12 Απριλίου 2021

Οι Κινέζοι θα πουλήσουν το αμερικανικό χρέος που κατέχουν «αν υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ»

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 
 
Οι Κινέζοι θα πουλήσουν το αμερικανικό χρέος που κατέχουν και θα το χρησιμοποιήσουν ως «πυρηνικό όπλο» εναντίον των ΗΠΑ αν υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση. 
 
Οι Αμερικανοί πλέον φοβούνται ότι η Κίνα στα πλαίσια της στρατηγικής στήριξης της Ρωσίας αλλά και των δικών της συμφερόντων, θα εισβάλει στην Ταϊβάν στην περίπτωση που το Κίεβο επιχειρήσει να ανακαταλάβει με γενική έφοδο το Ντόνμπας. 
 
Οι Κινέζοι αναζητούν τρόπους να «λυγίσουν» τις ΗΠΑ  
 
Οι Αμερικανοί είχαν υποτιμήσει την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και είχαν υποτιμήσει τις υπόγειες διεργασίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ Ρωσίας και Κίνα για την δημιουργία μιας στρατηγικής συμμαχίας που θα προστατεύει και τις δύο υπερδυνάμεις από τις ΗΠΑ.  
 
Το ερώτημα είναι γιατί είχαν την πεποίθηση στην Ουάσινγκτον ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν Κίνα και Ρωσία την κάθε μία ξεχωριστά και δεν είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να τις στρέψουν τη μία στην αγκαλιά της άλλης.  
 
Η αλήθεια είναι πως τα συμφέροντα των δύο δυνάμεων δεν είναι ακριβώς ομόρροπα, τουναντίον ειδικά σε ότι αφορά την Σιβηρία είναι παντελώς αντίρροπα επειδή η αχανής αυτή περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι αραιοκατοικημένη που αποτελεί δέλεαρ για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία αναζητάει τρόπους για να διοχετεύσει εκατομμύρια Κινέζους σε άλλους τόπους.  
 
Κινέζοι και Ρώσοι προτιμούν καλύτερα να είναι μαζί  
 
Υποτίμησαν στις ΗΠΑ τον ρεαλισμό των δύο χωρών. Θεωρούσαν ότι η μεγαλομανία τους θα τις εμπόδιζε να προχωρήσουν σε τέτοιο εγχείρημα.  
 
Όμως επειδή και η Κίνα και Ρωσία είναι έθνη ηλικίας από τρεις χιλιάδες (η Κίνα) μέχρι 1200 χρόνια (οι πρώτοι Ρώσοι), έχουν μεγάλη γεωπολιτική εμπειρία και διαθέτουν κυνικό ρεαλισμό για να αναγνωρίσουν ότι χωριστά αποτελούν όχι εύκολους αλλά εν τέλει διαχειρίσιμους αντιπάλους για τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα ενωμένες η ισχύς τους είναι υπερπολλαπλάσια της ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μαζί, σχεδόν σε όλους τους τομείς.  
 
Τα οφέλη μιας στρατηγικής συμμαχίας  
 
Με την στρατηγική τους σύμπλευση, μπορούν να διαθέτουν μεγαλύτερες συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις και μεγαλύτερες πυρηνικές.  
 
Το οικονομικό τους μέγεθος, οι τεράστιες εκτάσεις τους και οι χώρες-δορυφόροι από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Τουρκία, τους δίνουν την δυνατότητα οικονομικά να ανταπεξέλθουν, να έχουν πλήρη αυτάρκεια σε πρώτες ύλες και ενέργεια και εν τέλει να δημιουργήσουν ένα δικό τους οικονομικό σύστημα με το οποίο θα μπορούν να εξοβελίσουν τις ΗΠΑ από τις συναλλαγές τους που σημαίνει πως δεν θα μπορούν να τους υποβάλουν σε κυρώσεις.  
 
Αποβολή δηλαδή του δολαρίου αλλά και του ευρώ εάν η ΕΕ λάβει εχθρική στάση απέναντί τους.  
 
«Θα κάνουμε στην Ταϊβάν όπως θα κάνει το Κίεβο στο Ντονέτσκ»  
 
Οι Κινέζοι θεωρούν πως νομιμοποιούνται να επιτεθούν στην Ταϊβάν διότι μπορούν να ισχυριστούν ότι επισήμως η χώρα αυτή δεν υπάρχει, ακριβώς όπως δεν υπάρχουν και οι αυτονομημένες αυτοαποκαλούμενες «Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκγ».  
 
