31 Μαΐου 2021

H σουρεαλιστική εικόνα της κοινωνίας μας

Κάποιοι ξαναγράφουν την «Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων»
 
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Η σουρεαλιστική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κοινωνία μας ώστε να μην ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι, τι υπάρχει ή τι είναι ανύπαρκτο, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, τι είναι φούσκα και σπάει και τι έχει υπόσταση, τι μετριέται και τι όχι, ποιος είναι ειλικρινής και ποιος πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  
 
Και δεν φταίνε μόνον αυτοί που υπηρετούν αυτή την πλαστή εικόνα της πραγματικότητας – προφανώς για ίδιον όφελος- αλλά και αυτοί που πείθονται και ακολουθούν κάθε λογής «φούμαρο».  
 
Και πώς κάθισα στα καλά καθούμενα και έκανα αυτούς τους συνειρμούς; Αφού είχα μελετήσει επί εβδομάδες τη διαδικασία κατάρτισης των «Πινάκων Τηλεθέασης» των τηλεοπτικών εκπομπών, μελέτησα τα περίφημα «στοιχήματα» με τα οποία μας έπρηξαν τον τελευταίο καιρό γύρω από τα τραγούδια που θα συναγωνίζονταν για το φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, μελέτησα δημοσκοπήσεις, είδα εκπομπές και ποδοσφαιρικούς αγώνες..  
 
1. Καλό είναι το τραγούδι αλλά τα στοιχήματα «δίνουν» άλλα αποτελέσματα. Μας αρέσει το Ελληνικό ή το Κυπριακό τραγούδι και το ίδιο «δίνουν» και τα στοιχήματα. Χάλια είναι το τραγούδι της Ιταλίας και είναι χαμηλά και στα στοιχήματα τα οποία «δίνουν» το τραγούδι της Μάλτας. Και έρχεται η πραγματικότητα: «Σκάνδαλο στη Μάλτα μετά τη Eurovision 2021: Ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ για να ανέβει η συμμετοχή της στα στοιχήματα. Τόσο η δημόσια τηλεόραση της χώρας, το κανάλι PBS, όσο και η τουριστική αρχή της Μάλτας ξόδεψαν συνολικά γύρω στις 700.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσουν το τραγούδι».  
 
2. Έπεσαν έξω οι προπονητές της τάδε ομάδας και της δείνα ομάδας γιατί έπεισαν τους ιδιοκτήτες να αγοράσουν παίκτες που αποδείχτηκαν «φόλες». Όπως αποδείχτηκε ο Α παίκτης είχε τραυματιστεί προσφάτως και δεν το ξέραμε, ο Β παίκτης αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα στους – ας πούμε- προσαγωγούς αλλά πώς να το ξέραμε;  
 
3. Η τηλεοπτική σειρά - ας πούμε- « Τα σύμβολα του Σατανά» σκίζει στα νούμερα του «δυναμικού κοινού» αλλά όπως αποδεικνύεται, «πατώνει» στα νούμερα του «γενικού κοινού» γιατί το κανάλι που το προβάλλει ΔΕΝ το βλέπει το «δυναμικό κοινό».  
 
4. Ο τάδε υπουργός είναι ο πιο δημοφιλής στην Α δημοσκόπηση αλλά «χάνεται» στην Β δημοσκόπηση άλλη εταιρείας. Ο Α πολιτικός αρχηγός μειώνει τη διαφορά του από τον Β αρχηγό σε μια δημοσκόπηση αλλά στην Β δημοσκόπηση, ο Α αρχηγός διατηρεί τη διαφορά του από τον Β αρχηγό.  
 
5. Ο «κόσμος» -που δεν ξέρουμε πόσος είναι και ποιοι τον αποτελούν- βγάζει με άγνωστους τρόπους ΠΡΩΤΟ και ΝΙΚΗΤΗ του τραγουδιστικού reality τον χειρότερο, πιο φάλτσο και πιο αδέξιο συμμετέχοντα επειδή…. έτσι του αρέσει.  
 
Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται; Δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε; Τα έχουμε χάσει με όλα αυτά που ακούμε; Είτε στην πολιτική, είτε στα καλλιτεχνικά, είτε στα σπορ, είτε στην τηλεόραση, είτε στην οικονομία και τη Διεθνή Πολιτική, κερδίζει πάντα αυτός που μας σερβίρει με τον καλύτερο, σωστότερο, πιο πειστικό και εντυπωσιακό τρόπο τη μεγαλύτερη ανακρίβεια. Γιατί; Γιατί το «καλοειπωμένο», δυνατό ψέμα έχει πλέον πιο «μακριά ποδάρια», ο κόσμος πείθεται ευκολότερα και η κάθε ανακρίβεια, δικαιολογείται «επιστημονικά» και έτσι, μικραίνει τη διάρκεια της ισχύος της. 
 
Με θλίβει η κατάσταση κι όταν το λέω, εγώ αλλά όχι μόνον εγώ, αποκτώ εχθρούς που πιστεύουν ότι δεν ξέρω τι μού γίνεται, το λένε και προσπαθούν και να με «αποδομήσουν» ενώ εγώ – και όχι μόνο εγώ- λέω τη γνώμη μου – και όχι μόνον εγώ- χωρίς να ανήκω σε κανέναν και χρησιμοποιώντας τη λογική, τα στοιχεία και την εμπειρία μου. Και επειδή ο στόλος, η στρατιά πλέον των «τρολλς» και των αμφισβητιών και των αρνητών είναι απίστευτα μεγάλη απλώς διαστρέφοντας την πραγματικότητα, ξαναγράφουν την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λούις Κάρολ και μας την ξαναπλασσάρουν ως «νέα ιδέα» της «νέας εποχής».Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.