13 Απριλίου 2021

Ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει αν είναι με την Μαδρίτη και το Ελσίνκι, ή όχι.

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr 
 
Πολιτική ταραχή έχει προκαλέσει η απάντηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τις διατυπωμένες θέσεις εναντίον του, του επίσης πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο βιβλίο του με τίτλο “Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά”, αλλά και στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε από τον Σημίτη στην εφημερίδα “Τα Νέα” την προπερασμένη Κυριακή!  
 
Όπου ο Κώστας Σημίτης ασκεί έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στα Ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στην εγκατάλειψη της στρατηγικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό την Πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη για τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι!  
 
Της Συμφωνίας της Μαδρίτης που συνυπέγραψε ο Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στις 8 Ιουλίου 1997, όπου με απόλυτη ενθάρρυνση των ΗΠΑ νομιμοποιήθηκαν οι τουρκικές απαιτήσεις και ισχυρισμοί περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο Πέλαγος!  
 
Της απόφασης της ΕΕ που στις 10-11 Δεκεμβρίου 2019 αποφάσισε διά μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας να πιέσει την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν οι εκκρεμείς συνοριακές διαφορές με την Τουρκία με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στα τέλη δε του 2004 θα επανεξέταζε την πορεία του ζητήματος! 
 
Έτσι θεώρησε ο Κώστας Σημίτης, ότι μόλις έγινε το 2004 Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής απεμπόλησε το διπλωματικό κεκτημένο της Ελλάδας που απόρρεε από τη Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι!  
 
Ωστόσο ο Κώστας Καραμανλής, που παρέμενε επί τόσα χρόνια σιωπηλός, δεν μπορούσε να μην απαντήσει σε αυτήν την ιδιαίτερη πρόκληση και τα όσα είπε ήταν ιδιαίτερα σκληρά για πολλούς.  
 
Προς τον Κώστα Σημίτη:  
«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η δήθεν “επιτυχημένη” στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης! Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες”. Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα! Με τη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο 1997, έγινε και ένα ακόμα σοβαρό ολίσθημα. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της! Προφανώς ούτε το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για όλες τις χώρες. 
 
Το 1999 με το Ελσίνκι, η ΕΕ ως “Πόντιος Πιλάτος” θα προωθούσε την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη εναντίον μας για “εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα”, μέχρι τα τέλη του 2004! Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974. Και όχι από κοινού με την Ελλάδα με συνυποσχετικό. Μονομερώς! Δηλαδή, η Τουρκία θα προσδιόριζε μόνη της τα επίδικα θέματα. Και, καθώς η Ελλάδα αποδεχόταν ακόμα τότε την υποχρεωτική δικαιοδοσία της Χάγης, δεν θα είχε επιλογή. Αυτομάτως αποδεχόταν το άνευ προηγουμένου: ότι εδάφη της, κυριαρχία της και ό,τι άλλο θεωρούσε η Τουρκία “συναφές” θα ετίθεντο υπό δικαστική αίρεση. Και, ενώ στο Ελσίνκι η Τουρκία κέρδιζε αυτό που διακαώς επεδίωκε επί 36 χρόνια, δηλαδή τον χαρακτηρισμό της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν φρόντισε να λάβει ως αντάλλαγμα ούτε καν τα αυτονόητα: την άρση του casus belli και τον έμπρακτο σεβασμό από την Άγκυρα του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, ιδίως δε του Δικαίου της Θάλασσας. Αντιθέτως, θέταμε οι ίδιοι την εδαφική μας ακεραιότητα υπό επανεξέταση. 
 
Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται μάλιστα ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να “επιλύσουμε” και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να «επιλύσει» το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας – που το Ελσίνκι έκανε πακέτο με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις – με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία…»! 
 
Οι παραπάνω αναφορές του Κώστα Καραμανλή σε πεπραγμένα της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και στον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό – όπως πιστεύω αντιλαμβάνεστε – είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και τους κατηγορούν για αντεθνική πολιτική! 
 
Επίσης κατηγορεί ο Κώστας Καραμανλής ΗΠΑ και ΕΕ για οργανωμένη συμπαιγνία κατά της Ελλάδος και υπέρ της Τουρκίας! 
 
Αλλά τα αιχμηρά μηνύματα του Κώστα Καραμανλή έχουν αποδέκτες, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβέρνησή του και το συμβουλευτικό τους όργανο το ΕΛΙΑΜΕΠ! 
 
Λέγοντας ο Κώστας Καραμανλής:  
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο»! 
 
Άραγε, ποιοι συμμερίζονται τις απόψεις Σημίτη; Δεν είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ που έχει “τρόφιμους” τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη; Δεν είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλάει και ισχυρίζεται ότι με την Τουρκία έχουμε μια μόνο διαφορά, την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα, αλλά συνεχώς επικαλείται την προσφυγή μας στο Δ.Δ.Χ. χωρίς ωστόσο να απαιτεί υπογραφή δεσμευτικού συνυποσχετικού θεμάτων συζήτησης εκεί;  
 
Πάμε όμως στο πλέον αποκαλυπτικό που αποκρύπτουν όλα τα ΜΜΕ! Του βιβλίου “Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά”, δεν είναι συγγραφή του Κώστα Σημίτη και μόνο! Είναι του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Παύλου Αποστολίδη, του Τάσσου Γιανίτση, του Χρήστου Στυλιανίδη, του Παναγιώτη Ιωακειμίδη και του Πέτρου Λιάκουρα! 
 
Από τους παραπάνω αναφερόμενους θα σταθώ ιδιαίτερα στον κ. Παύλο Αποστολίδη! Στον Πρέσβη ε.τ., πρώην διοικητή της ΕΥΠ, πρώην υπηρεσιακό Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέλος του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ!  
 
Ωστόσο τον κ. Παύλο Αποστολίδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει ορίσει επικεφαλής της διπλωματικής ελληνικής ομάδας που συζητάει με την αντίστοιχη τουρκική στο πλαίσιο διερευνητικών συζητήσεων, που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο, σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα!  
 
Έτσι θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ο κ. Παύλος Αποστολίδης στις συζητήσεις με την τουρκική αντιπροσωπία, προωθούσε τις Σημιτικές θέσεις περί της Μαδρίτης και του Ελσίνκι; 
 
Άρα τότε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλέει με τον “εκλεκτό” του κ. Παύλο Αποστολίδη, και γενικότερα με τον Κώστα Σημίτη και τον Αλέξη Τσίπρα;  
Δηλαδή κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό; 
 
Πιστεύω πως πρέπει ο Πρωθυπουργός, να ξεκαθαρίσει την θέση του στον ελληνικό λαό, από τη στιγμή βεβαίως, που ουδέποτε αποκήρυξε τα πεπραγμένα της Μαδρίτης και του Ελσίνκι!!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.