31 Μαΐου 2021

Υπεράριθμοι φοιτητές

Στην τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που δημοσιεύθηκε το 2020 και αφορά στοιχεία για το 2019, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της, αλλά το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων. Και ενώ στη Γαλλία αποφοιτά το 30,39%, εδώ πτυχίο παίρνει μόλις το 9,17%. Κοινώς, πάρα πολλοί μπαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά ένας μικρός αριθμός καταφέρνει τελικά να τελειώσει τις σπουδές του. Αρκετοί απλά περνούν σε μια σχολή και μετά τα παρατάνε και επιλέγουν κάτι άλλο στη ζωή τους.
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
 
Ο υπεράριθμος φοιτητικός πληθυσμός εξηγείται εύκολα, καθώς έχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών σχολών, απλωμένων σε όλη την επικράτεια. Κάποιες κυβερνήσεις, για λόγους ψηφοθηρίας και μόνο, αποφάσισαν να στήσουν σχολές σε κάθε γωνιά της χώρας, σαν να ήταν σχολεία, με διάφορα απίθανα αντικείμενα. 
 
Και, όταν το αντικείμενο δεν ήταν απίθανο, ήταν απλά κλωνοποιημένο σε πλειάδα σχολών που παρήγαγαν πτυχιούχους για μια κορεσμένη αγορά εργασίας. Η πληθώρα σχολών δίνει τη δυνατότητα σε υποψηφίους χωρίς γνώσεις να γίνουν κι αυτοί φοιτητές, κι ας έχουν γράψει άσο στις εξετάσεις. Οταν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι γύρω στους 79.000 και οι θέσεις στα πανεπιστήμια είναι περίπου 78.000, έξω από το πανεπιστήμιο θα μείνει μόνο όποιος δεν συμπληρώσει μηχανογραφικό. Το κράτος μας μαζί με το απολυτήριο του λυκείου φαίνεται ότι προσφέρει και μια θέση φοιτητή σε μεγάλη γκάμα «πανεπιστημιακών» σχολών. Εάν δεν είναι αυτό εμπαιγμός προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους, τότε τι είναι; 
 
Το αποτέλεσμα είναι αφενός νέοι άνθρωποι να βρίσκονται σε σχολές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, γιατί δεν έχουν τις γνώσεις, αφετέρου οικογένειες να ξεπαραδιάζονται για να «σπουδάσουν» παιδιά που θα ήταν καλύτερο να είχαν μπει στην αγορά εργασίας, γιατί δεν κάνουν για την επιστήμη, χωρίς αυτό να είναι κακό. Σε μια κοινωνία όλοι χρειάζονται και οι επιστήμονες και οι τεχνίτες και οι πωλητές και οι οδηγοί λεωφορείου και οι αγρότες. Από την άλλη, ο Ελληνας φορολογούμενος συντηρεί πανεπιστήμια που μόνο πανεπιστήμια δεν είναι, χωρίς υποδομές και χωρίς φοιτητές. 
 
Φέτος αποφάσισαν να καταργήσουν κάποιες τέτοιες σχολές και υπήρξαν διαμαρτυρίες. Τις τοπικές κοινωνίες δεν τις ενδιαφέρει το επίπεδο σπουδών – τις ενδιαφέρει η πελατεία στις καφετέριες. Τρεις απόφοιτοι κάθε χρόνο σε μία από τις σχολές που καταργήθηκαν, 1,7 η βάση εισαγωγής. Και δεν είναι η μοναδική. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θέλει συρρίκνωση και ριζική αναδόμηση. Η οποία θα συνοδευτεί με ενισχυμένη επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση. Ολα τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμοί. 
 
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.