17 Απριλίου 2021

Επικίνδυνος και ασφυκτικός Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας

Της Κύρας Αδάμ
 
Με τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα, εγκαινιάζεται επισήμως ο Διμερής Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, εφ’ όλης της ύλης, για πρώτη φορά στην μακρά πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1978. 
 
Σύμφωνα με μη αμφισβητήσιμες διπλωματικές πηγές, η ελληνική ατζέντα στον Διμερή Πολιτικό Διάλογο περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα
Τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο για την ΑΟΖ
Παραβάσεις – παραβιάσεις της Τουρκίας
Μεταναστευτικό
Διμερείς εμπορικές σχέσεις
 
Η τουρκική ατζέντα περιλαμβάνει:  
Ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων του Αιγαίου 
Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων του Αν Αιγαίου 
FIR  
Υφαλοκρηπίδα (ΜΟΝΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΟΖ) 
Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SAR) 
Εύρος ελληνικού εναερίου χώρου 10νμ 
Σχέδια πτήσης 
Δέσμευση της Ελλάδας να υποστηρίξει στην ΕΕ τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες 
Τούρκοι της Θράκης
 
Σημειώνεται ότι η τουρκική ατζέντα στον δεσμευτικό διμερή Πολιτικό Διάλογο είναι η ίδια με αυτήν που παρουσίασε η Τουρκία στην πρώτη πολιτική συνάντηση Σουρανή- Καλίν στο Βερολίνο τον Αύγουστο 2020 και ταυτόσημη με την τουρκική ατζέντα στις δύο διερευνητικές επαφές από την αρχή του χρόνου, οι οποίες σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είχαν μόνο ενημερωτικό και μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Με την ξαφνική συμφωνία όμως Αθήνας -Άγκυρας πριν από ένα μήνα, ύστερα από όρο και απαίτηση Τσαβούσογλου για να εξακολουθήσει τις συνομιλίες , η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαινιάζει σήμερα τον διμερή Πολιτικό Διάλογο σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και άλλων δικαιωμάτων στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων.
 
Από την τουρκική ατζέντα επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θέτει προς συζήτηση μόνον το θέμα της Υφαλοκρηπίδας και όχι της ΑΟΖ, προκειμένου να στηρίζει την πάγια θέση της ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν προέκταση του υπεδάφους της Ανατολίας, το οποίο εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το μέσο του Αιγαίου και δυτικότερα.
 
Επισημαίνεται ακόμα ότι εμφανής στόχος της Τουρκίας και στα άλλα θέματα _ Ιδιοκτησιακό καθεστώς, (βάση των Συνθηκών), Αποστρατιωτικοποίηση νήσων Αν Αιγαίου (από κοινού με το ΝΑΤΟ), FIR, Εναέριος Χώρος 10νμ, Σχέδια Πτήσης (βάση του Δικαίου της Θάλασσας και του ICAO) είναι η απόδειξη «παραβίασης» από την Ελλάδα όλων των διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών.  
 
Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλού αναμένεται, τουλάχιστον στα ελληνικά ΜΜΕ να επισκιαστεί από την έκτακτη συνάντηση Ερντογάν- Δένδια, μετά την ξαφνική πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου χθες βράδυ (εννοεί 14/04/2021).
 
Ο κ Δένδιας αναμένεται να έχει το ρόλο «ταχυδρόμου» μηνύματος του Τ.Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη, ώστε να κατοχυρωθεί ο διμερής πολιτικός διάλογος και στο ανώτατο διμερές πολιτικό επίπεδο, κάτι για το οποίο έχουν εργαστεί αδιακόπως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Βερολίνο και η ΕΕ στο σύνολο της.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.