15 Απριλίου 2021

Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Γράφει ο Economist
 
Οι Ουκρανοί θεωρούσαν ότι μια αστραπιαία στρατιωτική επέμβαση στις ρωσόφωνες δημοκρατίες δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι καλώς πράττοντας, κινήθηκαν έγκαιρα στέλνοντας δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, καταφέρνοντας να αποτρέψουν μια αρνητική για τον ρωσόφωνο πληθυσμό εξέλιξη. Επίσης ξεκαθάρισαν ότι μια επίθεση της Ουκρανίας στις ρωσόφωνες δημοκρατίες θα είχε ως αποτέλεσμα μια ουκρανορωσική σύγκρουση.
 
Εφόσον όμως το ΝΑΤΟ έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, μια ρώσοουκρανική σύρραξη θα οδηγήσει de facto σε μια σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ανόητοι οι Ρώσοι να πέσουν στην παγίδα των νατοϊκών και να αφήσουν τη σύγκρουση να εξελιχθεί μόνο εκατέρωθεν των συνόρων τους αλλά θα μεταφέρουν το κέντρο της σύγκρουσης μέσα στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα χτυπώντας τις ευρωπαϊκές νατοϊκές χώρες εκεί που θα πονέσουν περισσότερο, δηλαδή στα στρατιωτικά και οικονομικά τους κέντρα. Γι' αυτό οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών θα το ξανασκεφτούν πολλές φορές για να αποφασίσουν να εμπλακούν σε μια τέτοια περιπέτεια.
 
Βέβαια οι Η.Π.Α. θέλουν από καιρό να διαπιστώσουν την στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας πριν την αντιμετωπίσουν σε μια απευθείας αντιπαράθεση. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να παραστήσουν το σάκο του μποξ για να μετρηθεί η δύναμη της Ρωσίας. Επειδή όμως στον κόσμο κυβερνούν τα χαλασμένα μυαλά όλα είναι πιθανά.  
 
Όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν βλέπουμε ότι η σύγκρουση έχει αρχίσει και έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις στη στρατιωτική σκακιέρα. Από δω και πέρα ποια πιόνια θα κινηθούν και πόσο γρήγορα εξαρτάται πλέον από τις ηγεσίες των δύο χωρών. Σίγουρα, το Ιράν δεν είναι ρωσική αρκούδα. Είναι όμως περσική αρκούδα.  
 
Και εδώ οι Ισραηλινοί θέλουν να μεταφέρουν το θέατρο των επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράν. Αν γίνει κάτι τέτοιο οι Ιρανοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Νομίζω όμως ότι θα τα παίξουν όλα για όλα. Οι ΗΠΑ είναι το δεξί χέρι του Ισραήλ και παρόλο που για το συμφέρον και των δύο αυτό σκεπάζεται με διάφορους τρόπους για να μην είναι πλήρες κατανοητό, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ προετοιμάζοντας μεθοδικά την επικράτησή του απέναντι στο Ιράν. Πώς όμως θα αντιδράσει το Ιράν στην περίπτωση που η σύγκρουση κορυφωθεί; Oι πλούσιες χώρες της αραβικής χερσονήσου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς πνεύμονες τόσο των ΗΠΑ όσο και των εβραϊκών πολυεθνικών. Οι Ιρανοί δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε πέτρα πάνω στην πέτρα όρθια στις πλούσιες αυτές χώρες της αραβικής χερσονήσου. 
Το σίγουρο είναι ότι ο αέρας μυρίζει μπαρούτι και οι άνθρωποι της ειρήνης είναι λίγοι.
 
Ηλίας Ευαγγελόπουλος 
ΟικονομολόγοςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.