25 Απριλίου 2022

ΗΠΑ και Κίνα αγωνίζονται να στρατιωτικοποιήσουν το «μετασύμπαν»

ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα στο σύμπαν
 
Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
 
Ο συνιδρυτής και αφεντικό της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μπορεί να δέχτηκε πολλά πυρά, ανακοινώνοντας πριν λίγους μήνες την ιδέα του για το metaverse (μετασύμπαν), αλλά ήδη οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα και σε αυτόν τον τομέα. 
 
Όπως συμβαίνει με άλλα «βασίλεια» του πραγματικού κόσμου, η «κούρσα» Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας για κυριαρχία και στρατιωτικοποίηση του μετασύμπαντος είναι σε εξέλιξη και με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας και τους τεχνολογικούς τομείς των δύο πλευρών να εμπλέκονται στενά, είναι πιθανό η σύγκρουση να είναι πιο μεγάλη από ό,τι φαίνεται. 
 
Το μετασύμπαν, κατά Ζάκερμπεργκ, θα είναι ένας συνδυασμός τεχνολογιών εικονικής, επαυξημένης και πιθανώς μεικτής πραγματικότητας. Σε αντίθεση με τον κυβερνοχώρο, όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, η πρόσβαση στο μετασύμπαν θα γίνεται με μια κάσκα. Εκεί ο χρήστης θα μπορεί θεωρητικά να κάνει τα πάντα: Να δουλέψει σαν να βρίσκεται στον χώρο εργασίας του, να επικοινωνεί με συνεργάτες, φίλους συγγενείς, να πηγαίνει στο θέατρο ή στον κινηματογράφο. Ήδη, μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας της τεχνολογίας δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για το μετασύμπαν. 
 
Σε περίπτωση που εκεί βρίσκεται στο μέλλον του Διαδικτύου, θέλουν να προλάβουν να αποκτήσουν προνομιακή θέση σε αυτό τον νέο ψηφιακό, παράλληλο κόσμο που δημιουργήθηκε χάρη στις εξελίξεις στο Διαδίκτυο, την εικονική πραγματικότητα, τις τεχνολογίες δικτύωσης και την επαυξημένη πραγματικότητα. Αν και η ιδέα και οι τεχνολογίες είναι ακόμη στα σπάργανα, το μετασύμπαν έχει πολλές διαφορετικές και σημαντικές αμυντικές εφαρμογές: από τη στρατιωτική εκπαίδευση, τον σχεδιασμό και την προσομοίωση αποστολών ως τον σχεδιασμό όπλων και ακόμη και των πολεμικών επιχειρήσεων.  
 
Ψηφιακή σύγκρουση 
 
Αυτή η δυνατότητα ήδη βάζει τις ΗΠΑ και την Κίνα σε μια πορεία σύγκρουσης στον ψηφιακό κόσμο. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Military Cyber ​​Professionals Association», ο αμερικανός αναλυτής Τζος Μπάουμαν έγραψε ότι η Κίνα θεωρεί ότι το μετασύμπαν παρέχει έναν «παράλληλο γνωστικό χώρο που διπλώνει ψηφιακά πραγματικά σενάρια μάχης, όπου ο γνωστικός πόλεμος μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά και να ενισχυθεί σε γρήγορο ρυθμό».
 
Ο Μπάουμαν λέει ότι μια επίθεση στο μετασύμπαν ενός αντιπάλου μπορεί να «επηρεάσει τη σκέψη, τη γνώση και τη λήψη αποφάσεων δράσης του εχθρού». Σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό, το Πεκίνο Κίνα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο μπροστά στην τεχνολογία αυτή, αλλά ότι η Κίνα πιστεύει πώς είναι ανώτερη από πολιτισμική και ουσιαστική άποψη.  
 
«Η Κίνα και οι ΗΠΑ αναπόφευκτα θα ανταγωνίζονται στο μετασύμπαν, με τον αναδυόμενο τομέα να γίνεται τελικά αντανάκλαση της πραγματικής κοινωνίας» λέει ο Μπάουμαν. 
 
Ελεγχόμενο στρατιωτικό περιβάλλον 
 
Το μετασύμπαν μπορεί έτσι να παρομοιαστεί με ένα ελεγχόμενο στρατιωτικό περιβάλλον όπου πολλαπλές μεταβλητές μπορούν να ελεγχθούν με υψηλούς βαθμούς ακρίβειας. 
 
Φυσικά, η χρήση της τεχνολογίας metaverse στη στρατιωτική εκπαίδευση μπορεί να επιτρέψει στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να οπτικοποιήσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις σε έναν ενσωματωμένο χώρο. Αλλά αυτή η υπόθεση μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη διάσημη ρήση του φον Κλαούζεβιτς ότι «κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει από την επαφή με την πραγματικότητα» – δηλαδή, κανένα μετασύμπαν δεν θα αντικαταστήσει την στιγμιαία επίγνωση της κατάστασης και την ενστικτώδη λήψη αποφάσεων με βάση την άμεση, από πρώτο χέρι γνώση κρίσιμων καταστάσεων. 
 
Αλλά, το μέλλον του μετασύμπαντος θα διαμορφωθεί αναμφισβήτητα από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, με τις δύο χώρες να δημιουργούν και να φέρνουν στο πεδίο τις αντίστοιχες απόψεις τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και τις βασικές αξίες. 
 
Προσομοίωση και «υπερπραγματικότητα» 
 
Η έννοια του μετασύμπαντος προσφέρεται στις ιδέες της προσομοίωσης και της υπερπραγματικότητας, εξήγησε για πρώτη φορά ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Μποντριγιάρ, που έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος φιλόσοφος της γνήσιας δυστοπίας του σύγχρονου κόσμου. Ο Μποντριγιάρ ασχολήθηκε πριν πολλά χρόνια με τους κινδύνους της τεχνολογίας στη ζωή μας, γράφοντας ότι «η νέα κοινωνική κατάσταση είναι η «υπερπραγματικότητα» των προσομοιώσεων που επιβάλλουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όπου εικόνες και θέαμα αντικαθιστούν πλέον τον κόσμο του νοήματος, τις έννοιες της ταξικής σύγκρουσης και της παραγωγής. 
 
Με βάση τη σκέψη του Μποντριγιάρ, στο πλαίσιο της άμυνας και της ασφάλειας, το μετασύμπαν μπορεί να μοντελοποιήσει με ακρίβεια την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας που απαιτείται στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις. 
 
Μια υποθετική κατάσταση είναι ότι οι αντίπαλες δυνάμεις μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κανόνες με βάση τη στρατιωτική χρήση του μετασύμπαντος. Δηλαδή, οι πολιτικές και στρατιωτικές αποφάσεις μπορεί να λαμβάνονται με βάση τις προσομοιώσεις μετασυμβόλων, αλλά να μην μπορούν να αναλυθούν οι ανθρώπινοι παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία τέτοιων στρατιωτικών προσομοιώσεων εξαρχής. 
 
Τα Metaverses μπορούν επίσης να σχεδιαστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές αξίες και τα ιδανικά, με τα κράτη να σχεδιάζουν μετασύμπαντα που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους πολιτικές και κουλτούρες όσον αφορά το σχεδιασμό και την προσομοίωση. 
 
Ναυτεμπορική



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.