11 Απριλίου 2021

Λεωνίδας Ανδρούτσος: Ο άγνωστος γιος του ήρωα

Της Ρένας Τσόγκα*
 
Μέσα στο παλιό νεκροταφείο της πόλης του Μονάχου, στο Alter Sudlicher Friedhof – Kapuziner Str. υπάρχει ένας τάφος με το όνομα Λεωνίδας Ανδρούτσος, όπου βρίσκεται θαμμένος ο γιος του ήρωα του 1821 Οδυσσέα Ανδρούτσου.
 
Όταν ήρθα να ζήσω στο Μόναχο το 2010 δεν γνώριζα καν ότι ο ήρωας που στις 8 Μαΐου 1821 στο Χάνι της Γραβιάς, αντιμετώπισε μαζί με μια χούφτα Έλληνες, με επιτυχία το πολλαπλάσιο οθωμανικό στράτευμα του Ομέρ Βρυώνη, είχε ένα γιο που ήταν θαμμένος σε ένα από τα νεκροταφεία του Μονάχου.
 
H πρόσκληση 
 
Το έμαθα όταν πήρα μια πρόσκληση από τον σύλλογο Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού της Βαυαρίας, του οποίου είμαι η γραμματέας σήμερα, όταν με κάλεσαν στο ετήσιο μνημόσυνο του «γιού του Ήρωα». 
 
Ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Χρήστος Χατζησπυρίδης, είχε διαβάσει για αυτόν τον τάφο και μαζί με την γυναίκα του Γεωργία έψαξαν και τον βρήκαν χορταριασμένο και παρατημένο.
 
Τον περιποιήθηκαν, καθιέρωσαν ετήσιο μνημόσυνο μέσω του συλλόγου και διηγήθηκαν την ιστορία του. Μια ιστορία που ανάρτησα στο προφίλ μου στο facebook με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου.  
 
Μια ιστορία που άγγιξε τις καρδιές όλων και κοινοποιηθήκε από προφίλ σε προφίλ σε χρόνο ρεκόρ, δείχνοντας ότι οι Έλληνες νιώθουν περήφανοι για τους ήρωες τους και στην συγκεκρΙμένη περίπτωση και ίσως λίγο ένοχοι, για τον άδικο τρόπο που έφυγαν από την ζωή πολλοί από αυτούς.  
 
Τον άδικο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι οικογένειες τους, τον άδικο τρόπο με τον οποίο ο γιος ενός ήρωα και η ιστορία του έμειναν στην αφάνεια. 
 
Γεννήθηκε στη “Μαύρη Τρύπα” 
 
Ο μικρός Λεωνίδας γεννήθηκε το 1824 στις Λιβανάτες Φθιώτιδας και συγκεκριμένα στην σπηλιά της Βελίτσας, τη «Μαύρη Τρούπα» όπως ήταν γνωστή.  
 
Ήταν η σπηλιά στην οποία είχε βρει καταφύγιο από το 1822 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και η γυναίκα του, Ελένη Καρέλη κυνηγημένοι από τους άνδρες του Κωλέττη. 
 
Όταν δολοφονήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την νύχτα 4 προς 5 Ιουνίου 1825 με εντολή του Ιωάννη Κωλέττη προσωπικού εχθρού του, ο μικρός Λεωνίδας ήταν μόλις ενός έτους.  
 
Ο Οδυσσέας είχε φυλακιστεί στην Ακρόπολή την οποία είχε οχυρώσει με δικά του έξοδα στην επανάσταση, είχε βασανιστεί και δολοφονηθεί χωρίς καν να δικαστεί με την έγκριση του πρώην πρωτοπαλήκαρου του, Ιωάννη Γκούρα. 
 
Μετά τον θάνατό του γυναίκα του Ελένη Καρέλη – Ανδρούτσου και ο γιος του Λεωνίδας βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση. 
 
Κρύβονταν σε σπηλιές για να επιβιώσουν 
 
Ο Οδυσσέας δεν τους είχε αφήσει άλλη περιουσία, αφού είχε προσφέρει όλα τα υπάρχοντά του για τον Ιερό Αγώνα. Ζούσαν μέσα στην φτώχεια και την μιζέρια αλλά και στον κίνδυνο για την ζωή τους. Κρυβόταν σε σπίτια φίλων και σπηλιές από τον Κωλέτη που είχε στείλει αποσπάσματα με τον Γκούρα με την διαταγή να τους βρουν και να τους σκοτώσουν.  
 
Αυτό το κρυφτό – κυνηγητό κράτησε εννιά χρόνια μέχρι την έλευση του Όθωνα το 1833 στην Ελλάδα. 
 
Με τη βοήθεια του Λουδοβίκου Α’ 
 
Ο Πατέρας του Όθωνα, ο Λουδοβίκος ο Α’ της Βαυαρίας φανατικός ελληνιστής και μεγάλος φιλέλληνας συγκινήθηκε από το δράμα της οικογένειας του ήρωα και αποφάσισε να προστατέψει το μικρό Λεωνίδα και τη μητέρα του. 
 