Αν λοιπόν οι Αμερικανοί θεωρήσουν ότι είναι νόμιμη η ενέργεια των Ουκρανών να επιτεθούν και παράνομη μια αντίδραση από την Ρωσία, με το ίδιο σκεπτικό στο Πεκίνο θεωρούν ότι είναι νόμιμη μια δική τους ενέργεια «ανάκτησης» κινεζικού εδάφους (μέχρι το 1949 ήταν κινεζικό το νησί, εκεί κατέφυγαν οι ηττημένες από τον Μάο Τσε Τουνγκ, δυνάμεις του Σιάνγκ Κάι Σεκ) και θα είναι παράνομη η όποια αντίδραση των Αμερικανών.  
 
Θεωρούν ότι είναι εφικτό να το κάνουν όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής υπεροπλίας τους έναντι της Ταϊβάν αλλά και λόγω της εγγύτητας με την κινεζική ενδοχώρα.  
 
Είναι εύκολο για τις κινεζικές δυνάμεις να προβάλουν «απαγόρευση περιοχής» ακόμα και για τους Αμερικανούς (εκτός αν οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πάνε σε θερμοπυρηνικό πόλεμο αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).  
 
Πώς θα πλήξει την αμερικανική οικονομία το Πεκίνο αν χρειαστεί  
 
Η Κίνα όμως θεωρεί ότι διαθέτει ένα άλλο όπλο πολύ ισχυρό το οποίο θα μπορούσε να «γονατίσει» τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον επιχειρήσει να έρθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Πεκίνο.  
 
Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας «Global Times», το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την έκθεσή του σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, στον απόηχο της επιδείνωσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων.  
 
Το ενδεχόμενο η Κίνα να γυρίσει την πλάτη της στα αμερικανικά ομόλογα ως μοχλό άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ αποτελεί ένα σενάριο που φοβίζει τις διεθνείς αγορές χρήματος.  
 
Η Κίνα θα σταματήσει να αγοράζει αμερικανικό χρέος  
 
«Η Κίνα θα μειώσει σταδιακά τις τοποθετήσεις της σε χρέος των ΗΠΑ περίπου στα 800 δισ. δολάρια», φέρεται να δήλωσε ο Σι Τζουνγιάγκ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  
 
«Φυσικά, η Κίνα θα μπορούσε να πωλήσει το σύνολο του αμερικανικού χρέους, σε μια ακραία περίπτωση, όπως μια στρατιωτική διένεξη», προσθέτει ο καθηγητής Τζουνγιάγκ.  
 
Το Πεκίνο έχει στην κατοχή του ομόλογα και χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 1,073 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, μειώνοντας φέτος σταθερά τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικό χρέος.  
 
Η μείωση στα 800 δισ. συνεπάγεται συρρίκνωση των κινεζικών τοποθετήσεων περισσότερο από 25%. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις μεγάλη κλίμακας, που συχνά αποκαλούνται και ως «πυρηνικό όπλο», θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.  
 
Η έκθεση της Κίνας σε περιουσιακά στοιχεία δολαρίου είναι πολύ μεγάλη. Τα επίσημα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ανέρχονταν στα 3,154 τρισ. δολάρια στα τέλη Ιουλίου του 2020.  
 
Όπως καθίσταται σαφές υπάρχουν τρόποι για προκληθούν σημαντικές ζημιές στις ΗΠΑ.  
 
Είναι «mind games»  
 
Αυτό που συμβαίνει όμως είναι το ποιος θα έχει την αποφασιστικότητα να το «τραβήξει» μέχρι τέλους.  
 
Στην πραγματικότητα αυτή την στιγμή έχουμε σύγκρουση θελήσεων και οι Αμερικανοί δείχνουν να ποντάρουν στο ότι αυτοί είναι πιο καλοί στα «chicken games» καθώς και στο «πόκερ».
 
Στα «mind games» οι Αμερικανοί έχουν δείξει πιο ανθεκτικοί στο παρελθόν.  
Κίνα και Ρωσία έχουν δείξει στο παρελθόν ότι φοβούνται να προχωρήσουν σε πλήρη κλιμάκωση. Αυτό δεν σημαίνει θα συνεχίσουν να το κάνουν.  
 
Μια ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία μπορεί να ανοίξει τις «πύλες της κολάσεως» και μετά δεν κλείνουν…
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Το φυτιλι βρισκεται πολυ κοντα σε σπιθες ... αμα γινει η στραβη, τοτε θα δουμε πραγματικο restart με ολα τα καλουδια οταν καει κ μπει μεσα στα ''βληματα'' που εξουσιαζουν τις ζωες μας ...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.