26 Μαΐου 2021

Το Πρωτόκολλο 10 της ΕΕ και οι τουρκικές μεθοδεύσεις

Τα όσα αποκάλυψε ο Δρ Erol Kaymak το 2017 στο Λονδίνο: «Οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να προσαρμοστεί το πρωτόκολλο 10, ούτως ώστε να δίνει νομιμότητα στη διζωνική, που σήμερα δεν έχει, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ»
 
Στις 3 Μαΐου 2021, ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, στην ανάλυσή του για τα τρέχοντα στο κύριο δελτίο ειδήσεων του Sigma, δήλωσε τα εξής σημαντικά, τα οποία δένουν με όσα αποκάλυψε ο Δρ Erol Kaymak το 2017 στο Λονδίνο.
 
Δρ Χαραλαμπίδης: «Τον Οκτώβριο του 2016 είχε καταθέσει ένα έγγραφο η Τουρκία εντός της ΕΕ, που ζητούσε: να προστεθεί στο πρωτόκολλο 10 ένα νέο πρωτόκολλο, που ακριβώς θα ενέτασσε όχι πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία, θα έβγαζε την ΚΔ στην ουσία από την ΕΕ, αλλά θα ενέτασσε το νέο πολιτειακό σύστημα, οποιοδήποτε και να ήταν αυτό είτε ομοσπονδία είτε συνομοσπονδία θα αποτελείτο από δυο συνιστώντα κράτη. Ακριβώς η εκ του μηδενός συζήτηση, δηλαδή η κατάργηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η κατάργηση όλων αυτών που συζητήθηκαν μέχρι σήμερα δίνει την ευκαιρία στη Τουρκία να βγάλει την ΚΔ ως ενιαίο κράτος από την ΕΕ και να εντάξει με ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο σε αυτό του 10 και τα δύο κρατίδια είτε συνιστώντα είτε όχι είτε ομοσπονδία είτε συνομοσπονδία…».  
 
Και τόνισε ότι, για μην καταργηθεί το κοινοτικό κεκτημένο, «ο Πρόεδρος (Αναστασιάδης) δεν πρέπει να διεκδικήσει ομοσπονδία, διότι πουθενά δεν αναφέρεται, δεν εντάχθηκε η Κύπρος ως ομοσπονδία. Εντάχθηκε με βάση το πρωτόκολλο 10 ως ενιαίο κράτος υπό κατοχήν. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, που είναι απάντηση στην Τουρκία, του 2005. Ποια ήταν η απάντηση: Οι Τούρκοι είπαν δεν αναγνωρίζουμε την ΚΔ – και ήλθε ολόκληρη η ΕΕ και είπε ότι στη νήσο Κύπρο, απαντούμε στην Τουρκία, ότι αναγνωρίζουμε το ενιαίο, όχι το ομόσπονδο κράτος της ΚΔ. Άρα έχει δύο βασικά όπλα ο Πρόεδρος εντός της ΕΕ. Να μείνει πιστός στο ενιαίο κράτος της ΚΔ και, δεύτερον, αν η Τουρκία προχωρήσει σε αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους, τότε αυτόματα όχι απλώς να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά να διακοπεί άπαξ και διά παντός η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, διότι δεν θα καταργεί, αντιλαμβάνεστε, μόνο τμήμα της ΚΔ αλλά και την ίδια την ΕΕ. Δηλαδή θα είναι η μεγαλύτερη ντροπή, η μεγαλύτερη ήττα της ΕΕ από την Τουρκία». 
 
Τουρκο-κυπριακό έγγραφο, Απρίλιος 1964, για «Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου». Σε Νότιο Κράτος και Βόρειο Κράτος – παράλληλα με ίδιο σχεδιασμό που ξεκίνησε στο Φόρεϊν Όφις τον Ιανουάριο 1964.  
 
Δρ Ερόλ Κεϊμάκ (Erol Kaymak) 
 
Πέντε μήνες μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, σε χώρο της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο, έλαβεν χώραν σεμινάριο με τίτλο «Το Κυπριακό και οι συνομιλίες για επανένωση», με προεδρεύοντα (άνευ εκπλήξεως) τον λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ (DavidHannay) με δύο ομιλητές. Τον Δρα Μιχάλη Ατταλίδη εκ μέρους της ε/κ πλευράς και τον Δρα Erol Kaymak εκ μέρους της τ/κ πλευράς. Διοργανώθηκε από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών στο Λονδίνο, το οποίο ιδρύθηκε το 2011.  
 