Φυγάδευσε τον μικρό Λεωνίδα και την μητέρα του στο Μόναχο της Βαυαρίας για να μεγαλώσει στην αυλή του θέτοντας τον υπό την προστασία του.  
 
Τον έστειλε να φοιτήσει σε Βαυαρική Στρατιωτική Σχολή, και όπως μου είπε κάποιος παλιός γνώστης της ιστορίας, λέγεται ότι τον προόριζε για μελλοντικό βασιλιά της Ελλάδας. 
 
Το γεγονός ότι ο Λεωνίδας φοιτούσε σε στρατιωτική σχολή έδινε στην μητέρα του το δικαίωμα να λαμβάνει ένα επίδομα από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξε κι εκείνη χωρίς να δημιουργήσει ερωτήσεις και αντιδράσεις στην Αυλή.  
 
Το μέλλον του μικρού Λεωνίδα διαγραφόταν λαμπρό… 
 
Δυστυχώς όμως ο μικρός Λεωνίδας αρρώστησε βαριά όταν στη χώρα ξέσπασε επιδημία χολέρας.  
 
Ο χάρος δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε για τον γιο του ήρωα, ούτε για τον ευνοούμενο του βασιλιά κι έτσι ο μικρός πέθανε στις 11 Δεκεμβρίου 1836 σε ηλικία 12 ετών. 
 
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος, που τον αγαπούσε πλέον σαν παιδί του, τον κήδεψε με μεγάλες τιμές.
 
Η ανατριχιαστική επιτάφια επιγραφή
 
Τάφος Λεωνίδα Ανδρούτσου, Μόναχο 
 
Έδωσε διαταγή να χαραχτεί στο ταφικό του μνημείο στα ελληνικά και γερμανικά η εξής δίγλωσση επιγραφή του φιλέλληνα ουμανιστή Θείρσιου: 
 
«Είμαι βλαστάρι ανθηρό, από άνδρες αρίστους βγαλμένο, οι οποίοι αντί για καλά, οδυνηρά έπαθαν. Τον παππού μου τον κυνήγησε και τον σκότωσε ο τύραννος όχι με τη δύναμη αλλά με δόλο, φαρμάκι δίδοντάς του ολέθριο. Τον πατέρα μου τον αδάμαστο στους πολέμους, μοχθηροί τον γκρέμισαν από πύργο ψηλό. Η μητέρα μου, που σε μια σπηλιά με γέννησε του Παρνασσού, κλαίει εδώ και τον δωδεκαετή χαμένο…» 
 
Λίγο πριν ξεχαστεί… 

Ο Βασιλιάς κατάθεσε και ένα σημαντικό ποσό στην τράπεζα, με την εντολή, να γίνεται η συντήρηση του τάφου, από τους τόκους των χρημάτων. Με το ξέσπασμα όμως του παγκοσμίου πολέμου, τα χρήματα χάθηκαν, ο τάφος παρατήθηκε και ο μικρός γιός του Έλληνα ήρωα ξεχάστηκε. 
 
Απέναντι στον τάφο του Λεωνίδα στο παλιό νεκροταφείο του Μονάχου υπάρχουν ακόμα δυο τάφοι Ελλήνων αγωνιστών.  
 
Ήταν και οι δύο υπασπιστές του Όθωνα, οι οποίοι τον είχαν συνοδεύσει στο Μόναχο και έπεσαν κι αυτοί θύμα της μεγάλης επιδημίας της χολέρας. Ο ένας από τους δύο είναι ο γνωστός Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης. 
 
*Η Ρένα Τσόγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ταξίδεψε και έζησε σε Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα τελευταία 12 χρόνια ζει στο Μόναχο της Γερμανίας και εργάζεται ως μάνατζερ προσωπικού στο ευρωπαϊκό γραφείο ευρεσιτεχνίας. 
 
Μεταξύ άλλων, γράφει μικρές ιστορίες, ποιήματα και μαντινάδες. Πριν μερικά χρόνια εκδόθηκαν κάποια ποιήματά της σε μια συλλογή που φέρει τον τίτλο «της ψυχής αγγίγματα». 
 
Στο Μόναχο παίρνει μέρος στα κοινά. Διατηρεί μια ομάδα στο Facebook μέσω της οποίας προσπαθεί να φέρει κοντά παλαιούς Έλληνες του Μονάχου και νεοφερμένους. Επίσης μέσω της ίδιας ομάδας έχει οργανώσει κατά διαστήματα παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε οικογένειες στο Μόναχο και στην Ελλάδα. 
 
Μέσω της άλλης ομάδας της στο facebook «μια καρδιά για τα αδέσποτα», προσπαθεί να συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθά εθελοντές στην Ελλάδα που περιθάλπουν αδέσποτα.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.