19 Απριλίου 2022

Το Ντονμπάς δεν είναι τρόπαιο, είναι τεράστιο… «χρυσωρυχείο»

Η κομμουνιστική αφίσα του 1921 είναι σαφής: «Το Ντονμπάς είναι η καρδιά της Ρωσίας»
 
Γιατί ο Πούτιν θέλει τόσο πολύ την κατάκτηση της νοτιοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας; Η απάντηση είναι απλή: επειδή το υπέδαφός της διαθέτει κοιτάσματα σπανίων γαιών, μεταλλευμάτων κάθε είδους αλλά και ορυκτών καυσίμων – πρώτες ύλες που κρατούν το ΑΕΠ σε υψηλό επίπεδο. 
 
Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Zhistorica ανάρτησε στον ιστότοπό του έναν σοβιετικό χάρτη της Ουκρανίας, του 1921, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός όσον αφορά τον πλούτο του υπεδάφους του Ντονμπάς και της παράκτιας ζώνης (Θάλασσα Αζόφ και Εύξεινος Πόντος). «Το κοιτάς και καταλαβαίνεις τον λόγο για τον οποίο ο Πούτιν θέλει τόσο πολύ αυτήν την περιοχή» έγραψε η Corriere della Sera (Τζουλιάνα Φεράινο). 
 
Ηδη από τον 19ο αιώνα, στο υπέδαφός του είχαν εντοπιστεί ορυκτά χρήσιμα στη ρωσική βιομηχανία, πρώτα στην τσαρική και κατόπιν στη σοβιετική. Στο διάβα του χρόνου και μέχρι την εποχή μας, το Ντονμπάς αναδείχθηκε σε ακόμη σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική περιοχή, αφού τα χώματά του δεν είναι πλούσια μόνο σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ή σε σίδηρο, μαγγάνιο, τιτάνιο και ουράνιο, αλλά και σε σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες στην παραγωγή προϊόντων σύγχρονης τεχνολογίας – μάλιστα εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματά τους επί ευρωπαϊκού εδάφους. 
 
Πραγματικός θησαυρός κρυμμένος στο χώμα, οι σπάνιες γαίες του Ντονμπάς επιμερίζονται σε λίθιο, ταντάλιο, νιόβιο, βηρύλλιο, κ.ά. Είναι μέταλλα απαραίτητα στην παραγωγή καταλυτών αλλά και εξαρτημάτων για συσκευές υψηλής τεχνολογίας (μαγνήτες, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, smartphone, ψηφιακές κάμερες, φώτα LED, καθαρή ενέργεια, μαχητικά αεροπλάνα, κ.ά.) Στον τομέα των σπανίων γαιών η Κίνα κατέχει πάνω από το 62% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως και το 36,6% των αποθεμάτων παγκοσμίως, ενώ δεύτερες έρχονται οι ΗΠΑ (12,3%) και τις ακολουθούν η Μιανμάρ (10,5%) και η Αυστραλία (10%) βάσει των τελευταίων υπαρχόντων στοιχείων (ΗΠΑ, 2020). 
 
Το μισό ΑΕΠ της Ουκρανίας. 
 
Αν και η Ουκρανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά γενικώς τα ορυκτά, δεν τα έχει εκμεταλλευτεί πλήρως. Ωστόσο το 42% του ΑΕΠ της ουκρανικής οικονομίας οφείλεται στους ορυκτούς πόρους της, καθώς υπάρχουν 20.000 τοποθεσίες εξόρυξης με γκάμα 97 ειδών ορυκτών. Προς το παρόν οι εξορύξεις που γίνονται αφορούν 4.000 κοιτάσματα. Η αξία τους υπολογίζεται σε 7,5 τρισ. δολάρια. 
 
Σε ό,τι αφορά το μαγγάνιο, η Ουκρανία, στην περιοχή του Ντνίπρο, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα της Ευρώπης, υπολογιζόμενο σε 2,26 δισεκατομμύρια τόνους. Επίσης, έχει 30 δισεκατομμύρια τόνους σιδήρου, δηλαδή το 6% των αποθεμάτων παγκοσμίως, με τα περισσότερα και μεγαλύτερα κοιτάσματα να βρίσκονται στο Ντονμπάς. 
 
Η Ουκρανία κατέχει τα πρωτεία στην Ευρώπη και όσον αφορά τα αποθέματα τιτανίου. Μάλιστα επί Σοβιετικής Ενωσης ήταν η Σοβιετική Δημοκρατία είχε με το μονοπώλιο της παραγωγής συμπυκνωμένου τιτανίου, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας αγοράς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοιτάσματα ουρανίου: δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι πυρηνικοί σταθμοί της Σοβιετικής Ενωσης χτίστηκαν κατασκευάστηκαν στην Ουκρανία, όπου βρίσκεται και η πρώτη ύλη, το ουράνιο. Ο πίνακας του ουκρανικού ορυκτού πλούτου συμπληρώνεται με τον γραφίτη: εκεί υπάρχει το 20% των πόρων παγκοσμίως. 
 
Και ορυκτά καύσιμα 
 
Βέβαια, έγραψε η Corriere, υπάρχουν και τα ορυκτά καύσιμα. Σε όλο το υπέδαφος του Ντονμπάς, κυρίως όμως στο Ντονέτσκ, υπάρχει άνθρακας υπολογιζόμενος σε 100 δισεκατομμύρια τόνους, αλλά και πετρέλαιο. Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα υπολογίζονται σε 135 εκατομμύρια τόνους και σε 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.  
 
Πηγή: Protagon



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.