περισσότερους από τους εγγεγραμμένους πελάτες της να αναγκάζονται να ενταχθούν μέσω των εργατικών τους συνδικάτων [28]. 
 
Πολύ περισσότερα για τις HMOs θα καλυφθούν σε μια επικείμενη ανασκόπηση στο Quarterly Journal of Austrian Economics. Ο σκοπός εδώ είναι να τονίσουμε ότι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς ορισμένων, οι HMOs κάθε άλλο παρά επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς είναι. Ο νόμος του 1973 για τους οργανισμούς συντήρησης υγείας διέθεσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και δάνεια στους HMO, αφαίρεσε ορισμένους πολιτειακούς περιορισμούς εάν οι HMO πιστοποιούνταν ομοσπονδιακά και απαίτησε από εργοδότες με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους που προσέφεραν τυπικές παροχές ασφάλισης υγείας να προσφέρουν ομοσπονδιακά εγκεκριμένα προγράμματα HMO. 
 
"Obamacare", ή ακριβέστερα, Συντηρητική Ρεπουμπλικανική Φροντίδα 
 
Όταν εξετάζετε το ίδιο το νομοσχέδιο, ενσωματώνει όλα τα είδη των ρεπουμπλικανικών ιδεών... Πολλές από τις ιδέες όσον αφορά το ανταλλακτήριο, τη δυνατότητα συγκέντρωσης και βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης των ατόμων στην ασφαλιστική αγορά, προέρχονται από το Heritage Foundation. ( Barack Obama, NBC's Today Show, 30 Μαρτίου 2010) 
 
Το τελευταίο κεφάλαιο στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο σουρεαλιστικά. Ο νόμος για την προστασία των ασθενών και την προσιτή περίθαλψη του 2010 υπογράφηκε ως νόμος από τον Barack Obama στις 23 Μαρτίου 2010. Μεταξύ πολλών διατάξεων, ο νόμος περιλαμβάνει διευρυμένη επιλεξιμότητα Medicaid, απαγόρευση της άρνησης κάλυψης για προϋπάρχουσες παθήσεις και απαίτηση αγοράς ομοσπονδιακά εγκεκριμένης ασφάλισης υγείας ή καταβολής προστίμου. 
 
Ενώ το περιεχόμενο της πράξης συνοψίζεται σε μυριάδες σημεία, πολύ πιο ενδιαφέρουσα είναι η συντηρητική ρεπουμπλικανική προέλευσή της. Ο Stuart Butler του Heritage Foundation, ο διανοούμενος πίσω από τις αστικές επιχειρηματικές ζώνες, σε κατάθεσή του στη Γερουσία το 2003 πρότεινε ένα σχέδιο για καθολική υγειονομική κάλυψη [29]. Ακολουθεί ένα εκπληκτικό τμήμα της κατάθεσης που ακούγεται σαν να ειπώθηκε από έναν Ευρωπαίο σοσιαλιστή: 
 
Σε μια πολιτισμένη και πλούσια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι λογικό για την κοινωνία να αποδεχτεί την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν προσιτή πρόσβαση τουλάχιστον σε βασική υγειονομική περίθαλψη - όπως αποδεχόμαστε την ίδια υποχρέωση να διασφαλίσουμε ένα λογικό επίπεδο στέγασης, εκπαίδευσης και διατροφής. 
 
Λάβετε υπόψη ότι ο Butler είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής του συντηρητικού Heritage. Δεν είναι περίεργο που ο Butler φαίνεται να έχει βρει έναν νέο θαυμαστή στο πρόσωπο του αρθρογράφου των New York Times Paul Krugman. Butler και πάλι:
 
Οι υποχρεώσεις για τα άτομα δεν χρειάζεται να είναι μια "σκληρή" εντολή, με την έννοια ότι η μη κάλυψη θα είναι παράνομη. Θα μπορούσε να είναι μια "ήπια" εντολή, που σημαίνει ότι η αποτυχία κάλυψης θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια φορολογικών παροχών και άλλων κρατικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, εάν οι ομοσπονδιακές φορολογικές παροχές ή άλλη βοήθεια συνοδεύουν την απαίτηση, τα κράτη και οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν να λάβουν την αξία της βοήθειας που χάνει το άτομο που δεν αποκτά κάλυψη, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πάροχοι που παρέχουν υπηρεσίες στην ανασφάλιστη οικογένεια. 
 
Τώρα, το "Obamacare" είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από μια απλή εντολή, αλλά η εντολή είναι σίγουρα αυτό που κάνει συντηρητικούς όπως ο Rush Limbaugh και ο Sean Hannity, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις, αν όχι χορηγία, με το Heritage Foundation, να ουρλιάζουν περισσότερο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι ιδέες επηρέασαν το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης του Mitt Romney στη Μασαχουσέτη. 
 
Ο Romney υπέβαλε τον εαυτό του σε μια πρόσφατη συνέντευξη από τον Bill O'Reilly του Fox News, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως καταστροφή [30]. Ο O'Reilly στάθηκε στο γεγονός ότι τα εξωτερικά φορολογικά δολάρια χρηματοδότησαν το μισό σχέδιο, και ο Romney συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από δύο συντηρητικούς ρεπουμπλικάνους γραμματείς του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), τον Tommy Thompson και τον Mike Leavitt. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Romney παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε ότι το κόστος των επειγόντων περιστατικών στη Μασαχουσέτη είχε αυξηθεί κατά 17% τα τελευταία δύο χρόνια. Υποστήριξε επανειλημμένα ότι το σχέδιο έλυσε ένα πρόβλημα, αλλά δεν μπορούσε να διευκρινίσει ποιο ήταν αυτό, δεδομένου ότι η Μασαχουσέτη είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν κόστος τόσο πριν από το σχέδιο όσο και μετά. 
 
Όσον αφορά άλλους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Mike Huckabee έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι βλέπει "κάποια καλά πράγματα" στο Obamacare, ιδίως την επέκταση της χρήσης του Medicaid. 
 
Οι ψηφοφόροι που είναι αρκετά αφελείς ώστε να πιστεύουν ότι θα λάβουν μια πλήρη κατάργηση από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φαίνεται ότι θα απογοητευτούν σημαντικά. Το "Obamacare", με τη συνέχιση του κοινωνικοποιημένου κόστους για ιδιωτικά κέρδη στην αμερικανική ιατρική, ήταν η θεραπεία που ο συντηρητικός Ρεπουμπλικανός γιατρός είχε στο μυαλό του εδώ και αρκετό καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι οι Δημοκρατικοί ήταν οι πρώτοι που την εφάρμοσαν. 
 
Παραπομπές (Β μέρους)
 
27. David Dranove, Code Red: An Economist Explains How to Revive the Healthcare System without Destroying It (Princeton, NJ: Princeton University Press, 2008), σ. 61.
28. Scott Holleran, "The History of HMOs", Arizona Republic, 1 Νοεμβρίου 1999.
29. Stuart Butler, "Laying the Groundwork for Universal Health Care Coverage," Heritage Foundation, 10 Μαρτίου 2003.
30. The O'Reilly Factor, 12 Απριλίου 2010, επεισόδιο. 
 
Συγγραφέας: Dale Steinreich 
Ο Dale Steinreich είναι οικονομολόγος και Associated Scholar του Ινστιτούτου Mises.
------------------ 
 
Δικτυογραφία:
One Hundred Years of Medical Fascism | Mises Institute
https://mises.org/library/one-hundred-years-medical-fascism




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.