29 Απριλίου 2022

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ επιδεινώνουν τη ζωή των γυναικών – Τι αναφέρει σε έκθεση του ο ΟΗΕ

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ επιδεινώνουν τη ζωή των γυναικών του Αφγανιστάν με το πάγωμα των πόρων
 
Το πάγωμα των πόρων που προορίζονταν για το Αφγανιστάν έχει οδηγήσει το 95% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει προβλήματα πείνας. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι στην ανθρωπιστική κρίση.
 
Οι ΗΠΑ επιδεινώνουν τη ζωή των γυναικών του Αφγανιστάν με το πάγωμα των πόρων που προορίζονταν για τη χώρα, ανέφεραν ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ χθες Δευτέρα. 
 
Ο ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν καταδικάσει τις ενέργειες των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν τον Αύγουστο την εξουσία στο Αφγανιστάν, να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών. 
 
Ωστόσο στην έκθεσή τους 14 ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ αρμόδιων για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν και την Ουάσινγκτον ότι επιδεινώνει τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν με το πάγωμα δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.  
 
«Αν και η έμφυλη βία αποτελεί μακροχρόνια και σοβαρή απειλή για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτή επιδεινώθηκε λόγω των μέτρων που επέβαλαν οι ΗΠΑ» στο Αφγανιστάν, σημείωσαν στην έκθεσή τους χωρίς να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες. 
 
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η έκθεση περιέχει «σοβαρά λάθη» και αρνήθηκε ότι οι αμερικανικές ενέργειες έχουν επιδεινώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.  
 
Οι πόροι της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν «πάγωσαν» 
 
Παράλληλα οι ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν «τις διευρυνόμενες διακρίσεις βάσει του φύλου» που έχουν υιοθετήσει οι Ταλιμπάν για την επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών. 
 
Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, το 60% του πληθυσμού του οποίου – 23 εκατομμύρια άνθρωποι– βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να τραφεί έχει «δυσανάλογες επιπτώσεις» στις γυναίκες και τα παιδιά, τόνισαν. 
 
Οι πόροι της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στο εξωτερικό πάγωσαν τον Αύγουστο όταν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν. 
 
Τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για να αποδεσμευθούν τα μισά από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ και έχουν παγώσει. Τα υπόλοιπα χρήματα θα παρακρατηθούν και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση οικογενειών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. 
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι το διάταγμα αυτό διευκόλυνε και δεν εμπόδισε την πρόσβαση σε σημαντικό μέρος από τα αποθέματα της αφγανικής κεντρικής τράπεζας. 
 
Οι κυρώσεις στο Αφγανιστάν προκαλούν ανθρωπιστική κρίση 
 
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στους Ταλιμπάν εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες και τώρα που οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν αυτές οι κυρώσεις επεκτάθηκαν για να περιλαμβάνουν την αφγανική κεντρική τράπεζα και άλλους χρηματοοικονομικούς θεσμούς που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. 
 
Η εφαρμογή των κυρώσεων αυτών πλήττει την αφγανική οικονομία και συμβάλλει στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν, έχουν προειδοποιήσει οργανώσεις αρωγής. 
 
Απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρόσφατα είχε κάνει λόγο για «επικών διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση που είναι στα πρόθυρα μιας εξελισσόμενης καταστροφής», οι ειδικοί κάλεσαν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν όλα τα μονομερή μέτρα που έχουν επιβάλει στο Αφγανιστάν και να άρουν όλα τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστική και οικονομικής βοήθειας στη χώρα. 
 
Το 95% του πληθυσμού λαμβάνει ανεπαρκή ποσότητα φαγητού 
 
Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, στο Αφγανιστάν ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Περισσότερα από 23 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια και το 95% του πληθυσμού λαμβάνει ανεπαρκή ποσότητα φαγητού. 
 
Εξαιρετική ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα 4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη μειονοτήτων, καθώς και οι 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.