4 Μαΐου 2021

Σώζουν ζωές οι συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, αλλά… είναι μετρημένες στα δάχτυλα

Την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα και ενώ η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προμηθευτεί τα self tests που θα οδηγήσουν σε «ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας», το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ καταγγέλλει την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού.
 
Της Ιωάννας Τσέφλιου
 
Τονίζει ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει στην αγορά εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος μειώνει τις διασωληνώσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, σώζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών. 
 
Ο λόγος για τις συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen), ένα αποτελεσματικό μηχάνημα για τις μονάδες Covid, το οποίο υπάρχει σε ελάχιστα νοσοκομεία στη χώρα. Μάλιστα, οι δομές υγείας που διατηρούν το υπερσύγχρονο αυτό μηχάνημα δέχονται στήριξη κυρίως από ιδιώτες, μέσα από σημαντικές δωρεές και συνεισφορές και όχι από την κυβέρνηση, η οποία έχει το βλέμμα της στραμμένο στα self tests, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 
 
Ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν δεχτεί μέσα από δωρεές τη σωτήρια συσκευή οξυγόνου είναι εκείνο του Καρπενησίου, το οποίο διαθέτει μόλις έξι. Ωστόσο, έχουν αποδειχτεί θαυματουργές αφού, σύμφωνα με τους παθολόγους που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη με τον «αόρατο εχθρό», έχουν οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του συστήματος τους τελευταίους τέσσερις μήνες. 
 
«Μετά το δεύτερο κύμα οι συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου που παραλάβαμε στο νοσοκομείο από δωρεές βοήθησαν καθοριστικά στη μείωση των διασωληνώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο ως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου δεν είχαμε ούτε έναν διασωληνωμένο ασθενή ή κάποια απώλεια από τον κορωνοϊό! Δεκάδες περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί καλύτερα και ταχύτερα χάρη σε αυτές τις συσκευές, ενώ έχουν σωθεί άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν διασωληνωθεί χωρίς καμία αμφιβολία και δεν ξέρουμε με σιγουριά αν θα είχαν αντέξει», αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου Ιωάννης Πέτρου. 
 
Από την πλευρά του ο έτερος παθολόγος της συγκεκριμένης μονάδας Θεόδωρος Δαλαδήμος εξηγεί ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας από ασθενείς με πολύ σοβαρή υποξυγοναιμία. «Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία περιστατικά με εκτεταμένες αλλοιώσεις στην ακτινογραφία του θώρακα και με το συγκεκριμένο μηχάνημα σώσαμε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας» δηλώνει ο κ. Δαλαδήμος. 
 
Μάλιστα, οι δύο παθολόγοι του νοσοκομείου τονίζουν ότι βοήθησε και η εμπειρία που απέκτησαν, καθώς η χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων σε επιλεγμένους ασθενείς, σε συνδυασμό με τη συσκευή οξυγόνου, απέτρεψε τις διασωληνώσεις και τους έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουν γρηγορότερα στις οικογένειές τους. 
 
Βέβαια, οι δύο γιατροί επισημαίνουν ότι οι έξι συσκευές που διαθέτει το νοσοκομείο είναι ελάχιστες συγκριτικά με αυτές που χρειάζονται και εξηγούν ότι θα έπρεπε η μονάδα να εξοπλιστεί άμεσα με περισσότερες, προκειμένου να συνεχίσει να δίνει τη μάχη απέναντι στην πανδημία. «Οι συσκευές αυτές μας έσωσαν, αλλά είναι πολύ λίγες για ολόκληρο το νοσοκομείο. Το κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη εξοπλίσει τις μονάδες του ΕΣΥ με τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για τη μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων», εξηγούν. 
 
Αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» η συσκευή οξυγόνου έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της υγείας των ασθενών. Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με το προσωπικό της εν λόγω μονάδας, το οποίο τόνισε πως χάρη στη δωρεά που δέχτηκε από ιδιώτη τα περιστατικά αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα και οι ασθενείς που διασωληνώνονται είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. 
 
«Διαθέτουμε πέντε συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου στη μία πτέρυγα Covid και τρεις στη δεύτερη. Είναι πολύ αποτελεσματικές, σώζουν ζωές! Έχουμε δει τεράστια διαφορά από τότε που μας τις έφεραν, αλλά βέβαια ποτέ δεν είναι αρκετές, ειδικά από τη στιγμή που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες περιστατικά. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι οκτώ συσκευές έχουν οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα» είπε η προϊσταμένη του νοσοκομείου.
 
Μία τέτοια συσκευή οξυγόνου διαθέτει και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, που και αυτό δίνει σκληρή μάχη τους τελευταίους μήνες με τον κορωνοϊό, ωστόσο, πού να φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες που έχει μία τέτοια μονάδα. 
 
Ουσιαστική στήριξη στο ΕΣΥ και «προίκα» για την επόμενη μέρα 
 
Σε κάθε περίπτωση είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση δεν… βιάζεται να εξοπλίσει τα δημόσια νοσοκομεία με σύγχρονο εξοπλισμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες λόγω της πανδημίας και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στους ιδιώτες και στις δωρεές τους. Γιατροί και νοσηλευτές βιώνουν καθημερινά τον δικό τους εφιάλτη, δίχως να ξέρουν τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού η κοινωνία και ο τουρισμός ανοίγουν, αλλά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι δεν σταματούν να αυξάνονται. 
 
Και μπορεί τα self tests, σε συνδυασμό με τα εμβόλια, να είναι η λύση στα μάτια των αρμοδίων, ωστόσο οι συσκευές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στο ΕΣΥ, θα παρείχαν ουσιαστική στήριξη στις δομές υγείας και θα έμεναν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, με δεδομένο ότι δεν είναι μίας χρήσης, όπως τα τεστ.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Παιδιά πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι...
Ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θέλουν τα πειραματικά εμβόλια να τα κάνει όλος ο κόσμος όπως λέει η εντολή που έχει πάρει...
Αν έρθουν τα μηχανήματα αυτά που αν ψαξετε στο διαδίκτυο έχουν 4-5000 ευρώ το ένα, κανείς δεν θα θέλει να εμβολιαστεί...
Συνεπώς δεν βιάζεται όπως λέει και το άρθρο... ας έχουμε και 100 νεκρούς την ημέρα...
Να πέφτει και πανικός στον κόσμο να ακούνε...  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.