28 Μαΐου 2021

Θα αποφασίζει η τεχνητή νοημοσύνη εάν θα έχεις δουλειά;

tha apofasizei texniti noimosyni ean tha exeis douleia 01
Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση υπαλλήλων ή ακόμη και για τις προσλήψεις νέων. Εκτός όμως από τα υπέρ, που επικαλούνται κάποιοι, υπάρχουν πολλά κατά.
 
Προ ημερών, στο περιοδικό Wire κατέφθασε σωρεία καταγγελιών. Ήταν από 14 διανομείς-μηνυτές της Uber Eats στη Βρετανία.
 
Αιτία; Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τη μητρική εταιρία online παροχών μεταφορών εν γένει, για την ταυτοποίηση απασχολούμενων… 
 
Η ίδια η Uber κάνει λόγο για εργαλείο «σύγκρισης φωτογραφιών» μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Πώς; 
 
Όλοι οι συμβεβλημένοι στην Uber Eats διανομείς καλούνται να ανεβάζουν στην εταιρική εφαρμογή μία selfie, πριν ξεκινήσουν βάρδια. Aυτή συγκρίνεται στη συνέχεια με τα αρχεία της εταιρείας. 
 
Το ζητούμενο είναι να γίνει ταυτοποίηση και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπερεργολαβίας, που σε πολλές χώρες απαιτεί ρήτρα στην αδειοδότηση ανάλογων ηλεκτρονικών πλατφορμών της αποκαλούμενης «gig οικονομίας». 
tha apofasizei texniti noimosyni ean tha exeis douleia 01
Ρατσιστική… η ΑΙ; 
 
Σύμφωνα με τους 14 μηνυτές, το σύστημα ταυτοποίησης της Uber προέκυψε άκρως… ρατσιστικό. Το λογισμικό αδυνατούσε να αναγνωρίσει και να επαληθεύσει τα σκουρόχρωμα πρόσωπά τους. 
 
Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να χάσουν τους δουλειές τους και κάποιοι άλλοι να χάσουν μεροκάματα, που ήταν απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. 
 
Άλλων προσωρινά, άλλων μόνιμα, οι λογαριασμοί τους στην πλατφόρμα «πάγωσαν» ή διαγράφηκαν. Η απάντηση στα μηνύματα που έστειλαν στην εταιρεία, ζητώντας πίσω τις θέσεις εργασίας τους, ήταν για όλους η ίδια. Η Uber ζητούσε την κατανόησή τους… 
 
Αυτή δεν ήταν πάντως καν η πρώτη φορά που προέκυπτε ένα τέτοιο θέμα. Το 2019, ένας Αφροαμερικανός οδηγός είχε μηνύσει την ίδια εταιρεία μετά την απόλυσή του, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι το λογισμικό της αδυνατούσε να τον ταυτοποιήσει, κυρίως όταν είχε νυχτερινές βάρδιες… 
tha apofasizei texniti noimosyni ean tha exeis douleia 01
Τεχνικά και ηθικά προβλήματα 
 
Ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Μπορεί να κυμαίνονται από τον φωτισμό, έως την ποιότητα της κάμερας που έχει καθείς στο κινητό του. 
 
Όπως και να έχει, πρόσφατη έρευνα σε 189 διαφορετικά συστήματα ταυτοποίησης προσώπου κατέδειξε ότι όλα ανεξαιρέτως παρουσίασαν προβλήματα στη λειτουργία τους, όταν οι χρήστες δεν ήταν λευκοί… 
 
«Δεν υπάρχει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που να λειτουργεί το ίδιο σε διαφορετικές εθνικότητες. Αυτή η τεχνολογία δεν υπάρχει», λέει ο καθηγητής Πίτερ Φάσι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ Essex, με ειδίκευση σε λογισμικά αναγνώρισης προσώπου. 
 
