28 Μαΐου 2021

«Άδικα σε σκοτώνουν, Στρατηγέ»

Απρίλης 1834. 
 
Η δίκη του Θοδωρή Κολοκοτρώνη και του ξαδέρφου του, Δημήτρη Πλαπούτα με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα, ξεκινά. 
 
Επί είκοσι ημέρες παρελαύνουν προ του δικαστηρίου οι μάρτυρες κατηγορίας. Από όλες τις δεινές κατηγορίες, καμία δεν αποδεικνύεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο.
 
Πρόεδρος του δικαστηρίου στέκει ο Αναστάσιος Πολυζωίδης. Μέλη του είναι οι Γ. Τερτσέτης, Δ. Σούτσος, Α. Βούλγαρης και Φ. Φραγκούλης.  
 
Μετά την απολογία των κατηγορουμένων ηρώων, ο Πολυζωίδης καλεί το δικαστήριο σε διάσκεψη, καθώς έχει σχηματίσει ακλόνητη δικαστική πεποίθηση ότι είναι αθώοι. 
 
Ο εισαγγελέας Μάσον – γνωστός πολέμιος της ρωσικής μερίδας και του Κολοκοτρώνη – θέλει να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες και έχει συντάξει ήδη καταδικαστική απόφαση.  
 
25 Μαγιού 1834. 
 
Πρώτος παίρνει τον λόγο ο Τερτσέτης και μιλάει για την αθωότητα των δύο πολεμάρχων. Ο Σούτσος ψηφίζει υπέρ της καταδίκης σε θάνατο. Το ίδιο και οι Βούλγαρης, Φραγκούλης. Οι Πολυζωίδης και Τερτσέτης διαφωνούν εντόνως. 
 
Ο Μάσον ξεσπά: 
«Εν ονόματι του βασιλέως σας διατάσσω να υπογράψετε την απόφαση» 
«Προτιμώ να μου κόψετε το χέρι!», απαντά ο Πολυζωίδης. 
«Δεν θα με έχετε συνεργό στον φόνο δύο αθώων ανθρώπων», λέει ψύχραιμα ο Τερτσέτης. 
Μέχρι στα γόνατά τους πέφτουν ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης για να τους μεταπείσουν. Τίποτα.  
 
Οι χωροφύλακες χρησιμοποιούν ξιφολόγχες για να σύρουν τους δύο νομικούς πίσω στην αίθουσα του δικαστηρίου. Τους χτυπούν, τους σκίζουν τα ρούχα.  
 
Ο Πολυζωίδης αρνείται να διαβάσει την απόφαση. 
Το κάνει ο Σούτσος. Καθώς ανακοινώνεται η απόφαση, ο Πολυζωίδης γέρνει το κεφάλι και κλείνει τα μάτια, με τα χέρια του. Σ’ αυτή τη στάση, οδύνης και ντροπής για όσα γίνονταν, θα μείνει ως το τέλος.  
 
Οι ζωές των μεγάλων μαχητών του Έθνους, αυτουνού του Κολοκοτρώνη και του δικού του Πλαπούτα έχουν κριθεί τελεσίδικα. 
 
«Οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται εις θάνατον ως ένοχοι εσχάτης προδοσίας!.»  
 
Ο Κολοκοτρώνης ακούει την καταδικαστική απόφαση ψύχραιμος, παίζοντας τις χάντρες του κομπολογιού του, ενώ στο τέλος κάνει τον σταυρό του λέγοντας «Κύριε ελέησον, Μνήστητι μου Κύριε όταν έρθεις εν τη βασιλεία σου». ‘Υστερα παίρνει από την ταμπακιέρα του λίγο καπνό,τον ρουφάει και λέει στους δικηγόρους του: «Αντίκρυσα τόσες φορές το θάνατο και δεν τον φοβήθηκα, ούτε τώρα τον φοβάμαι». Τότε ακούγεται από την αίθουσα «Άδικα σε σκοτώνουν, Στρατηγέ» και ο Γέρος τους απαντά «Γι’ αυτό λυπάστε ωρέ! Καλύτερα που με σκοτώνουν άδικα παρά δίκαια».  
 
Ο Πλαπούτας έχει ταραχθεί και δάκρυα τρέχουν από τα μάτια του καθώς σκέφτεται τα οχτώ ορφανά ανήλικα που θα αφήσει πίσω του και τότε ο Κολοκοτρώνης τον παρηγορεί στωικά “Ξάδελφε εσύ δεν φοβήθηκες τους Τούρκους, τώρα κλαίς ; Τ’όνειρό μας ήταν να ελευθερώσουμε την πατρίδα. Μην λυπάσαι το λοιπόν. Εμείς κάναμε το χρέος μας και αυτοί ας μας καταδικάζουν».  
 
Την αναίσχυντη αυτή απόφαση υπογράφουν οι Δ. Βούλγαρης, Κ. Σούτσος και Φ. Φραγκούλης. Στο τέλος των πρακτικών της δίκης υπάρχουν δύο λευκά μέρη που άφησαν οι συντάκτες για να μπουν οι υπογραφές του Πολυζωίδη και του Τερτσέτη, που με τη βία τούς κάθισαν στις έδρες τους. 
 
Τα λευκά αυτά μέρη του χαρτιού, είναι ίσαμε σήμερα η μεγαλύτερη δόξα της δικαιοσύνης της πατρίδας μας.  
 
Τους Πολυζωίδη και Τερτσέτη τούς οδήγησαν σε δίκη, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1834. Σε αυτή τη Δίκη των Δικαστών, οι δύο αδέκαστοι νομικοί, κατακεραυνώνοντας αυτούς που καυχιόνταν ότι ήρθαν στην πατρίδα μας για να μας φέρουν τον ανώτερο πολιτισμό τους αλλά αντ’αυτού μας έδιναν αναίσχυντα μαθήματα βιασμού της δικαιοσύνης, αθωώθηκαν πανηγυρικά, μέσα σε σκηνές λαϊκού ενθουσιασμού με δάκρυα χαράς.  
 
Πηγή: Μωραΐτες εν ΧορώShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.