Ωμές και άνευ ενδοιασμών υπήρξαν οι δηλώσεις του Δρος Kaymak για το τι διαπραγματεύονται και τι επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι με τις συνομιλίες μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και του τότε εγκαθέτου της Άγκυρας Μουσταφά Ακιντζί. Στο σεμινάριο παρευρέθη και ο τότε Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρυβιάδης. 
 
«Επανερμηνεία του Πρωτοκόλλου 10 - Η διζωνική δεν έχει σήμερα νομιμότητα, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ» 
 
Ξεκίνησε, λοιπόν, ο κ. Κεϊμάκ λέγοντας: 
«Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ, γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. 
 
»Όμως, υπάρχουν συγκρουόμενες αξίες εδώ, κάποιες από αυτές λένε ότι το σύστημα πρέπει να είναι όσο δυνατόν γίνεται δημοκρατικό, ότι το σύστημα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα περισσότερο, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η λύση πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο… αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή των διαπραγματεύσεων είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και το πώς χειριζόμαστε το θέμα των περιουσιών και του εδαφικού. 
 
Το τι συζητείται σήμερα είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, αλλά, λόγω του ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ από τότε και επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ δεν έχουν το στομάχι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξη της Κύπρου, θα πρέπει να επανερμηνευθεί το Πρωτόκολλο 10. Διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες. 
 
»Γι’ αυτό οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να προσαρμοστεί το πρωτόκολλο 10, ούτως ώστε να δίνει νομιμότητα στη διζωνική που σήμερα δεν έχει, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ. 
 
»Το Σχέδιο Ανάν ήταν καλύτερο, γιατί ήταν ξεκάθαρο, ανέθετε το θέμα των περιουσιών στην επιτροπή περιουσιών. Σήμερα οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να πάνε στον ίδιο δρόμο και οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν αβεβαιότητες. Θέλουν να ξέρουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης εδώ και τώρα των περιουσιών, ο χρήστης ή ο Ελληνοκύπριος. Οι χάρτες που δόθηκαν πρέπει να βγουν από εκεί που τους έκρυψαν και να συζητηθούν». 
 
Οι δηλώσεις εδώ
 
Τα χρέη των Τ/κ και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας 
 
«Ένα άλλο θέμα», είπε, «είναι τα χρέη των Τουρκοκυπρίων, η "ΤΔΒΚ" έχει πολλά χρέη σε δάνεια που είναι δεσμευτικά για το συνιστών κράτος και αυτά είναι θέματα υπό συζήτηση…». 
 
Ολοκλήρωσε, θεωρώντας ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις και ότι αν δεν έβρισκαν λύση, οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν τον δρόμο τους. Εννοούσε προφανώς ότι θα απαιτούσαν «δύο κράτη», όπως κάνουν σήμερα. 
 
Όμως, η ιστορική αλήθεια είναι ότι τα δύο κράτη υποστήριζαν έκτοτε οι Τούρκοι, από τον καιρό του Ραούφ Ντενκτάς. Εξ ου και τον Νοέμβριο του 1983 προέβη στη μονομερή ανακήρυξη του «κράτους» του. Έχουμε σωρεία ιστορικών αναφορών για δύο κράτη από τους Τούρκους και τους Βρετανούς, ξεκινώντας από το 1964 και αυτά μέσω της διαιρετικής βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ και των ψηφισμάτων 649/90 και 750/92 επί Γιώργου Βασιλείου… 
 
Ο καθηγητής Kaymak είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος (Halkin Partisi). Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που ανήρτησαν τότε οι διοργανωτές, συνεργάστηκε για εκθέσεις με την ειρηνευτική δύναμη, με το ΠΡΙΟ Νορβηγίας και άλλους οργανισμούς, και διετέλεσε σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, δούλεψε στενά με τη διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 2010 και 2015, και ήταν μέλος των τεχνικών επιτροπών το 2004, που δούλεψαν με τα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάν… 
 
(Για τις λεπτομέρειες των δηλώσεων βλέπε άρθρο γράφουσας για το εν λόγω σεμινάριο «Διζωνική vs Δημοκρατία», 1.3.2017). 
 
Δύο κράτη – ΔΔΟ, σκαλί σκαλί να ανεβώ…
Για την ιστορική διαδρομή των τουρκικών απαιτήσεων για δύο κράτη με βρετανική βοήθεια δέστε εδώ (και στο βιβλίο Φ.Α. «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019): 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.