«Εάν εισάγει, λοιπόν, κανείς αυτήν την τεχνολογία σε ένα ήδη άνισο περιβάλλον», επισημαίνει, «απλώς επιδεινώνει αυτές τις συνθήκες και ενισχύει τη φυλετική ανισότητα». 
tha apofasizei texniti noimosyni ean tha exeis douleia 01
Προσλήψεις μέσω λογισμικού 
 
«Ειλικρινά, ήταν λίγο αγχωτική η επίγνωση ότι την αίτησή μου για δουλειά θα την έκρινε ένας υπολογιστής κι όχι άνθρωπος», εξιστορεί τη δική της εμπειρία με την ΑΙ η οικονομική συντάκτρια του δικτύου BBC Άντρια Μιούραντ. 
 
«Είχα στείλει πρόσφατα το βιογραφικό μου για μία νέα θέση εργασίας», εξηγεί, «και το πρώτο μέρος της διαδικασίας έγινε με εμένα στο σπίτι, μπροστά στον υπολογιστή, να δοκιμάζομαι σε απλά διαδικτυακά παιχνίδια». 
 
Την έβαλαν να μετρήσει γρήγορα τελίτσες, που ήταν μέσα σε δύο πλαίσια. Να φουσκώσει ένα μπαλόνι κλικάρωντας με το ποντίκι της. Να αντιστοιχίσει emoji με συναισθήματα. 
 
Και κάπως έτσι, ένα λογισμικό ΑΙ μέτρησε με αλγόριθμους τα προσόντα της και την προσωπικότητά της. 
 
Εάν η Άντρια είχε περάσει το τεστ, το επόμενο στάδιο θα ήταν μία βιντεοκλήση από κάποιο μέλος του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, όπου είχε κάνει αίτηση πρόσληψης. Ποτέ, όμως, δεν έλαβε τέτοια κλήση… 
tha apofasizei texniti noimosyni ean tha exeis douleia 01
Τεχνολογία διακρίσεων… 
 
Η διαδικασία εφαρμόζεται πια κατά κόρον, πρωτίστως σε πολυεθνικές, πλέον όμως και σε μικρότερες εταιρείες, ένεκα πανδημίας. 
 
Έρευνα προ του κοροναϊού, το 2019, είχε καταδείξει ότι, μέχρι το 2029, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντικαταστήσει τουλάχιστον το 16% του ανθρώπινου δυναμικού και στον τομέα των προσλήψεων. Τώρα, η υγειονομική κρίση εκτιμάται ότι έχει ενισχύσει έτι περαιτέρω αυτή τη νέα τάση. 
 
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι προς το καλύτερο, κρίνοντας ότι η ΑΙ μπορεί να είναι πιο δίκαιη, μιας και δεν μπορεί να μεροληπτεί. Πίσω, όμως, στο όχι μακρινό 2018 λέγεται (γιατί δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί) ότι η Amazon εγκατέλειψε τη χρήση ενός τέτοιου, προηγμένης τεχνολογίας λογισμικού, όταν διαπιστώθηκε ότι και μεροληπτικό ήταν, και… μισογύνες. 
 
Το πρακτορείο Reuters τότε ανέφερε ότι το εν λόγω σύστημα ΑΙ της Amazon «είχε “διδαχθεί” πως ήταν προτιμητέοι οι άρρενες υποψήφιοι», επειδή τα βιογραφικά τους ήταν συνήθως πλουσιότερα και οι ίδιοι είχαν περισσότερη κατάρτιση και εμπειρία. 
 
«Με ανησυχεί πολύ κάθε φορά που ακούω κάποιον να λέει ότι η χρήση της AI σε προσλήψεις μπορεί να έχει μόνο οφέλη», λέει στο BBC η Σάντα Γουότσερ, καθηγήτρια και ερευνήτρια στην ΑΙ, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 
 
«Η μηχανική εκμάθηση λειτουργεί με τον ίδιο βασικό τρόπο – επεξεργάζονται βάσεις δεδομένα και βρίσκουν μοτίβα και ομοιότητες», τονίζει. 
 
«Έτσι, λοιπόν, στις προσλήψεις, η επιλογή γίνεται με βάση δεδομένα από το παρελθόν». Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος κάποιοι να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα», επισημαίνει. Μέχρι σήμερα, είναι οι γυναίκες και μειονότητες. Αύριο, ποιος ξέρει
 
Πηγή: in.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.