7 Απριλίου 2022

Ειρήνη Γκίνη ή Αικατερίνη Χατζηγεωργίου; Ποια δασκάλα να τιμούμε;

Ποια δασκάλα (να) τιμούμε; 
Aυτήν που απεργάστηκε την απόσπαση εδαφών (της Μακεδονίας) από άλλο κράτος
ή αυτήν που θυσιάστηκε επειδή δίδασκε στα ελληνικά στη Μακεδονία;
 
Ποια δασκάλα νομίζετε ότι τιμά σήμερα ο Δήμος Κορυδαλλού;  
 
Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.  
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 5 Απριλίου 2022  
 
Η Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα) γεννήθηκε το 1916 στην Ξανθόγεια του νομού Πέλλης και σπούδασε νηπιαγωγός και είχε «σλαβομακεδονική» εθνική συνείδηση. Εκεί έδρασε ως μέλος του ΕΑΜ και αργότερα του ΚΚΕ. Συγγενείς της συνδέθηκαν με την «Βουλγαρική Λέσχη Θεσσαλονίκης». Απέκτησε παιδί εκτός γάμου και εκείνη την εποχή θεωρήθηκε «ανάρμοστη ηθική συμπεριφορά», οπότε αποπέμφθηκε από το σχολείο της Άρνισσας στο οποίο υπηρετούσε ως δασκάλα.  
 
Ταυτόχρονα αντιμετώπισε κατηγορίες για εκτέλεση δύο ατόμων, και έτσι πήγε στην Γιουγκοσλαβία όπου αναδείχθηκε σε καθοδηγητικό στέλεχος του ΝΟΦ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με έδρα τα Σκόπια το 1945. Βεβαίως, όταν η ΝΟΦ (και η ΣΝΟΦ) λέγανε «απελευθέρωση», εννοούσαν βέβαια την απόσπαση ελληνικών εδαφών, της Μακεδονίας δηλαδή, από τη Γιουγκοσλαβία. Να σημειωθεί εδώ ότι αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της ΣΝΟΦ υπάρχει ακόμα και σήμερα στο Σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων.  
 
Το 1946 συνελήφθη μαζί με άλλα 6 μέλη του ΚΚΕ και εκτελέστηκε στις 26 Ιουλίου με την κατηγορία της συνωμοσίας για την απόσπαση ελληνικών εδαφών. Στα Σκόπια θεωρείται ηρωίδα. Δόθηκε το όνομά της σε εργοστάσιο το 1960, ενώ η κυβέρνηση του ακραίου εθνικιστή πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι του VMRO έστησε προτομή της στο Μοναστήρι το 2006. Επίσης, ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Ντέμιρ Κάπιγια φέρει το όνομά της. Τα στοιχεία προέρχονται από βιβλία του κ. Ι. Κολιόπουλου και του κ. Ι. Μιχαηλίδη.  
 
Ο κος. Ευάγγελος Μαλλής με ενημέρωσε ότι η Ειρήνη Γκίνη έχει τιμηθεί από τον Δήμο Κορυδαλλού, στον οποίον υπάρχει οδός με το όνομά της. Έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στον νυν Δήμαρχο. Η ονοματοδοσία πιθανώς έγινε στο παρελθόν επί δημαρχίας δημάρχου προσκειμένου στο ΚΚΕ. Τι ακριβώς τιμά ο Δήμος Κορυδαλλού; τον αγώνα της εν λόγω να αποσπάσει ελληνικά εδάφη υπέρ μίας μεγάλης, ενιαίας, σλαβικής Μακεδονίας;  
 
Δεδομένου ότι ήταν δασκάλα, θα πρότεινα στον Δήμο Κορυδαλλού να μετονομάσουν τον δρόμο σε Οδό Αικατερίνης Χατζηγεωργίου. 
 
Το βιογραφικό της. 
Γεννήθκε το 1882 στη Γευγελή και σπούδασε δασκάλα στο Μοναστήρι. Στις 14 Οκτωβρίου 1904, μόλις 24 ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Μελά στη Στάτιστα της Καστοριάς, Βούλγαροι Κομιτατζήδες που είχαν αναθαρρήσει, έκαναν ολοκαύτωμα το σπίτι της Αικατερίνης Χατζηγεωργίου και την έκαψαν ζωντανή στο χωριό Γραίτσιστα (Ελληνικό), σε ηλικία 22 ετών. 
 
Το 1938 βρέθηκε στο νεκροταφείο της Γευγελής ο τάφος της ηρωικής Ελληνίδας δασκάλας. Ο σταυρός, έγραφε: «Υπέρ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένη, πυρί υπό των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου διδάσκαλος, 14 Οκτωβρίου 1904».  
 
Στο «Μακεδονικόν Ημερολόγιον» του 1909 (σελ. 90) διαβάζουμε και ένα ποίημα που έγραψε προς τιμήν της ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης με τίτλο «Σε μια ηρωίδα».  
 
«Παιδιά μου, γιατί χύνετε 
δάκρυα με τόση λαύρα.
Κι όλα φορείτε μαύρα.
Στο έρμο αυτό σχολειό;  
 
Έκαψαν τη δασκάλα μας
Βούλγαροι δολοφόνοι
Κέχουμε μείνει μόνοι
Χωρίς μανούλα πλειό.
 
Γιατί απ’ τη μάννα πιο πολύ
Μας αγαπούσε εκείνη
Η δόλια Αικατερίνη
Από τη Γευγελή
 
Της είπαν να παραδοθή
Τα τέρατα εκείνα
Μα αυτή σαν Μπουμπουλίνα
Ενώ πυροβολεί  
 
Τους λέει «Δεν παραδίνεται
Ποτέ της μια Ελληνίδα»
Κι ως Λάκαινα ηρωίδα
Τρεις ώρες τους κρατεί
 
Μα τέλος την εκάψανε
Κεπέταξε στα ουράνια
Κεμάς σε μαύρη ορφάνια
Μας άφησε στη γη
 
Ω πλάστη, οι σπίθες που έβγαλε
Το ηρωικό της σώμα
Στο ουράνιο ας γίνουν δώμα
Αστέρια φωτεινά
 
Στης εκδικήσεως τη στιγμή
Να μας φωτάν το δρόμο
Να σπείρουμε τον τρόμο
Στην άτιμη γενηά»  
 
Ας γίνει λοιπόν η αντικατάσταση, ώστε να τιμηθεί η ελληνίδα ηρωίδα δασκάλα, η οποία μετέδιδε το φλογερό της πάθος για τα ελληνικά γράμματα στα ελληνόπαιδα της Μακεδονίας, και αυτός ήταν ο λόγος που έκαναν ολοκαύτωμα το σπίτι της.
======  
 
Η πλάκα που βρέθηκε στον τάφο της Αικατερίνης Χατζηγεωργίου το 1939. 
 
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1908, σελίδα 194. Αναφορά στον θάνατό της. 
 
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1909, σελίδα 90. Το ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη 
 
H Ειρήνη Γκίνη 
 
Προτομή της Ειρήνης Γκίνη στα Σκόπια 
 
Οδός Ειρήνης Γκίνη στον Κορυδαλλό 
 
Η αναφορά για την Ειρήνη Γκίνη στη wikipedia στα ελληνικά, στα σλάβικα, στα βουλγάρικα
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.