18 Απριλίου 2021

Θεσσαλονίκη: Όμορφη κίνηση από μαθητές - «Ζωντάνευσαν» την εφημερίδα των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Οι μαθητές του Γ2 Τμήματος του Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας εξέδωσαν το 227ο φύλλο της μεσολογγίτικης εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» ανήμερα της ηρωικής Εξόδου και του Ολοκαυτώματος του Μεσολογγίου. 
 
«Θελήσαμε να κάνουμε κάτι για τα 200 χρόνια της Επανάστασης και σκεφτήκαμε να βρούμε κάτι που να σχετίζεται με τη Βόρεια Ελλάδα. Καταλήξαμε στην έκδοση του 227ου φύλλου της εφημερίδας που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι, με συνδετικό κρίκο τον Θεσσαλονικιό τυπογράφο Δημήτριο Μεσθενέα. Είχαν εκδοθεί 226 φύλλα και, στη συνέχεια, βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις.
 
Ο Δημήτριος Μεσθενέας και ο Ελβετός φιλέλληνας Ιωάννης- Ιάκωβος Μέγερ σκοτώθηκαν κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου», εξηγεί στην «Ρolitical» ο κ. Κατσικαρίδης. Στις οκτώ σελίδες της εφημερίδας, οι μαθητές με τις εργασίες τους, σαν κομμάτια του παζλ, αποκαθιστούν την εικόνα όσων διαδραματίστηκαν στο Μεσολόγγι. «Κάθε κείμενο στηρίχθηκε σε πρωτότυπες μαρτυρίες της εποχής εκείνης, αλλά υπήρξε και το κομμάτι της δημιουργικής γραφής. Τα παιδιά έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει μέσα από επιστολές και συνεντεύξεις», περιγράφει ο φιλόλογος. 
 
Στο εγχείρημα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Γ2 Τμήματος του Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και, το επόμενο διάστημα, η εφημερίδα, που προς το παρόν είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα τυπωθεί. 
 
«Το πιο σημαντικό είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών, όταν είδαν το τελικό αποτέλεσμα. Κάνανε κάτι δημιουργικό, που το επικοινώνησαν και στο περιβάλλον τους, και όλοι οι μαθητές συμφώνησαν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν Ιστορία», λέει ο κ. Κατσικαρίδης. Όσον αφορά στο μήνυμα που επιθυμούν να περάσουν οι μαθητές με την πρωτοβουλία αυτήν, είναι ότι, πέρα από τους επώνυμους ήρωες, υπάρχουν και οι αφανείς. 
 
«Ποιοι ήταν οι ήρωες του Μεσολογγίου; Ξέρουμε τα ονόματά τους; Ξέρουμε ποιοι οργάνωσαν την άμυνα; Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν τους ξέρουμε με το όνομά τους και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε: Να τους αναδείξουμε. Η άλλη διάσταση είναι το γεγονός ότι το Μεσολόγγι έπεσε. Ήταν μια ήττα, η οποία όμως οδήγησε στον ξεσηκωμό των Φιλελλήνων σε όλη την Ευρώπη. Ακολούθησαν η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου καταστράφηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Δεν ήταν μόνο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, αλλά και ηττημένοι νικητές», καταλήγει ο εκπαιδευτικός. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.