28 Απριλίου 2022

Η Φινλανδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ ενώ η Ρωσία «αιμορραγεί»: Γεωστρατηγικός «στραγγαλισμός» της Μόσχας εν όψει

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη και από αυτή την σύγκρουση στην Ουκρανία, παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» καθώς το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ σπάζοντας την ιστορική συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση για «ουδετερότητα».
 
Το 56% των μελών του φινλανδικού κοινοβουλίου, για την ακρίβεια 112 από τους 200 Φινλανδούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν λίγες ώρες.
 
Μια ουδετερότητα μεταξύ 1945 και 1990 είχε μια «ειδική σχέση» για την οποία είχε καθιερωθεί ο διεθνής όρος «φινλανδοποίηση»: Η Φινλανδία διατηρούσε την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της, αλλά γεωστρατηγικά ήταν υπό τον σοβιετικό έλεγχο και χωρίς να διαθέτει πρακτικά ένοπλες δυνάμεις. 
 
Άλλωστε είχε χάσει δύο πολέμους κατά της Ρωσίας: Έναν αμυντικό το 1938-1939 κι έναν επιθετικό το 1941-1945, τον οποίο αγώνα τον έδωσε μάλιστα ως σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας. 
 
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 η συμφωνία έπαψε να υφίσταται και η Φινλανδία πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, προμηθευόμενη αποκλειστικά δυτικά οπλικά συστήματα και εντασσόμενη στην ΕΕ.  
 
Το πρόβλημα για την Ρωσία είναι μεγάλο: Δεν διαθέτει καν αριθμητικά σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις σήμερα στα αχανή σύνορα με την Φινλανδία. 
 
Και μετά την αρνητική εξέλιξη, μέχρι στιγμής, του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι πλέον δεν γίνεται σεβαστή η συμβατική ρωσική ισχύς, όσο και αν η Μόσχα «προειδοποιεί». 
 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σχετικά ότι: «Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών. Το γνωρίζουν τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία, άρα δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει η απόφασή τους» δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24. 
 
Τι μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι; Ελάχιστα πράγματα.  
 
Αποδείχθηκε στην Ουκρανία ότι δεν έχουν τους ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουν μέτωπα τέτοιες έκτασης. 
 
Η αποχώρηση από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία για να συγκεντρωθούν στο Ντονμπάς απέδειξε ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις κεραυνοβόλες επιχειρήσεις με εν συνεχεία κατάληψη των εδαφών λόγω έλλειψης έμψυχου υλικού. 
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ρωσικές στρατιωτικές αδυναμίες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ειδικά μετά την στρατιωτική ανασυγκρότηση της τελευταίας 15ετίας και τη νίκη στην Συρία. 
 
Η Φινλανδία έχει σύγχρονο στράτευμα, το ίδιο και η Σουηδία. Και η Νορβηγία, βορειότερα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ. 
 
Μόνο με πυρηνικά θα μπορούσαν να διασπαστούν αυτές οι άμυνες από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες άλλωστε αριθμητικά είναι υπέρτερες και πολύ καλύτερα εξοπλισμένες από τον ρωσικό Στρατό της Βόρειας Περιφέρειας. 
 
Ήδη βρετανικά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Φινλανδία και η απόσταση του ΝΑΤΟϊκού -πλέον-εδάφους από την Αγία Πετρούπολη είναι όση η απόσταση Αθήνας-Πόρτο Ράφτη: Εντός της ακτίνας βαρέως πυροβολικού, ρουκετοβόλων MLRS κλπ. Μόλις 35 χλμ. 
 
Η νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα πιέσει ασφυκτικά την Ρωσία στην βόρεια περιφέρειά της. 
 
Ο Β.Πούτιν το 2016, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, είχε υποστηρίξει ότι «H Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η Ρωσία κρατά τους στρατιώτες της μακριά από τα σύνορα της Φινλανδίας. 
 
Αν υποθέσουμε ότι η Φινλανδία κάποια στιγμή θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας θα έπαυαν να είναι ανεξάρτητες. Αντίθετα, θα αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται έτσι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. 
 
Σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Φινλανδία αλλά θα μετακινηθούν ξανά στα σύνορα αυτής της χώρας». 
 
Το ερώτημα είναι «Ποια ρωσικά στρατεύματα;». 
 
Ο νυν αριθμός του επαγγελματικού ρωσικού Στρατού, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των μηχανοκίνητων μέσων του, «με το ζόρι» αρκεί για να στηρίξει την Μόσχα σε μια επίθεση του ΝΑΤΟ από την Πολωνία διά μέσου της Λευκορωσίας. 
 
Άλλο σύμμαχο η Ρωσία δεν έχει. Η Λευκορωσία διαθέτει συμβολικές ένοπλες δυνάμεις. 
Και σίγουρα τότε θα είχαμε αναγκαστικά χρήση πυρηνικών όπλων. 
 
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μεταφορά αρμάτων μάχης από το Σύνταγμα Βασιλικών Ουσάρων (Σύνταγμα Τεθωρακισμένων) στη Φινλανδία για «ενίσχυση και διεξαγωγή ασκήσεων μαζί με φινλανδικές μάχιμες ομάδες» 
 
Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon από τη βάση της RAF, Lossiemouth, προχώρησαν σε ασκήσεις με τα φινλανδικά, γερμανικά και βελγικά αεροσκάφη πάνω από την Εσθονία στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ “Ramstein Alloy”. 
 
Στην άσκηση τα F-18 της φινλανδικής Αεροπορίας ανεφοδιάστηκαν από ιπτάμενα τάνκερ της RAF και μια δανική φρεγάτα η F342 Esbern Snare πραγματοποίησε ασκήσεις με το σκάφος FNS 81 Tornio από τον φινλανδικό στόλο στην περιοχή της Βαλτικής. 
 
Η Σουηδία, ακόμη μια χώρα που θα μπει στο ΝΑΤΟ, έστειλε το υποβρύχιο HMS Uppland να «φωτογραφηθεί». μπροστά από την παράκτια οχύρωση πυροβολικού Russarö που φρουρεί το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Φινλανδίας και εκτελεί καθημερινά κατασκοπευτικές πτήσεις για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας… 
 
Οι Σκανδιναβοί «φτύνουν» την Ρωσία του Β.Πούτιν.  
 
Η «αρκούδα» είναι πληγωμένη και πολύ πιο αδύναμη ή για την ακρίβεια, αποδείχθηκε πολύ πιο αδύναμη, απ’ότι πίστευε ο κόσμος δύο μήνες πριν.
 
Θα μπορέσει να αντιδράσει με συμβατικά όπλα στις εξελίξεις ή θα υπάρξει καταφυγή στην χρήση πυρηνικών όπλων με ότι αυτό συνεπάγεται; 
 
Σε διαφορετική περίπτωση θα «στραγγαλιστεί» γεωστρατηγικά σε μία έκταση που θα ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και θα ανοίξει την όρεξη των δυτικών και στην Συρία: Ήδη η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη προς την αραβική χώρα, υποχρεώνοντας τις ρωσικές πτήσεις να πετούν μέσω Ιράν και Ιράν στις βάσεις τους στην Μεσόγειο…




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.